Recenzie ”Rezerva” de Prințul Harry

de | ian. 20, 2023 | Biografii, Memorii, Non Fictiune, Recenzii cărți

L-am citit pe Harry și cred că per ansamblu fantoma lui a scos tot ce-a putut din povestea asta. Dar, din păcate, darling boy, toate cele povestite n-au fost suficiente pentru a mă convinge să-ți înțeleg decizia.

Nu-s englezoaică, nici nu-mi doresc, dar cred că percep cartea asta ca o englezoaică adevărată și nu mi-a picat bine deloc. Nu mă omor după regulile de etichetă ale Palatului, nu dau doi bani pe ele în viața de zi cu zi, că d-aia noi cu ale noastre și ei cu ale lor, dar ce-i prea mult și degeaba, e absolut inutil! De ce să faci această alianță trădătoare și perfidă cu aia pe care îi urăști cel mai mult, lad? De ce să fraternizezi cu presa pe care o acuzi de cea mai mare traumă a copilăriei tale când ai un frate de sânge pe care ai putea chiar să-l pocnești ca să te descarci, să-ți ceri iertare a doua zi și nici vântul, nici pământul să nu știe că ai cedat nervos? De ce să faci niște afirmații care nu ar trebui făcute, nici intim, nici în public despre oamenii pe care susții că-i vei iubi până la moarte, my darling boy? De ce? A fost frustrarea așa mare? Crezi că așa te vei vindeca? Crezi că după astfel de lucruri, mai există iertare sau cale de împăcare? Chiar ai vrut să tai orice fel de legătură de la rădăcină? Chiar așa tare îi urăști? Multă ipocrizie și frustrare și autovictimizare. Singurul reproș ce poate fi înțeles e că n-a fost susținut în copilărie. Îi susțin decizia de a pleca, dar publicarea cărții este o greșeală din punctul meu de vedere pe care o va regreta, dacă n-o regretă deja. Sincer mi-e greu să cred că va exista o împăcare cu Willy după această carte. Și percep decizia lui Harry de a-și expune public nemulțumirile și problemele ca pe o slăbiciune. Recunosc că înclin să cred că decizia nu-i aparține și a fost influențat și manipulat. Dar aceasta este doar părerea mea și e posibil să greșesc și să-l fi perceput greșit. Poate nu e chiar așa slab.

Dar dacă chiar este ură și saturație și vrea să rupă orice legătură cu familia, a făcut cel mai bun pas și cale de întoarcere nu există. Este liber și singur. Acum se poate bucura de libertate. Din păcate, nu cred această ipoteză, dar sper măcar că veniturile vor reuși să-l mulțumească și să fie suficient de mari pentru a le înlocui pe cele tăiate de Casa Regală. E adevărat că dezvăluirile nu sunt surprinzătoare dacă ești cât de cât la curent cu bârfele și cancanurile pe care presa britanică le vehiculează și le propagă de atâția ani, dar există discuții intime care n-ar fi trebuit expuse sau recunoscute chiar de un membru al familiei. Bineînțeles că afirmațiile pro și contra acestei cărți sunt subiective, așa cum de altfel este și expunerea lui Harry. De asemenea, este la fel de adevărat că noi, cei care citim, nu ne putem pune în pantofii lui și poate nu-i percepem obiectiv situația și motivele care l-au determinat să acționeze cum a acționat.

Deși nu susțin expunerea publică la care a recurs Harry, empatizez cu el puțin pentru că, dacă Casa Regală poate fi acuzată de ceva, e că l-a lăsat singur. Prinț sau ba, susținerea ar fi trebuit să existe. El n-a avut parte de susținere sau afectivitate și e evident că are ceva traume. Mă gândesc la Casa Regală ca la o familie, mă gândesc la consiliere psihologică, educație, exprimarea sentimentelor, obligația părintească de a transmite afectivitate, preocupare, grijă, atenție, timp. Lucrul bun e că luptă să se vindece. Lucrul rău e că tratamentul ales e prost. Nu ura e calea. Niciodată. Nici victimizarea. E nevoie de iertare și acceptare. E nevoie de asumare. Și Harry încă nu e în stare. El încă se luptă cu complexul de inferioritate și încă arată cu degetul. Către toată lumea și prea puțin către sine. Toate greșelile pe care le-a făcut le expune ca depășite, asumate și reparate. Eu, din exterior, nu le percep la fel ca el. Dar lăsând la o parte toate aceste concluzii, singura care cred că poate fi comună celor care citesc cartea este că Harry, în ciuda relației cu Megan, a dragostei dintre ei și a familiei pe care o formează, este un om trist.

Partea a doua a contat cel mai mult pentru Harry și înclin să cred că cel mai puțin pentru cititori, dar a fost probabil partea în care îl puteam regăsi pe adevăratul Harry cel mai ușor dacă am avea răbdare să trecem peste tactică, strategie și conflicte militare. Prima parte, în schimb, a fost dureroasă și foarte bine scrisă, fantoma a avut teren bun pe care să-l exploateze, a fost neașteptat de ușor de parcurs și te obligă să rezonezi emoțional cu minorul Harry, iar ultima parte și cea mai așteptată, cel puțin de mine, a fost și cea mai slab scrisă. Înțeleg că nevoia lui de afectivitate și lipsa dragostei și atenției de-a lungul copilăriei și adolescenței l-au marcat, se consideră un analfabet emoțional din cauza educației primite sau neprimite, mai bine zis, este incapabil să-și exteriorizeze emoțiile și sentimentele până când o întâlnește pe Megan. Dar povestea lor de dragoste, din păcate, nu m-a convins.  Îmi dă senzația că istoria se repetă. Pentru mine cuplurile Charles-Camilla și Harry-Megan sunt construite pe același calapod. Pe o parte nevoia disperată de afectivitate și dragoste, de cealaltă parte narcisism, nevoie de atenție și expunere publică. Din păcate, Harry nu are același statut cu Charles și nici nu a reușit să se detașeze ca acesta de ceea ce se publică în presa de scandal iar acest lucru cred că-l va afecta negativ. Este clar că a ales să renunțe la a respecta politica Casei Regale și este incapabil să se conformeze acesteia: never complain, never explain. Publicarea acestei cărți și filmările la care a participat mă obligă să mă întreb dacă nu s-a infectat de la Megan cu microbul nevoii de atenție și ale luminilor rampei deoarece schimbarea este radicală având în vedere opiniile față de presă anterioare relației cu Megan și retragerii de la Curte. Probabil nu-s singura puțin dezamăgită.

Titlu: REZERVA
Autor: Prințul Harry
An apariție : 2023
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 456
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 4286

Alte recenzii de la Prințul Harry:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

1 1 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 3 luni, 2 zile și a scris până acum 585 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments