Recenzie „Olandeza. Audrey Hepburn” de Robert Matzen

de | iun. 11, 2021 | Biografii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA OLANDEZA. AUDREY HEPBURN ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Olandeza. Audrey Hepburn de Robert MatzenAudrey Hepburn este una dintre actrițele mele preferate din generația veche de film. Drept pentru care mi-am dorit dintotdeauna de când am descoperit-o în producțiile ei de cinema să aflu cât mai multe lucruri despre ea. Se știe că a fost discretă în ceea ce privește viața personală și trecutul ei, fiind o adevărată doamnă. O respect pentru asta, dar și pentru felul ei de a fi și de a juca. Este trist faptul că a plecat dintre noi la abia 64 de ani. Dar mă bucur că am aflat mai multe detalii despre copilăria și tinerețea ei, dinainte de a deveni star. Despre credințe și ideologii, despre adevărata sa pasiune și despre relația cu familia ei. „Olandeza. Audrey Hepburn” de Robert Matzen este biografia care mi-a dezvăluit toate aceste lucruri mai puțin cunoscute despre ea.

„Olandeza. Audrey Hepburn” de Robert Matzen prezintă tinerețea vedetei Audrey Hepburn, pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial

Despre această actriță anglo-olandeză, olandeză de pe mamă și englezoaică de pe tată, au mai fost scrise cărți. Dar puține dintre biografii se axează pe descendența, copilăria și tinerețea vedetei. Și mai puține ajung să menționeze că o bună parte din adolescența ei s-a desfășurat în timpul războiului. Și că tocmai această perioadă sumbră din viața ei și din istoria omenirii au ajuns să formeze artista care a devenit mai apoi.

Audrey Hepburn rămâne până în ziua de azi unul dintre cele mai iubite staruri de la Hollywood. Multă lume o apreciază pentru stilul ei vestimentar, pentru rafinamentul de care a dat dovadă, pentru bunătatea ei și pentru frumusețea ei particulară. Nu a fost numai o femeie frumoasă(și silfidă), ci și o actriță premiată.

Chiar dacă ea susținea că nu este actriță și că nu a visat niciodată la a deveni una. Ea s-a implicat în diverse campanii umanitare, fiind și ambasadoare UNICEF și vizitând diferitele țări aflate în dificultate.

Audrey Hepburn a știut foarte bine ce înseamnă foametea, sărăcia, suferința pe care o aduce războiul

Actrița care a jucat în Vacanță la Roma(pentru care a luat Oscarul), Micul dejun la Tiffany, Sabrina sau My Fair Lady, a experimentat 5 ani pe propria piele ce înseamnă să te afli sub ocupația naziștilor în Olanda pe timp de război. Ea nu a cerut acest lucru. Ea era doar o copilă care se dezvolta prea repede, timidă și neînțeleasă, dar care iubea din tot sufletul dansul și dorea să devină o balerină cunoscută precum cele ce o instruiau în tinerețe.

Cel de-al doilea fiu al lui Audrey, Luca Dotti, susține că războiul a transformat-o pe mama sa în ceea ce a devenit mai târziu. Iar silueta sa subțire se datorează tot războiului, de pe vremea când lipsurile au afectat toată familia ei din Olanda și i-a dus pe toți la înfometare forțată. În ceea ce privește determinarea, strictețea cu care se ținea de orice treabă, și aceste obișnuințe au fost formate tot de amintirile din trecut, de sub ocupație, când trebuia să fii așa pentru a supraviețui.

Audrey Hepburn, cea de la 15 ani, a participat și la mișcarea de rezistență, fiind împotriva a tot ceea ce înseamnă nazism și idealuri hitleriste. Asta deși ambii părinți au avut în trecut legături cu Hitler și politica lui. De asemenea, din biografia făcută de Robert Matzen, aflăm că din moși strămoși Audrey, numită uneori Adriaantje, era de viță nobilă, bunicii ei fiind baroni și mama ei la fel.

Actrița a avut o copilărie zbuciumată

Mama ei nu era prea mămoasă cu ea, fiind o femeie mai mult ambițioasă. Tatăl ei lipsea din peisaj în mare parte a timpului. Fata a crescut și a făcut o parte din școală în Anglia. Mai apoi a fost adusă înapoi în Olanda, unde i-a fost dificil să învețe limba olandeză, adaptându-se greu atât la învățătură, cât și din punct de vedere social.

Însă războiul cu lipsurile, suferințele și pericolul său continuu, a călit-o și a făcut-o să devină cine a ajuns mai târziu în viață. Deși acea perioadă din tinerețea sa nu i s-a șters niciodată din amintire. Ceea ce a vrut Audrey să facă în viață a fost să danseze și să facă o carieră din asta. Să fie fericită. Să aibă o familie cu un soț iubitor și copii mulți. A adorat copiii și a avut parte în cele din urmă de doi, după ani de pierderi și tristețe, dar ambele sale căsătorii au fost mai mult un eșec.

Din cartea „Olandeza. Audrey Hepburn” de Robert Matzen am descoperit o altă față a celei mai îndrăgite actrițe din toate timpurile. O față nevăzută a sa.

Biografia aceasta a însemnat ani de muncă, o cercetare minuțioasă și o dedicare pentru a contura personalitatea artistei care afișa o mină de eleganță și o strălucire aparte. Dar care ascundea un trecut dureros, pe care îl dorea închis cu cheia față de public.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții OLANDEZA. AUDREY HEPBURN?

Vezi toată lista de cărți scrise de Robert Matzen sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA OLANDEZA. AUDREY HEPBURN CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Olandeza. Audrey Hepburn
Autor: Robert Matzen
An apariție : 2021
Editura: RAO
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 11.06.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Aventurile lui Choko” de Ștefania Tudorache

Recenzie “Aventurile lui Choko” de Ștefania Tudorache

Un dar neprețuit pentru un copil poate fi o carte cu povești și ilustrații minunate care să-i aprindă imaginația, să-l emoționeze. O astfel de carte este Aventurile lui Choko, scrisă de Ștefania Tudorache. Aventurile lui Choko este o continuare a poveștii Surprizele iernii. 

Recenzie „Colecționarul” de John Fowles

Recenzie „Colecționarul” de John Fowles

Este a doua mea întâlnire cu autorul. Am citit și Iubita locotenentului francez care este mult mai cunoscută probabil și datorită ecranizării pe care eu n-am urmărit-o, dar am apreciat cartea. Colecționarul prezintă tragedia unei tinere fete răpită și sechestrată de...

Recenzie „Near the bone” de Christina Henry

Recenzie „Near the bone” de Christina Henry

Inițial a fost foarte captivantă și teribil de creepy și dark, dar cred că autoarea a greșit complicând acțiunea cu acea tentă de paranormal. William era suficient pentru a menține teroarea la nivel ridicat, nu era nevoie și de acel Yeti/Big Foot sau ce creatură...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1156 zile și a scris până acum 303 articole. Se află pe poziția 3 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments