Recenzie Motivație și Personalitate de Abraham H. Maslow

Titlu: Motivație și Personalitate
Autor: Abraham H. Maslow
An apariție : 2009
Editura: Trei
Nr. Pagini: 0
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Booknation.ro
Publicată la 15.04.2015
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Motivație și Personalitate de Abraham H. Maslow
5 (100%) 1 vote

ACUM GĂSEȘTI MOTIVAȚIE ȘI PERSONALITATE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

motivatie-si-personalitate-abraham-maslow-carteMotivație și personalitate reprezintă una dintre cele mai populare cărți de psihologie. Această lucrare cuprinde consemnarile originale ale unuia dintre cei mai creativi psihologi ai secolului al XX-lea, Abraham H.Maslow. Maslow a rămas în istoria psihologiei pentru propunerea sa privind bazele Teoriei ierarhiei nevoilor umane, la care a ajuns încercând să explice mecanismele care stau la originea acțiunilor umane.

Acesta susține că ființă umană este motivată doar de anumite nevoi nesatisfăcute, comparând ulterior omul cu un animal volitiv care rareori atinge starea de satisfacție completă, iar atunci când o atinge este pe termen scurt.

O caracteristică a ființei omenești, din punctul de vedere al psihologului umanist american este dorința de a obține pe parcursul întregii vieți, câte ceva. Conform lui Maslow ierarhia nevoilor are cinci nivele: la bază piramidei se situează trebuințele fiziologice, urmate de trebuințele de securitate, de apartenență și dragoste, de stimă și respect și de actualizare a sinelui.

Nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfăcute înainte de a se putea ajunge la cele superioare. Nevoile fiziologice precum hrană, apa, somn, sunt cele mai dominante, dacă acestea nu sunt satisfăcute celelalte trebuințe pot deveni inexistente.

De exemplu pentru un individ înfometat cronic „utopia se poate defini simplu ca un loc unde se află mâncare din belșug, el tinde să creadă că, dacă i se garantează hrană până la sfârșitul vieții, va fi pe deplin fericit și nu va mai dori altceva”. Pe nivelul următor se află nevoile ce țin de siguranța personală.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Abraham H. Maslow.

Fiecare individ își dorește să dețină un cont de economii și asigurări de diferite feluri, să aibă parte de o siguranță care să îi permită un confort psihic necesar funcționării eficiente. Trebuințele de apartenență și dragoste, implică primirea și oferirea afecțiunii, omul dorește să între în relații cu ceilalți, să facă parte din diverse grupuri sociale.

Trebuințele de stimă și respect sunt clasate pe al patrulea nivel, nesatisfacerea acestora provoacă sentimente de inferioritate și slăbiciune. În vârful piramidei se află trebuința de actualizare a sinelui a dezvoltării personale.

Această trebuință reprezintă dorința de sine a oamenilor de a ajunge la potențialul maxim. Pentru a atinge însă valoarea maximă a potențialului, Maslow afirmă că „Oamenii trebuie să fie ceea ce pot să fie”. Cartea este scrisă într-o manieră accesibilă, iar dacă sunteți interesați de înțelegerea motivațiilor umane merită să o citiți.

Recenzie trimisă de cititoarea noastră Ciovînă Mariana căreia îi mulțumim 🙂

ACUM GĂSEȘTI MOTIVAȚIE ȘI PERSONALITATE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.