Recenzie „Pas cu pas” de Klaus Iohannis

by | May 27, 2019 | Biografii, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PAS CU PAS ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Autobiografia lui Klaus Iohannis, „Pas cu Pas”, e plină de surprize. Dacă înainte de a fi fost ales președinte al României cartea o găseai fără probleme la librării, după alegerile din 2014 stocul era epuizat. Toată lumea voia să știe mai bine ce e cu acest nou președinte sibian, care n-a stat în luminile rampei politice de la București, decât ocazional. Au urmat însă noi tiraje la editura Curtea Veche, ba chiar și o variantă în chineză.

Normalitatea la ea acasă

Potrivit memoriilor sale, nimic aventuros, dezonorant sau realmente tulburător nu i s-a întâmplat lui Iohannis în cei 55 de ani de viață, nici familial, nici profesional și nici ca persoană publică. Cu un mic detaliu: până la un moment dat, el era un fumător înrăit.

Sibiul e un axis mundi pentru sasul Klaus Werner Iohannis. A copilărit în acest „oraș în care ordinea a reprezentat o ordine nescrisă”. Sibiul a fost „foarte nemțesc” în anii copilăriei lui Iohannis, cu zeci de mii de etnici germani care și-au lăsat amprenta pe stilul și personalitatea orașului.

Despre copilăria sa sibiană, Iohannis scrie, deloc patetic: „normală”, „relație foarte bună” cu familia (părinți, bunici, sora Krista), o familie „obișnuită” și lipsită de „conflicte sau mari probleme”. Din copilărie datează o trăsătură comportamentală care l-a definit permanent: „În cazul meu, nu a lipsit niciodată organizarea, de atunci și până acum”.

Iohannis repară lucruri prin casă și e un elev silitor, fără a fi, cum însuși o spune, „tocilar”. Nici „de chiulit n-am chiulit în timpul liceului, nu m-a interesat”, adaugă el, referindu-se la perioada de studii la liceul german Bruckenthal. Cu Universitatea la Cluj (facultatea de Fizică) și armata „la transmisiuni” la Timișoara, Klaus Iohannis încheie traseul educațional al unui tânăr diligent născut în anii `50 ai regimului comunist.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Klaus Iohannis

Despre fostul regim politic, Iohannis spune. „Nu am fost un dizident anticomunist. Doar i-am urât, nu i-am putut suferi. Atât. Erau lucruri banale. Eu am fost, după cum am mai spus deja, un anticomunist în privat”.

Politici și viziuni

Dacă primele 40 de pagini ale cărții sunt consacrate omului Iohannis, capitolele II-V detaliază pe 160 de pagini parcursul său public și politic, care a culminat cu candidatura la președinția României – la momentul apariției cărții. Central este „proiectul Sibiu”, un model de dezvoltare durabilă pe care Iohannis și-l dorește aplicabil întregii țări.

„Dreaptă solidară”, „prosperitate și respect pentru lege”, în care „economia liberală” ar fi „un garant al prosperității”, sunt puncte din viziunea lui Iohannis despre o Românie a viitorului condusă de el, ca președinte de stat.

Îți trebuie răbdare și oarecare îngăduință de stil să citești „Pas cu pas”. La capătul lecturii rămâi cu impresia a ceva nespus, ca și cum autorul s-ar fi „dezbrăcat în pijama”. Limbajul e firesc și nesofisticat. Un limbaj care nu agită spiritele, dar nici nu le înaripează, neapărat.

Dani Rockhoff

Titlu: Pas Cu Pas
Autor: Klaus Iohannis
An apariție : 2014
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 206
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 27.05.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Aici, acum: Astăzi” de Răzvan Ianculescu

Recenzie ”Aici, acum: Astăzi” de Răzvan Ianculescu

Iubiți cititori, sunteți grozavi! Astăzi vreau să vă mulțumesc pentru că sunteți de atâta timp în această armonie a pasionaților de lectură, cu devotament și încredere. La rândul meu, să știți că mă gândesc la voi des, de fiecare dată când citesc ceva interesant și...

Recenzie ”Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie ”Orbi” de Petronela Rotar

Am fost curioasă să citesc cartea „Orbi” încă de când am auzit de ea. Dintr-un motiv sau altul, acum am considerat că este cel mai bun moment. Și ceea ce am descoperit în carte m-a determinat să iau anumite decizii în propria viață. Cred că poate să fie considerată o...

Recenzie “157 de pagini cu povesti”

Recenzie “157 de pagini cu povesti”

Nu este ușor în ziua de astăzi să-ți convingi copiii să citească. Și dacă i-ai convins să deschidă cartea, este cu atât mai dificil să-i convingi să o citească până la capăt. Poveștile pe care noi le citeam pe vremuri, pur și simplu nu se mai potrivesc copiilor...

Dani Rockhoff este redactor Booknation.ro de 545 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 43 din 151 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dani Rockhoff aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments