Roman în roman, pentru adolescenți și nu doar. Unul despre și pentru suflet, frământat, când abia descoperi ce înseamnă sentimentele, rețetele lor, stângaci, scris greșit, dar cu speranțe, înveți să le manevrezi, perioada când nu mai ai sufleuri (părinții).
Tânăr, cu inițiativa de a scrie un roman, unul care ar putea să îl scape de corigență, trece prin tentative eșuate de a găsi subiectul perfect pentru a concepe unul de succes. Îl disperă digresiunile constante, pe care de altfel, uneori, singur și le creează, intermitențe lipsite de gust.
Fără să-și dea seama, Mircea Eliade, scriind jurnalul, intuitiv și-a realizat visul adolescentin, unul reflexiv, despre asemănarea timpului, iar un secol mai târziu, noi avem aceleași trăiri, sentimente neschimbate. Rămân cu senzația că, totuși nu suntem atât de diferiți până la urmă, vremea este aceeași, noi complicăm lucrurile.
Pregătiți fotoliul, ceaiul, căci veți ajunge în intimitatea și sinceritatea autorului, desculți veți păși alături de el într-o adolescență în care am pipăit cu toții, făcând cunoștință cu propriile emoții, nefericiți, stânjeniți, disperați să ni se spună ” Bravo, ai reușit!”.
Miopi, la propriu sau la figurat, toți am fost. Purtați sau nu ochelari, romanul o să îl lecturați scufundați în amintirile propriilor lupte, unde dragonul întruchipat de examene și școală o să fie pietrificat de iubiri și filosofii, una dintre care am avut-o și eu în acea perioadă- să fii tu sau să te asemeni cuiva?!
Mircea Eliade a scris despre lupta mea și a ta, reușitele și lipsa de succes care distrug cu rugină acul cântarului, cel pe care îl primim la naștere și cei care ne cresc, consideră că noi ar trebui să știm cum să-l folosim, însă stângăcia fiecăruia dintre noi ne face să învățăm că, eșecul kilogramelor din bucătărie sunt diferite de cele din piață, ceea ce ne face diferiți este doar doza de curaj care ne curge prin vene. „Curaj găină, că te tai!”
☀️ Nici nu mai înțelegeam acum rostul hotărârilor mele de a-mi găsi sufletul. Dacă sufletul meu nu e unul, ci o infinitate, cum l-aș recunoaște pe cel adevărat?
Lecturi clare vă doresc!
Titlu: Romanul Adolescentului Miop
Autor: Mircea Eliade
An apariție : 1989
Editura: MINERVA
Nr. Pagini: 476
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2185

Alte recenzii de la Mircea Eliade:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 3 ani, 10 luni, 12 zile și a scris până acum 168 articole. Se află pe poziția 6 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments