Recenzie ”Poeta X” de Elizabeth Acevedo

de | oct. 14, 2021 | Ficțiune pentru Adolescenți, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA POETA X ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

”Poeta X” de Elizabeth Acevedo este o odă adusă vieții de adolescent. Este validarea pe care toți ne-o doream la șaisprezece ani.

Xiomara Batista are șaisprezece ani și se află la vârsta (și perioada aceea din adolescență) în care toate lucrurile sunt grele și neclare. Dar, ca pentru orice adolescent, lucrurile pot fi mereu mai grele și mai rele. Xiomara are un tată absent, teoretic este prezent dar nu este implicat în viața de familie, iar mama habotnică are un set de reguli pentru fratele ei geamăn (twin) și un altul mult mai strict și rigid pentru Xiomara.

Ca fată, în familia Batista, Xiomara poartă pe trup și în suflet, toate păcatele omenirii. Prezența ei îi reamintește mamei de toate indiscrețiile tatălui și bineînțeles că trebuie să plătească pentru tot în avans.

Pentru fiecare curbură a corpului, pentru fiecare privire și vorbă aruncate asupra sa și a corpului său, Xiomara plătește prin rugăciune asiduă, mers regulat la biserică și prin multă treabă în casă.

Unica sa bucurie, pe lângă twin și singura sa prietenă, este poezia. Poezia modernă cu care umple pagină după pagină cu foc și patimă în carnețelul ei. Poezia sa este plină de tot ce este, tot ce ar putea fi și tot ce nu este ea. Întreaga sa viață este prezentă în versurile din carnețelul de care Xioamara nu se dezlipește nicio clipă. 

Xiomara se luptă zilnic să își facă loc, să se facă auzită. Se luptă zilnic să se simtă specială și importantă în nebunia lumii și a orașului în care trăiește.

Elizabeth Acevedo reușește cu măiestrie să ilustreze, în versuri, lumea poetei X: adolescentă de culoare, dintr-o familie de imigranți credincioși și un pic infideli. O lume plină de tristețe, izolare și abuzuri.

Acevedo ne întoarce în timp și ne forțează să ne reamintim dureroșii, sau frumoșii, ani ai adolescenței. Ne forțează să ne uităm sincer la familiile noastre.

”Poeta X” este un roman young adult perfect dacă îți dorești o lectură realistă și nu una dulce și frumoasă la marginea realității.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții POETA X?

Vezi toată lista de cărți scrise de Elizabeth Acevedo sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA POETA X CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Poeta X
Autor: Elizabeth Acevedo
An apariție : 2020
Editura: YOUNGART
Nr. Pagini: 360
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Publicată la 14.10.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Soarele a murit în zori” de Haralamb Zincă

Recenzie ”Soarele a murit în zori” de Haralamb Zincă

Prezentarea acțiunii din Soarele a murit în zori: Totul începe când scriitorul Corneliu Cara primește o vizită neașteptată de la un străin, în miezul nopții. Deși nu îl mai văzuse în viața lui pe omul care se arată la ușa lui, Cara decide să îl asculte. Mulți ar spune...

Recenzie ”Cimitirul Animalelor” de Stephen King

Recenzie ”Cimitirul Animalelor” de Stephen King

O scurtă prezentare a acțiunii: Ar putea Stephen King să scrie o poveste care să-l sperie chiar și pe el însuși? Să-l sperie într-un asemenea hal încât să-i fie frică să o scrie până la sfârșit? Cimitirul animalelor pare să fie chiar această poveste. Tu, cititorule,...

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

0 0 votes
Article Rating
Ioana-Alexandra este redactor Booknation.ro de 129 zile și a scris până acum 7 articole. Se află pe poziția 32 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ioana-Alexandra aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments