Recenzie “Roma Antica O istorie pentru toti” de Romulus Gidro si Aurelia Gidro

by | May 3, 2019 | Cultură Generală, Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ROMA ANTICA O ISTORIE PENTRU TOTI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Roma Antică, O istorie pentru toți” este un tratat de istorie scris de autorii români, Romulus  Gidro și Aurelia Gidro.

Romulus Gidro este profesor universitar dr. la Universitatea “Petru Maior” din Târgu Mureș.

Aurelia Gidro este lector universitar dr. la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oradea.

De-a lungul timpului cei doi autori au publicat fie în colaborare, fie separat o multitudine de cărți din domeniul istoric sau de drept. Dintre cărțile pe care aceștia le-au scris va pot enumera: Drept privat român (în colaborare) la editura Hamangiu, Liber Amicorum (Romulus Gidro) la editura UJ, Roma cetatea și destinul ei juridic (în colaborare), Dreptul muncii (Romulus Gidro), Instituții juridice române (în colaborare), etc.

Roma Antică O istorie pentru toți

Este un tratat de istorie care nu trebuie să-ți lipsească din biblioteca. Fie că ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană, fie că ești un părinte al cărui copil va învața de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, această carte este un must have în colecția ta.

Mi-aduc aminte vremea pe când eram eu însămi în școală generală. Mi-aș fi dorit să am un astfel de exemplar în biblioteca atunci când aveam de făcut referate sau diverse lucrări despre Imperiul Roman. O să-mi spuneți că azi este mult mai ușor să dai o căutare pe google pentru a afla tot ceea ce te interesează. Însă părerea mea este că istoria se deprinde mai bine prin citit decât prin copy paste de pe internet.

“Romanii au creat un oraș, o cetate, un stat, un imperiu, o civilizație care, fără să o supralicitam, a dovedit unicitate, în ciuda vicisitudinilor începutului, prin durata, universalitate, și permanentă  cu care este prezența chiar și astăzi în procesul de edificare a diverselor structuri politico – administrative, dar mai ales juridice.”

Autorii ne oferă în paginile inițiale o prezentare geografică și demografică precursoare imperiului roman. Ne vorbesc și despre zeitățile în care credeau locuitorii din zona. După care urmează o discuție despre întemeierea Romei pornind de la legendă legată de acest eveniment și realitatea istorică a evenimentului.

Cartea este apoi împărțită în patru părți fiecare conțînând mai multe capitole.

Roma în epoca regalității

Această parte a cărții ne prezintă orașul și ocupațiile locuitorilor în epoca regală. Autorii ne vorbesc despre clasele sociale și religia in Roma regală. De asemeni aflăm despre familia romană și istitutiile politice din această perioada.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Romulus Gidro

Republica Romană

În a două parte a cărții primim informații despre perioada de tranziție de la monarhie la republica. Autorii ne povestesc despre instituțiile romane de tip republican, despre situația economică dar și despre războiul patriciano – plebeian. Tot în această parte a cărții aflam și despre Legea celor douăsprezece Table.

Apoi se trece la războaiele Romei republicane și la cucerirea penisulei italice. Autorii ne prezintă armata romană și războaiele peninsulare. Trecem apoi la expansiunea romană asupra Marii Mediterane și a țărilor riverane.

Mai apoi ne este prezentată influența expansionismului teritorial asupra societății romane precum și crizele interne ale Republicii. În următorul capitol autorii ne vorbesc despre agonia Republicii și regimurile politice personale.

Imperiul Roman sub forma principatului

În cea de-a treia parte a cărții autorii ne vorbesc despre dinastiile romane. Ne este prezentată dinastia Iulio – Claudiana cu tot ceea ce înseamnă preluarea puterii, administrarea impresiului, reforma militară și armata, politică externă și religia.

Primim apoi informații despre problema evreiască și apariția creștinismului, despre educație, cultură și artă. Urmează apoi dinastia Flavienilor, dinastia Antoninilor și dinastia Severilor. Nu sunt uitați nici împărații domniilor scurte.

De asemeni în această parte primim informații despre viață cotidiană la romani de la case, la haine, alimentație și machiaj.

Imperiul Roman sub forma dominatului

Ultima parte a cărții este dedicată începuturilor dominatului și tetrarhiei. Aflăm despre ultimii împărați romani din apus precum și despre Iustinian, moștenitorul cezarilor Romei.

Titlu: Roma Antica O Istorie Pentru Toti
Autor: Romulus Gidro
,
Aurelia Gidro
An apariție : 2018
Editura: NEVERLAND
Nr. Pagini: 725
Limba: Română
Gen Literar: Istorie
Publicată la 3.05.2019
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Cujo” de Stephen King

Recenzie ”Cujo” de Stephen King

"There's one novel, Cujo, that I barely remember writing at all. I don't say that with pride or shame, only with a vague sense of sorrow and loss. I like that book. I wish I could remember enjoying the good parts as I put them down on the page." Stephen King Eu am doi...

Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 779 zile și a scris până acum 50 articole. Se află pe poziția 25 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Razvan Zamfir

E (bogat) ilustrata cartea? Multumesc!