Recenzie „Niciun prieten, doar munții” de Behrouz Boochani

de | iul. 19, 2021 | Istorie, Literatură Contemporană, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NICIUN PRIETEN DOAR MUNȚII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Niciun prieten, doar munții este scrisă de un poet și jurnalist iranian de origine kurdă și acest lucru este evident în carte deoarece, în ciuda subiectului foarte dramatic, modul lui de a vedea lumea în care trăiește, formată din garduri de sârmă ghimpată și containere este unul romantic și plin de lirism. Chiar dacă este limba celor care l-au obligat să-și părăsească țara, a scris cartea în persană pe perioada detenției într-un lagăr de refugiați administrat de guvernul australian și este de fapt un strigăt de revoltă și un exemplu de rezistență umană.

Boochani este refugiat, a fugit din Iran din cauza regimului, nu spune foarte multe despre acest lucru, dar stabilește de la bun început că și-ar fi dorit să aibă mai multă tărie și să depună mai mult efort pentru a apăra drepturile kurzilor într-un teritoriu în care au trăit de generații, dar acum nu mai au loc. Fuge din Iran sperând că Australia îl va primi cu brațele deschise și îi va oferi șansa la un trai decent. Dar are parte de o adevărată Odisee la capătul căreia în loc de siguranță și normalitate îl așteaptă prizonieratul pe o insulă pierdută în Pacific, insula Manus din Papua Noua Guinee. Familii cu bebeluși, femei, bătrâni, bărci putrezite, furtună, foamete, boală, un adevărat coșmar – așa descrie Boochani călătoria lui din Indonezia până în insula Manus.

Cinci ani petrece autorul în acest lagăr unde orice activitate este interzisă. Nu au voie să citească, nu au acces la media, accesul la telefoane este restricționat și atent supravegheat, până și jocurile sunt interzise. Regimul aplicat refugiaților se bazează în primul rând pe tortură psihologică, pe lipsuri, izolare și declanșare de fricțiuni între deținuți, dar este aplicată și bătaia ca ultimă metoda de corecție. Politica guvernului australian te ia prin surprindere deoarece nu te-ai aștepta ca în timpul zilelor noastre, în secolul 21 astfel de metode pline de cruzime să mai fie aplicate și mai ales unor oameni care nu au greșit cu nimic. Privarea de libertate și de condiții minime de trai nu fac cinste acestei țări, care, paradoxal, a ținut să premieze această carte, dar în absența autorului deoarece îi este interzis să pună piciorul pe pământul ei.

Este povestea a sute de oameni care și-au pus speranța în ceea ce le-ar putea oferi această țară și au primit în schimb dispreț, ură și umilință, unii găsindu-și chiar sfârșitul pe această insulă.

Autorul nu a avut la dispoziție hârtie, cartea fiind scrisă sub formă de mesaje text pe telefon și transmisă către un prieten al autorului prin Whatsapp. Povestește într-un mod onest, dar revoltat despre suferința, umilința și durerea pe care le-a trăit în acest iad din Pacific. Deși lagărul a fost închis în 2017, nu a putut părăsi insula până în 2019 și abia în 2020 a primit viză pentru a trăi ca refugiat politic în Noua Zeelandă, dar nu va uita niciodată sistemul de opresiune, dezumanizare și lipsurile la care a fost supus fără motiv de guvernul australian timp de cinci ani, nu-și va uita prietenii care au murit acolo în timpul detenției.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții NICIUN PRIETEN DOAR MUNȚII?

Vezi toată lista de cărți scrise de Behrouz Boochani sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA NICIUN PRIETEN DOAR MUNȚII CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Niciun Prieten Doar Munții
Autor: Behrouz Boochani
An apariție : 2021
Editura: PANDORAM
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 19.07.2021
Nota recenzorului: 7.5

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa

Recenzie „Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa și „Rătăcirile fetei nesăbuite” care au ajuns cu plăcere în topul cărților mele, de succes. Da, da, eu m-am îndrăgostit! De fapt, mă îndrăgostesc de autorii care: îmi creează atmosfera lui Zweig, are povestea lui Marquez, realitatea lui Maugham,...

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Cartea face parte dintr-o colecție, Canongate Myth Series, care cuprinde 100 de nuvele scrise de scriitori din toată lumea cu diferite subiecte reinterpretate din diverse mitologii. Având ca personaje principale monștri sacri ai mitologiei, propune variante...

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

What makes a home a home? Mă așteptam la o altfel de poveste, la ceva apropiat de un scenariu de film country. Dar este altceva. Este o dramă care vorbește de sacrificii și de lipsa de opțiuni. Este povestea unei familii greu încercate, de imigranți care simbolizează...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 930 zile și a scris până acum 234 articole. Se află pe poziția 4 din 37 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments