Recenzie “Olandeza. Audrey Hepburn” de Robert Matzen

by | Jun 11, 2021 | Biografii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA OLANDEZA. AUDREY HEPBURN ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Olandeza. Audrey Hepburn de Robert MatzenAudrey Hepburn este una dintre actrițele mele preferate din generația veche de film. Drept pentru care mi-am dorit dintotdeauna de când am descoperit-o în producțiile ei de cinema să aflu cât mai multe lucruri despre ea. Se știe că a fost discretă în ceea ce privește viața personală și trecutul ei, fiind o adevărată doamnă. O respect pentru asta, dar și pentru felul ei de a fi și de a juca. Este trist faptul că a plecat dintre noi la abia 64 de ani. Dar mă bucur că am aflat mai multe detalii despre copilăria și tinerețea ei, dinainte de a deveni star. Despre credințe și ideologii, despre adevărata sa pasiune și despre relația cu familia ei. “Olandeza. Audrey Hepburn” de Robert Matzen este biografia care mi-a dezvăluit toate aceste lucruri mai puțin cunoscute despre ea.

“Olandeza. Audrey Hepburn” de Robert Matzen prezintă tinerețea vedetei Audrey Hepburn, pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial

Despre această actriță anglo-olandeză, olandeză de pe mamă și englezoaică de pe tată, au mai fost scrise cărți. Dar puține dintre biografii se axează pe descendența, copilăria și tinerețea vedetei. Și mai puține ajung să menționeze că o bună parte din adolescența ei s-a desfășurat în timpul războiului. Și că tocmai această perioadă sumbră din viața ei și din istoria omenirii au ajuns să formeze artista care a devenit mai apoi.

Audrey Hepburn rămâne până în ziua de azi unul dintre cele mai iubite staruri de la Hollywood. Multă lume o apreciază pentru stilul ei vestimentar, pentru rafinamentul de care a dat dovadă, pentru bunătatea ei și pentru frumusețea ei particulară. Nu a fost numai o femeie frumoasă(și silfidă), ci și o actriță premiată.

Chiar dacă ea susținea că nu este actriță și că nu a visat niciodată la a deveni una. Ea s-a implicat în diverse campanii umanitare, fiind și ambasadoare UNICEF și vizitând diferitele țări aflate în dificultate.

Audrey Hepburn a știut foarte bine ce înseamnă foametea, sărăcia, suferința pe care o aduce războiul

Actrița care a jucat în Vacanță la Roma(pentru care a luat Oscarul), Micul dejun la Tiffany, Sabrina sau My Fair Lady, a experimentat 5 ani pe propria piele ce înseamnă să te afli sub ocupația naziștilor în Olanda pe timp de război. Ea nu a cerut acest lucru. Ea era doar o copilă care se dezvolta prea repede, timidă și neînțeleasă, dar care iubea din tot sufletul dansul și dorea să devină o balerină cunoscută precum cele ce o instruiau în tinerețe.

Cel de-al doilea fiu al lui Audrey, Luca Dotti, susține că războiul a transformat-o pe mama sa în ceea ce a devenit mai târziu. Iar silueta sa subțire se datorează tot războiului, de pe vremea când lipsurile au afectat toată familia ei din Olanda și i-a dus pe toți la înfometare forțată. În ceea ce privește determinarea, strictețea cu care se ținea de orice treabă, și aceste obișnuințe au fost formate tot de amintirile din trecut, de sub ocupație, când trebuia să fii așa pentru a supraviețui.

Audrey Hepburn, cea de la 15 ani, a participat și la mișcarea de rezistență, fiind împotriva a tot ceea ce înseamnă nazism și idealuri hitleriste. Asta deși ambii părinți au avut în trecut legături cu Hitler și politica lui. De asemenea, din biografia făcută de Robert Matzen, aflăm că din moși strămoși Audrey, numită uneori Adriaantje, era de viță nobilă, bunicii ei fiind baroni și mama ei la fel.

Actrița a avut o copilărie zbuciumată

Mama ei nu era prea mămoasă cu ea, fiind o femeie mai mult ambițioasă. Tatăl ei lipsea din peisaj în mare parte a timpului. Fata a crescut și a făcut o parte din școală în Anglia. Mai apoi a fost adusă înapoi în Olanda, unde i-a fost dificil să învețe limba olandeză, adaptându-se greu atât la învățătură, cât și din punct de vedere social.

Însă războiul cu lipsurile, suferințele și pericolul său continuu, a călit-o și a făcut-o să devină cine a ajuns mai târziu în viață. Deși acea perioadă din tinerețea sa nu i s-a șters niciodată din amintire. Ceea ce a vrut Audrey să facă în viață a fost să danseze și să facă o carieră din asta. Să fie fericită. Să aibă o familie cu un soț iubitor și copii mulți. A adorat copiii și a avut parte în cele din urmă de doi, după ani de pierderi și tristețe, dar ambele sale căsătorii au fost mai mult un eșec.

Din cartea “Olandeza. Audrey Hepburn” de Robert Matzen am descoperit o altă față a celei mai îndrăgite actrițe din toate timpurile. O față nevăzută a sa.

Biografia aceasta a însemnat ani de muncă, o cercetare minuțioasă și o dedicare pentru a contura personalitatea artistei care afișa o mină de eleganță și o strălucire aparte. Dar care ascundea un trecut dureros, pe care îl dorea închis cu cheia față de public.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții OLANDEZA. AUDREY HEPBURN?

Vezi toată lista de cărți scrise de Robert Matzen sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA OLANDEZA. AUDREY HEPBURN CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Olandeza. Audrey Hepburn
Autor: Robert Matzen
An apariție : 2021
Editura: RAO
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 11.06.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Midnight Blue” de L. J. Shen

Recenzie ”Midnight Blue” de L. J. Shen

A fost odată ca niciodată, un zeu rock care s-a îndrăgostit de o simplă muritoare. Trebuia sa fie usor. Eu aveam nevoie de bani. El avea nevoie de o dădacă, de cineva care să îl împiedice să tragă pe nas până la ultima suflare. Am fost aleasă special pentru el....

Recenzie “Ultima vară otrăvită” de Tony Mott

Recenzie “Ultima vară otrăvită” de Tony Mott

Cum va spuneam cărțile lui Tony Mott sunt o descoperire recentă pentru mine. Atât de recentă încât nu am reușit să pun mâna pe volumul doi al seriei Gigi Alexa dar m-am trezit cu ocazia de a citi volumul al treilea. În general nu prea îmi place să sar volumele pentru...

Recenzie „Întoarcerea” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Întoarcerea” de Jennifer L. Armentrout

-N-am mai avut niciodată ceva care să fie doar al meu, a spus el cu gura lipită de gura mea. Nimic care să fi fost vreodată doar pentru mine și pentru nimeni altcineva. N-am fost niciodată primul pentru cineva. M-a sărutat și apoi și-a înălțat capul. L-am privit în...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 991 zile și a scris până acum 276 articole. Se află pe poziția 3 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments