Recenzie „Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru

de | iul. 24, 2021 | Cărți pentru Copii, Istorie, Literatura Română, Recenzii cărți

Alexandru Mitru este un prozator roman care a trăit intre anii 1914 – 1989. Aceasta și-a dedicat activitatea literara cu precădere cărților dedicate copiilor și tineretului.

A debutat în literatura în 1932 la vârsta de 18 ani cu nuvela Păpușa pe care ulterior a redenumit-o în Joc.

In cei peste 50 de ani de cariera a scris peste 50 de opere literare care cuprind nuvele, povesti și romane. Acestora li s-au alăturat 6 traduceri dar și un scenariu pentru filmul din 1972, Săgeata căpitanului Ion. Este un film istoric care aduce în prim plan povestea de dragoste dintre Ion unul din căpitanii de oaste a lui Vlad Țepeș și Ilinca fiica unui vistiernic, obligata sa se mărite cu un boier trecut de partea turcilor.

Majoritatea operelor lui Alexandru Mitru dezbat teme istorice și au darul de a aduce istoria mai aproape de micii cititori cărora li se și adresează. Multe dintre  operele sale au fost de-a lungul timpului parte din programa școlară studiindu-se din clasele primare, până la liceu și chiar facultate.

Legendele Olimpului – despre ce-i vorba?

Această carte a fost publicată inițial sub formă a două volume în perioada anilor 1960-1962. În această carte autorul prezintă pe înțelesul copiilor faptele legendare ale personajelor din mitologia greacă. Succesul de care s-a bucurat această carte i-a adus recunoașterea Academiei Române sub formă premiului Ion Creangă în 1972. Acest volum face parte din colecția Tezaur – Alexandru Mitru alături de multe alte cărți scrise de acesta și publicate la editura Vox 2000 de-a lungul timpului. Este cea de-a 5 din cele 6 ediții publicate ale cărții.

Cartea pe care vreau să v-o prezint în acest articol cuprinde sub forma a două părți ambele volume intitulate Zeii și Eroii. Volumul de față publicat în 2011 cuprinde o prefață realizată de Demostene Botez în 1972 precum și un studiu introductiv realizat de profesorul Nicole I. Barbu.

Prima parte a cartii „Legendele Olimpului” denumită Zeii este formată din următoarele capitole: Zeiță Gheea, Zeus, Înfrângerea Titanilor, Zeii Olimpului, Luptele cu giganții, Tifon, Prometeu, Călătoria lui Zeus pe pământ, Potopul, Înșelăciunile lui Zeus, Hera și copiii ei, Palas-Atena, Strălucitorul Apolo, Artemis, Hermes, Afrodita, Eros și Psiheea, Poseidon și Amfitrita, Hades și Persefona, Hestia și Demetra, Veselul Dionisos.

Cea de-a doua parte a cărții se numește Eroii și la fel ca și prima parte este împărțită în următoarele capitole: Perseu, Heracle, Tezeu, Dedal și Icar, Castor și Polux, Belerofon, Asclepio, Meleagru, Orfeu și Euridice, Întemeierea Tebei, Expediția Argonautilor, Războiul troian, Întoarcerea arheilor în Elada, Pățaniile lui Ulise, Aventuroasă călătorie a lui Enea.

Fiecare capitol la rândul sau este format din povestiri mitologice scurte care prezintă cu farmec istoria zeităților grecești pe înțelesul cititorului fie el și copil, fiind o  carte recomandată +10 ani. Multumesc Libris.ro pentru carte.

Legendele Olimpului – impresii personale

În primul rând trebuie să va spun că această carte a ajuns în biblioteca mea datorită faptului că este parte din programa școlară și a fost în lista de lecturi a fiicei mele pentru clasa a 5-a, prima parte, Zeii.

Am citit-o și eu cu ani în urmă împrumutată de la biblioteca dar dat fiind că am și un puști de clasa a 3-a care vine din urmă m-am gândit că se merită investiția. Pe piață sunt mai mult ediții ale cărții scrise de Alexandru Mitru așa că probabil va întrebați de ce m-am oprit asupra acestei ediții.

De regulă ce am mai găsit pe piață împarte cele două părți în două volume separate. Financiar vorbind este mult mai bine să achiziționezi un volum care cuprinde ambele părți din punctul meu de vedere. Un singur volum cumpărat separat este aproximativ la același preț cu acest volum care le cuprinde pe amândouă așa că aș zice că a fost cea mai bună varianta pentru buzunarul meu. Mai ales că pe viitor e posibil să le dea să citească și cea de-a doua parte a cărții.

Cartea este în format A4 ceea ce face ca paginile și scrisul să fie mari și ușor de citit pentru micii mei cititori de vacanță. Fiecare pagină a cărții conține de asemenea imagini cu picturi celebre mitologice sau cu sculpturi ale personajelor mitologice.

De asemeni, cartea conține pe unele pagini un soi de dicționar în care se explică locurile, personajele mitologice, evenimentele istorice, legende pe care le întâlnim în text.

Personal mi se pare o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca fiind utilă atât la limba română cât și la istorie pentru toate categoriile de elevi.

Va urez lectură plăcută și va aștept cu impresii în comentarii.

Titlu: LEGENDELE OLIMPULUI
Autor: Alexandru Mitru
An apariție : 2011
Editura: VOX 2000
Nr. Pagini: 280
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2986

Alte recenzii de la Alexandru Mitru:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

Recenzie ”Al zecelea cerc” de Jodi Picoult
Recenzie ”Al zecelea cerc” de Jodi Picoult

Fiind încă în stare de șoc, nu pot începe recenzia decât așa: pe vremea mea, maică, lucrurile se făceau altfel…Ce m-a marcat așa tare? Jocurile de „societate” practicate de adolescenți în vârstă de 14-15 ani în secolul 21 strânși să tragă un chef. Doar că noțiunea lor...

Recenzie ”Casa dintre pini” de Ana Reyes
Recenzie ”Casa dintre pini” de Ana Reyes

Cât de ușor influențabil ești? Cât de greu te lași manipulat? Ce ai face dacă mintea ta ar deveni teren de joacă pentru altcineva? Casa dintre pini este debutul autoarei și totodată un thriller incitant, bazat pe o premisă înfiorătoare pe care n-ai vrea în veci s-o...

0 0 votes
Article Rating
Simona Mihalache a fost redactor Booknation.ro și a scris 79 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments