Gaya Wisniewski este o tânără ilustratoare belgiană, ce provine dintr-o familie de artişti şi a predat desen timp de 12 ani. A debutat în forță cu o altă minunată carte pentru copii: “Mon bison”, încă netradusă la noi.

Olenka este o cărticică plină de culoare, cu o grafică vie şi caldă, cu ilustrații sugestive şi amuzante, care pe Sofia mea, la cei 4 anişori ai ei, au captivat-o total.

Este o poveste despre prietenie, bucuria regăsirii şi a petrecerii unor clipe minunate împreună. Este despre ajutor şi cât de mult depindem de prieteni. Este despre curiozitate şi despre nevoia de aventură. Este despre puterea prieteniei şi devotament.

Peisajul este hibernal, acțiunea este amplasată într-o pădure înghețată pe care cei cinci prieteni o străbat în căutare de noi peripeții şi unde se strâng seara în jurul focului în confortabila căsuță a Olenkăi.

Cei cinci prieteni sunt creionați sugestiv, fiecare având caracteristici şi calitați distincte. Ilustrațiile sugerează foarte atent atmosfera şi firul poveştii. O avem pe Olenka, fetița zâmbitoare şi gazda perfectă care se străduieşte să le ofere cele mai bune condiții de cazare prietenilor reîntorşi din călătorie. Oferindu-le ceai cald, fursecuri delicioase şi fotolii comode în jurul focului, va asculta cu încântare şi curiozitate ultimele întâmplări experimentate de aceştia.

Bizonul Tomek este caracterizat de calm şi forță. Motanul Mirko este pofticiosul năzdrăvan al grupului, mereu în căutare de ceva dulce şi de un pic de aventură. Curajul şi curiozitatea îl îndeamnă la o plimbare prin pădurea plină de pericole şi reuşeşte să-şi pună un pic pe jar prietenii când dispare.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Gaya Wisniewski

Zaharia deşi născut la munte este frigurosul cetei şi preferă să-şi petreacă timpul cu un ceai cald la gura sobei. Pasăroiul Emil aduce doza de înțelepciune, el este cel care se îngrijorează pentru fiecare în parte şi încearcă să analizeze problemele sistematic.

Neastâmpărul lui Mirko declanşează acțiunea, iar datorită pățaniei lui din pădure îşi va face noi prieteni, dar îi va pune la încercare şi pe cei vechi. Prin scene pline de culoare, ni se sugerează importanța prieteniei și modul în care încercările o fac mai rezistentă.

Va reuşi Mirko să gasească drumul spre casa Olenkăi? Îi vor sări vechii lui prieteni în ajutor? Şi ce surprize va aduce cu el la întoarcere?

O poveste de iarnă numai bună de citit în vacanțe petrecute la bunici la gura sobei.

 

Titlu: Olenka
Autor: Gaya Wisniewski
An apariție : 2020
Editura: FRONTIERA
Nr. Pagini: 56
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Publicată la 5.05.2020
Nota recenzorului: 10/10

Avatar
Autor: Angela
Angela e Erou Booknation.ro
Redactor de 504 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Angela