Recenzie Motivație și Personalitate de Abraham H. Maslow

de | apr. 15, 2015 | Dezvoltare Personală, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MOTIVAȚIE ȘI PERSONALITATE ARE REDUCERE PE:

motivatie-si-personalitate-abraham-maslow-carteMotivație și personalitate reprezintă una dintre cele mai populare cărți de psihologie. Această lucrare cuprinde consemnarile originale ale unuia dintre cei mai creativi psihologi ai secolului al XX-lea, Abraham H.Maslow. Maslow a rămas în istoria psihologiei pentru propunerea sa privind bazele Teoriei ierarhiei nevoilor umane, la care a ajuns încercând să explice mecanismele care stau la originea acțiunilor umane.

Acesta susține că ființă umană este motivată doar de anumite nevoi nesatisfăcute, comparând ulterior omul cu un animal volitiv care rareori atinge starea de satisfacție completă, iar atunci când o atinge este pe termen scurt.

O caracteristică a ființei omenești, din punctul de vedere al psihologului umanist american este dorința de a obține pe parcursul întregii vieți, câte ceva. Conform lui Maslow ierarhia nevoilor are cinci nivele: la bază piramidei se situează trebuințele fiziologice, urmate de trebuințele de securitate, de apartenență și dragoste, de stimă și respect și de actualizare a sinelui.

Nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfăcute înainte de a se putea ajunge la cele superioare. Nevoile fiziologice precum hrană, apa, somn, sunt cele mai dominante, dacă acestea nu sunt satisfăcute celelalte trebuințe pot deveni inexistente.

Dacă îți place recenzia cărții MOTIVAȚIE ȘI PERSONALITATE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Abraham H. Maslow

De exemplu pentru un individ înfometat cronic „utopia se poate defini simplu ca un loc unde se află mâncare din belșug, el tinde să creadă că, dacă i se garantează hrană până la sfârșitul vieții, va fi pe deplin fericit și nu va mai dori altceva”. Pe nivelul următor se află nevoile ce țin de siguranța personală.

Fiecare individ își dorește să dețină un cont de economii și asigurări de diferite feluri, să aibă parte de o siguranță care să îi permită un confort psihic necesar funcționării eficiente. Trebuințele de apartenență și dragoste, implică primirea și oferirea afecțiunii, omul dorește să între în relații cu ceilalți, să facă parte din diverse grupuri sociale.

Trebuințele de stimă și respect sunt clasate pe al patrulea nivel, nesatisfacerea acestora provoacă sentimente de inferioritate și slăbiciune. În vârful piramidei se află trebuința de actualizare a sinelui a dezvoltării personale.

Această trebuință reprezintă dorința de sine a oamenilor de a ajunge la potențialul maxim. Pentru a atinge însă valoarea maximă a potențialului, Maslow afirmă că „Oamenii trebuie să fie ceea ce pot să fie”. Cartea este scrisă într-o manieră accesibilă, iar dacă sunteți interesați de înțelegerea motivațiilor umane merită să o citiți.

Recenzie trimisă de cititoarea noastră Ciovînă Mariana căreia îi mulțumim 🙂

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MOTIVAȚIE ȘI PERSONALITATE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: MOTIVAȚIE ȘI PERSONALITATE
Autor: Abraham H. Maslow
An apariție : 2009
Editura: TREI
Nr. Pagini: 0
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3135

Alte recenzii de la Abraham H. Maslow:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Doamna Harris cucerește New Yorkul” de Paul Gallico

Recenzie ”Doamna Harris cucerește New Yorkul” de Paul Gallico

            După cum v-am mai povestit, Doamna Harris este văduvă de douăzeci de ani, fără urmași; a avut o căsnicie trainică și liniștită, și-a iubit și respectat bărbatul și a fost la rândul ei iubită, dar la moartea acestuia s-a trezit că din pensia de văduvă nu-și...

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

0 0 votes
Article Rating
Booknation.ro este redactor Booknation.ro de 3082 zile și a scris până acum 594 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Booknation.ro aici. Booknation.ro are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Din dragoste pentru cărți, ne-am apucat de scris și s-a născut Booknation.ro 🙂
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments