Recenzie „Jurnalul Annei Frank”, de Anne Frank

de | feb. 16, 2022 | Istorie, Jurnale, Memorii, Recenzii cărți

Cu toată iubirea multora din jur, un om poate să se simtă singur atunci când nu e pentru nimeni cel mai drag.

„Jurnalul Annei Frank” reprezintă o carte de referință pentru studiul și cercetarea etapei antisemite din istoria modernă. Acesta reprezintă un document autentic prin care istoria este confirmată, împreună cu atrocitățile ei.

Evenimentele înscrise în jurnal stau mărturie pentru instaurarea regimului totalitar de orientare antisemită în spațiul neerlandez.

Ceea ce m-a atras la această lectură a fost schimbarea de optică prin care sunt narate faptele. De obicei, mărturiile clasice din perioada holocaustului aparțin supraviețuitorilor sau martorilor lagărelor de concentrare, însă, de această dată, evenimentele istorice se derulează în afara lagărului, prin ochii tinerei clandestine, ascunsă împreună cu familia în anexa secretă dintr-un edificiu din Amsterdam.

Aspectele care m-au impresionat au fost înțelepciunea precoce a tinerei Anne, inspirația narativă și precizia cu care a redactat în jurnal toate știrile de război, dar și situația socio-politică a evreilor.

Acest volum are darul de a-l lăsa pe cititor mereu în așteptare, cu sufletul la gură și de a-l face părtaș la tensiunea interoară din viața și familia Annei. Cugetările transparente și reflecțiile tinerei compun un peisaj complex al stării generale de spirit în care trăia aceasta, dar și familia ei.

Aceasta este una dintre cărțile care m-au făcut cu adevărat să reflectez la situația politică a secolului al XX-lea și să mă pun în pielea evreului care se ascunde, în încercarea disperată de-a supraviețui războiului și comportamentului antisemit.

Jurnalul se extinde pe mai multe planuri, iar aceasta îl face extrem de dinamic și de sonor. Sun urmărite, printre altele, întâmplările casnice, cotidiene, amintirile personale din trecut, viața de familie, care de multe ori îi creează Annei mari conflicte și neplăceri, situația politică și alianțele dintre state, precum și relația Annei cu Peter, colocatarul ei, de care se îndrăgostește. Astfel, latura sentimentală a Annei transpare în numeroase însemnări, uneori mai entuziastă, alteori copleșită de neîncredere sau auto-critică.

Jurnalul mai poate fi aprofundat și de pe o poziție psihologică, date fiind, pe de o parte, transformările spirituale frecvente suferite de Anne, iar, pe de altă parte, cugetările extrem de abile pe care le face aceasta față de psihicul omenesc în general, cum se întâmplă în acest paragraf:

Nu pot să-mi imaginez prea bine cum poate cineva să spună sunt slab și să continue să rămână slab. Păi dacă știi asta, de ce nu reacționezi, de ce nu-ți formezi caracterul?

Nu trebuie uitat în acest sens nici faptul că Anne se studiază și se critică în permanență, făcând bilanțul și evaluarea propriei sale tranziții către formarea acelui caracter de care amintea și ea.

De asemenea, Anne obișnuia, spre finalul însemnărilor sale, să se refere la sine însăși printr-o dublă măsură, ca de exemplu Anne cea veselă versus Anne cea liniștită. Altfel spus, tânăra recunoaște și conștientizează în sine natura duală, polivalentă a firii sale, precum și lupta sa cu stările sufletești. De aceea, chiar dacă neîncheiat, este savuros de urmărit parcursul său spiritual, uneori deznădăjduit, alteori asumat cu încredere.

Cine altcineva în afară de mine va citi mai târziu aceste scrisori? Cine în afară de mine mă va consola? Căci adesea am nevoie de consolare, de multe ori nu sunt destul de puternică și se întâmplă mai des să dau greș decât să-mi iasă ceva. Știu asta și încerc fără încetare, în fiecare zi, să devin mai bună.

Titlu: JURNALUL ANNEI FRANK
Autor: Anne Frank
An apariție : 2011
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3822

Alte recenzii de la Anne Frank:

Îți plac concursurile cu cărți? 😁Află primul când lansăm un concurs nou! Primești un email de la noi doar atunci când lansăm un concurs cu și despre cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Fear the flames” de Olivia Rose Darling
Recenzie „Fear the flames” de Olivia Rose Darling

Dacă ești fan Game of Thrones sau House of the Dragon, aceasta este următoarea ta obsesie. Dragoni, regalitate, trădări și o eroină feroce care renaște din cenușă — Fear the Flames de Olivia Rose Darling le are pe toate. Prințesa Elowen Atarah s-a născut cu destinul...

Recenzie „Broken Knight” de L. J. Shen
Recenzie „Broken Knight” de L. J. Shen

Broken Knight este o poveste profund emoționantă despre iubire, pierdere, loialitate și maturizare, scrisă cu o intensitate copleșitoare de L.J. Shen. În centrul acestei povești se află doi prieteni din copilărie – Knight Cole și Luna Rexroth – destinați să se...

Recenzie „Heavy Crown” de Sophie Lark
Recenzie „Heavy Crown” de Sophie Lark

În finalul exploziv al seriei Brutal Birthright, Sophie Lark îi oferă voce celui mai tăcut și misterios dintre frații Gallo – Sebastian. După o accidentare tragică în primul volum, care i-a distrus toate planurile de viitor, Heavy Crown devine povestea unui bărbat...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Velniceru a fost redactor Booknation.ro și a scris 14 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Velniceru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cartea ”Inimi de vrăbiuțe”

X