Recenzie „Pas cu pas” de Klaus Iohannis

de | mai 27, 2019 | Biografii, Memorii, Recenzii cărți

Autobiografia lui Klaus Iohannis, „Pas cu Pas”, e plină de surprize. Dacă înainte de a fi fost ales președinte al României cartea o găseai fără probleme la librării, după alegerile din 2014 stocul era epuizat. Toată lumea voia să știe mai bine ce e cu acest nou președinte sibian, care n-a stat în luminile rampei politice de la București, decât ocazional. Au urmat însă noi tiraje la editura Curtea Veche, ba chiar și o variantă în chineză.

Normalitatea la ea acasă

Potrivit memoriilor sale, nimic aventuros, dezonorant sau realmente tulburător nu i s-a întâmplat lui Iohannis în cei 55 de ani de viață, nici familial, nici profesional și nici ca persoană publică. Cu un mic detaliu: până la un moment dat, el era un fumător înrăit.

Sibiul e un axis mundi pentru sasul Klaus Werner Iohannis. A copilărit în acest „oraș în care ordinea a reprezentat o ordine nescrisă”. Sibiul a fost „foarte nemțesc” în anii copilăriei lui Iohannis, cu zeci de mii de etnici germani care și-au lăsat amprenta pe stilul și personalitatea orașului.

Despre copilăria sa sibiană, Iohannis scrie, deloc patetic: „normală”, „relație foarte bună” cu familia (părinți, bunici, sora Krista), o familie „obișnuită” și lipsită de „conflicte sau mari probleme”. Din copilărie datează o trăsătură comportamentală care l-a definit permanent: „În cazul meu, nu a lipsit niciodată organizarea, de atunci și până acum”.

Iohannis repară lucruri prin casă și e un elev silitor, fără a fi, cum însuși o spune, „tocilar”. Nici „de chiulit n-am chiulit în timpul liceului, nu m-a interesat”, adaugă el, referindu-se la perioada de studii la liceul german Bruckenthal. Cu Universitatea la Cluj (facultatea de Fizică) și armata „la transmisiuni” la Timișoara, Klaus Iohannis încheie traseul educațional al unui tânăr diligent născut în anii `50 ai regimului comunist.

Despre fostul regim politic, Iohannis spune. „Nu am fost un dizident anticomunist. Doar i-am urât, nu i-am putut suferi. Atât. Erau lucruri banale. Eu am fost, după cum am mai spus deja, un anticomunist în privat”.

Politici și viziuni

Dacă primele 40 de pagini ale cărții sunt consacrate omului Iohannis, capitolele II-V detaliază pe 160 de pagini parcursul său public și politic, care a culminat cu candidatura la președinția României – la momentul apariției cărții. Central este „proiectul Sibiu”, un model de dezvoltare durabilă pe care Iohannis și-l dorește aplicabil întregii țări.

„Dreaptă solidară”, „prosperitate și respect pentru lege”, în care „economia liberală” ar fi „un garant al prosperității”, sunt puncte din viziunea lui Iohannis despre o Românie a viitorului condusă de el, ca președinte de stat.

Îți trebuie răbdare și oarecare îngăduință de stil să citești „Pas cu pas”. La capătul lecturii rămâi cu impresia a ceva nespus, ca și cum autorul s-ar fi „dezbrăcat în pijama”. Limbajul e firesc și nesofisticat. Un limbaj care nu agită spiritele, dar nici nu le înaripează, neapărat.

Dani Rockhoff

Titlu: PAS CU PAS
Autor: Klaus Iohannis
An apariție : 2014
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 206
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 960

Alte recenzii de la Klaus Iohannis:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Dani Rockhoff a fost redactor Booknation.ro și a scris 20 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dani Rockhoff aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments