Recenzie “Magonia” de Maria Dahvana Headley

Titlu: Magonia
Autor: Maria Dahvana Headley
An apariție : 2016
Editura: Leda Edge
Nr. Pagini: 303
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Iuliana Enache
Publicată la 3.09.2017
Nota recenzorului: n/a

Colecția Leda Edge adaugă încă un volum desprins dintr-o lume fascinantă, creată special pentru segmentul young adult: Magonia de Maria Dahvana Headley.

Încă de când era mică, Aza suferă de o boală misterioasă de plamâni, din cauza căreia îi este tot mai greu să respire, să vorbească – să trăiască. Tot ce pot doctorii să facă e să îi dea medicamente și să spere că reușesc să o mențină în viață. Așa că atunci când Aza vede o corabie în cer, familia ei consideră că e vorba de un efect secundar nemilos al pastilelor. Dar Aza e sigură că nu e o halucinație. Poate să audă pe cineva de pe vas strigându-i numele.

Doar cel mai bun prieten al ei, Jason, o crede. Jason, care întotdeauna a fost alături de ea. Jason, pentru care ea ar putea avea niște sentimente mai mult decât prietenești. Dar înainte ca Aza să se gândească mai bine la asta, ceva groaznic se întâmpla.

Boala o doboară.

Aza pleacă din această lume. Și ajunge într-alta.

MAGONIA

Deasupra norilor, pe un tarâm al corabiilor, Aza nu mai este făptura slabă, pe moarte, de dinainte. În Magonia, ea poate respire pentru prima data. Mai mult, are o putere imensă, pe care o poate folosi pentru a schimba lumea. Căci Magonia și Pământul sunt în pragul războiului, iar soarta întregii omeniri stă în mâinile Azei – inclusiv soarta băiatului pe care îl iubește. Încotro se va îndrepta loialitatea ei?

 

Ştiu că e penibil. Da, citesc. Omoară-mă. Puteam să-ţi spun că am crescut în bibliotecă şi cărţile au fost prietenii mei, dar nu ţi-am zis asta, nu? Fiindcă sunt miloasă. Nu sunt un geniu şi nici un copil destinat să devină un geniu. Pur şi simplu aşa sunt eu. Citesc chestii. Cărţile nu sunt singurii mei prieteni, dar ne înţelegem bine. Na.

Aza este unul dintre cele mai puternice caractere feminine pe care l-am întâlnit vreodată într-o carte. Ea ne arată că nu îi este frică de moarte, de “viaţa de dincolo” şi de toate gândurile cum că ar putea pleca din lumea ei mult mai devreme decât ar fi bine.

Unul din lucrurile pe care le adoră la viaţa ei este că îl are pe Jason, prietenul ei, cel care o face să se simtă normală şi întreagă. Dar nu s-a gândit că va ajunge să simtă sentimente mai mult decât prieteneşti pentru el.

Nu ajunge să se gândească mai mult la asta căci pleacă din lumea ei spre alta. Una magică, una fascinantă, dar cu multe secrete.

Am adorat această carte, deşi multe dintre părerile pe care le-am auzit erau negative. Că este plictisitoare, că nu are farmec, că nu ştiu ce şi nu ştiu cum. În ciuda acestor păreri, am apreciat fiecare cuvinţel scris de Maria, el având ceva magic. “Păsările” create de autoare au avut ceva unic, ceva nemaigăsit. Ceva original, ele fiind create de autoare în sine.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Maria Dahvana Headley .

Jason a fost un personaj foarte curajos. După ce Aza a murit nu a plâns (ei bine, poate doar puţin, dar este normal), a căutat indicii despre lumea în care a plecat Aza şi a încercat chiar să ajungă acolo. Era mai mult decât sigur că ea nu e cu adevărat moartă, ci a ajuns într-un fel de lume fantasmagorică despre care chiar ea a menţionat: Corăbiile din cer.

În carte regăsim o mulţime de creaturi ciudate: balene din cer, catarge care vorbesc, păsări-om de o mărime incredibilă şi o inteligenţă pe măsură.

Pe barca din cer, Aza este învăţată să lupte cu ajutorul cântecului şi cel mai important: să ia decizii. Vrea cu adevărat să trăiască în cer şi să poată respira sau vrea să fie alături de persoanele pe care le iubeşte, deşi încă va avea această problemă majoră?

„Da. Știu că oamenii mor. Știu că atunci când oamenii mor, cei care rămân în urma lor întotdeauna se gândesc că s-a întâmplat ceva nebunesc, fiindcă moartea, prin natura ei, pare o nebunie. Asta se datorează în parte modului în care oamenii au privit mereu moartea, de parcă e ceva oarecum special, de parcă fiecare persoană care moare e un erou. Vrem să murim spectaculos, nu doar să „pierim”.”

 

La început, am crezut că nu va fi cine ştie ce cartea. Mă aşteptam la ceva în genul Harry Potter, magie, mister, puţină dramă şi cam atât.

Dar a fost mai mult de atât.

A fost minunată, plină de magie. Am călătorit cu Aza pe tărâmul ei natal, am aflat secretele imperiului din cer, am plâns şi am râs împreună cu ea. A fost o carte frumoasă care mi-a rupt sufletul, familia şi iubirea fiind punctele centrale din carte.

Acum că am şi al doilea volum sunt mai mult decât pregătită să mă întorc în acest tărâm de vis. Şi, deşi este greu pentru mine să termin această serie, ea fiind atât de aproape de inima mea, trebuie să o citesc ca să ştiu ce se întâmplă mai departe.

Ca pachetul să fie complet, vă îndemn să o citiţi toamna sau iarna (sau pe la sfârşitul lui Noiembrie, aşa cum am citit-o eu) pentru că aceste două luni sunt foarte semnificative în această carte.

Recomand, recomand, recomand!

Aspecte Pozitive:

Cartea se citeşte uşor, acţiunea este una foarte antrenantă.

Aspecte Negative:

Nu am nimic rău de discutat despre această carte.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.