Recenzie ”O descoperire neobișnuită” (Calpurnia Tate #1) de Jacqueline Kelly

Titlu: O Descoperire Neobișnuită (calpurnia Tate #1)
Autor: Jacqueline Kelly
An apariție : 2015
Editura: RAO
Nr. Pagini: 315
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 15.01.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”O descoperire neobișnuită” (Calpurnia Tate #1) de Jacqueline Kelly
5 (100%) 1 vote

ACUM GĂSEȘTI O DESCOPERIRE NEOBIȘNUITĂ (CALPURNIA TATE #1) PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Platon spunea că orice știință începe prin uimire.

O descoperire neobișnuită este un prim volum suprinzător de captivant unde curiozitatea tipică copiilor intră într-un duel armonios cu știința și mai ales cu tot ceea ce ne înconjoară. Jacqueline Kelly ne aruncă în căutarea lumii înconjurătoare, în descifrarea comportamentului adulților și în găsirea lucrurilor ce ne fac fericiți.

M-am uitat în jur, la familia mea, și am avut un sentiment de tandrețe. Erau toți inocenți, jucând de bună-credință niște roluri incerte. Am vrut să păstrez momentul și să-l ascund undeva, împăturit și sigilat pentru vecie în memoria mea. Avea să se termine dintr-o clipă în alta.

Calpurnia Tate este singura fată dintre cei șapte copii ai familiei Tate. Provenind dintr-o familie cu o stare financiară bună de pe urma afacerii cu bumbac, pentru tânăra de ”unsprezece-ani-și-trei-sferturi-practic-doisprezece ani”, lumea înconjurătoare cu toate ființele sale pare mai mult decât captivantă. Firea ei de a afla totul despre toate, precum și de ce un cosaș mare e galben pe când cel mic e verde, este numai începutul unei minți însetate de cunoaștere.

Eu m-am ocupat de propria mea minunată vânătaie, care-și tot schimba culorile, și am jurat să-mi dau demisia din postul de băgăcios.

Cum însă niciun membru al familiei nu îndeplinește criteriile de enciclopedie dispusă să-i acorde lui Callie Vee, timp și energie, aceasta pornește în propriile cercetări. Iar când cercetările îi deschid ușa spre bunicul îmbuibat de cunoștințe, Calpurnia devine umbra însetată, dornică oricând de expediții și de cercetare.

-Ce e?

-Ce crezi că e?

Am făcut o față exasperată.

-Parcă ești mama, care mă pune să caut cuvântul în dicționar dacă nu știu să îl scriu corect.

-Foarte bine. Încă un punct asupra căruia suntem de acord.

Însă, sfârșitul secolului al XIX-lea, nu permite domnișoarele școală și timp de alergat după iluzii. Rolul femeii este acela de a învăța să gătească, să coasă și să întrețină viitoarea familie și gospodărie. Callie Vee este la vârsta când ar trebui să înceapă să exerseze aceste lucruri și chiar să devină o adevărată maestră în ele. O adevărată domnișoară trebuie să se comporte ca atare.

Nu-mi făceam prea multe griji în legătură cu Harry, dar dacă frații mei cei mici ar fi descoperit că bunicul era o comoară plină de povești ciudate și interesante despre luptele cu indienii, marele carnivore, baloanele cu aer? N-aș mai fi avut nicio șansă să-l am doar pentru mine.

Callie Vee este însă fascinată de poveștile de război ale bunicului, de Originea speciilor a lui Darwin, precum și de expedițiile de recunoaștere și cercetare întreprinse. Când o specie nouă de măzăriche este descoperită, bunicul și Callie Vee simt că o nouă lume li se deschide în față. Dar va fi oare o descoperire sau doar o anomalie a măzărichei obișnuite?

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Jacqueline Kelly.

-(…) Și, în plus, eu și bunicul nu ne jucăm. Facem știință, am spus eu pompos.

-Ce e aia?

-E atunci când studiezi lumea înconjurătoare și încerci să-ți dai seama cum funcționează.

O descoperire neobișnuită este o frumoasă călătorie în cercetarea lumii și a oamenilor. Prin intermediul lui Callie Vee ne revoltăm față de dorința mamei de a învăța să coasem și să gătim, încercăm să-l împiedicăm pe Harry în a-și face o iubită și a părăsi cuibul familiei, descoperim că apariția unei molii, în loc de fluture tot ne aruncă satisfacția reușitei în suflet. Și deasupra acestor lucruri, învățăm să ne căutăm propriul drum, propriul destin.

Bunicul îmi spusese că modul cel mai potrivit de a învăța despre un lucru este să te expui acelei experiențe sau să faci singur un experiment.

Jacqueline Kelly ne aruncă într-o frumoasă călătorie despre vise, familie, descoperire și excitația reușitei. Vom simți entuziasmul făuririi primului telefon, dar și fascinația vederii primii trăsuri fără cal. La finalul acestei călătorii vom privi lucrurile înconjurătoare cu mai multă profuzime decât privirea anostă aruncată înspre ele.

…e mai bine să călătorești cu speranță în suflet decât să ajungi la destinație în siguranță.

Vă invit într-o călătorie a copiilor fascinantă și pentru adulți. Un prim volum captivant, în paginile căruia se merită să te pierzi de la mic la mare.

…atunci când știi un singur lucru, e ușor să-l suporți.

Un volum disponibil şi pe site-ul Editurii RAO.

ACUM GĂSEȘTI O DESCOPERIRE NEOBIȘNUITĂ (CALPURNIA TATE #1) PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.