Recenzie „Povestea băiețelului care trăia pe Lună” de Maria Papayanni

by | Mar 30, 2020 | Cărți pentru Copii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA POVESTEA BĂIEȚELULUI CARE TRĂIA PE LUNĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Lumi, protagonistul din Povestea băiețelului care trăia pe Lună – scrisă de Maria Papayanni și ilustrată de Effie Lada – trăiește în lumea astrală, sus-sus, printre stele. Dar nu locul de așezare al casei băiatului, aflat departe de Pământ, ne atrage atenția; ci mai degrabă firea acestuia și faptul că prefera să-și petreacă timpul de unul singur. Dar nu prietenii-i lipsesc, căci era înconjurat de felurite steluțe cu care se putea juca. Atitudinea îi punea piedici în aflarea companionilor de joacă, considerându-se pe sine mai bun decât ceilalți: „Mă am pe mine, și nu am nevoie de nimeni altcineva”.

Dar întâlnirea cu raza de soare – puternică, rapidă și diferită de el – îl confruntă pe Lumi cu o situație buclucașă: urcat pe spatele ei, cei doi aleargă și aterizează pe Pământ. Însă Raza-de Soare nu-l mai așteaptă pe băiat pentru a-l duce înapoi acasă, lăsându-l pe acesta într-un loc despre care a învățat la școală, dar pe care nu-l recunoaște deloc.

Cunoscând-o pe licuriciul Mira, Lumi uită de singurătate și întrezărește posibilitatea aflării unui drum spre casă. Aceasta îl duce pe noul ei prieten la observator, dar și la un doctor care nu-i poate vindeca dorul de mama și de casă. Mira îi este ghid și în călătoria prin toată lumea în care au întrebat peste tot despre drumul spre casă, însă fără prea mare succes. Cu toate acestea, odată cu finalul poveștii întrevedem o fărâmă de speranță, fiind și martorii unei lecții importante învățate de Lumi – secretul găsirii drumului spre casă este revelat tocmai de … prietenie!

În fond, lecția despre prietenie este și tâlcul poveștii noastre. Astfel, călătoria pe care o face luminița din cer nu este doar fizică, de sus în jos, pe spatele razei de soare. Semnificativă este transformarea lăuntrică pe care o trăiește Lumi odată ieșit din spațiul său originar. Dialogul cu Raza-de-Soare îl surprinde și recunoaște în condescendența acesteia atititudinea-i proprie. La antipodul ei, băiețelul o află pe Mira, licuriciul pe care-l numește special de la prima vedere. Dar observația lui Lumi este din nou superficială, bazându-se încă o dată pe impactul vizual: „Eu nu am mai văzut pe nimeni ca tine. Ești primul licurici pe care l-am întâlnit. Ești specială!” Tendința băiatului este de a ignora cunoscutul și de a observa, a prețui diferitul.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Maria Papayanni

Prin spectrul singurătății, dar și al empatiei afișate de Mira, Lumi va înțelege și va învăța ce înseamnă prietenia. Gândul că acasă nu-i duce dorul niciun prieten este compensat de asigurările continue ale licuriciului: „Deci nu ești singur. Prietenii vin în pereche. Trebuie să fie întotdeauna măcar doi”. Dar și de judecățile de valoare ale acestuia – ești special pentru că ești prietenul meu.

Finalul narațiunii încarcă lectorul cu optimism, reiterând morala presărată până acum de-a lungul paginilor. Lumi învață prietenia și-și află drumul spre casei tot datorită prieteniei. Prieteniei Mirei, dar și a cerului cu marea. „Prietenii vin întotdeauna în pereche”. Mai mult decât atât, putem intui cu ușurință atitudinea băiatului de-acum. Pentru că deși recunoaștem cu usurință diferitul, ceea ce ne unește, în fond, sunt trăsăturile comune.

Mesajul povățuitor al scriitoarei Maria Papayanni este completat în mod fabulos de ilustrațiile artistei Effie Lada. O succesiune de imagini, predominant redate în tonuri și detalii de albastru, vor capta cititorul în lumea caldă și sinceră a prieteniei.

Titlu: Povestea Băiețelului Care Trăia Pe Lună
Autor: Maria Papayanni
,
Effie Lada
An apariție : 2019
Editura: CARTEMMA
Nr. Pagini: 32
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Publicată la 30.03.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Marile minciuni nevinovate” de Liane Moriarty

Recenzie „Marile minciuni nevinovate” de Liane Moriarty

Liane Moriarty este o scriitoare genială și mi-a fost de ajuns să citesc Am uitat să fim fericiți pentru a mă convinge de acest fapt. Atunci când am citit și Când vina ne desparte, m-am convins de talentul ei de a crea un thriller psihologic plin de mister și de...

Recenzie ,,Vicious” de L.J. Shen

Recenzie ,,Vicious” de L.J. Shen

,,El e și iadul și raiul pentru mine.” Când avea șaptesprezece ani, Emilia LeBlanc a ajuns în casa familiei Spencer, acolo unde fuseseră angajați părinții ei ca și slujitori. Acolo l-a întâlnit pe Baron Spencer Junior, cel care avea să devină coșmarul vieții ei. Baron...

Adela Ptr. este redactor Booknation.ro de 660 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 44 din 150 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adela Ptr. aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments