Recenzie ”Rusia lui Putin” de Anna Politkovskaia

de | mart. 11, 2022 | Comunicare și Jurnalism, Istorie, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA RUSIA LUI PUTIN ARE REDUCERE PE:

De ce a murit Anna Politkovskaia?

Mulți se vor întreba cine a fost Anna Politkovskaia. Doar Rusia lui Putin vă poate explica. Și cine a fost și de ce n-a fost o surpriză pentru nimeni moartea sa violentă.

Unii trăiesc doar pentru ei, unii se târăsc ca să mai prindă o zi, alții mor înainte să afle ce caută pe fața Pământului și unii aleg să lupte. Anna a ales să lupte. Și-a luptat. Singură contra Mafiei. Sfârșitul ei nu miră. Era așteptat. Ea știa la ce se expune. Știa că moartea îi sufla în ceafă. Poate pe unii asta i-ar fi oprit. Pe ea doar glonțul a oprit-o.

Rusia lui Putin este o provocare pe care Putin a acceptat-o și a rezolvat-o în stilul caracteristic. Morții nu vorbesc. Anna a încercat să spună cât mai multe înainte de a fi ucisă. Și a spus. Cartea n-ar trebui să fie o surpriză pentru unii care au trăit în comunism. Suntem cu toții conștienți de contextul politic actual și vedem ce se întâmplă la o aruncătură de băț de granița noastră, de aceea cartea asta ar fi bine să fie citită de cât mai multă lume că să înțelegem de unde a plecat problema și cum a crescut. Istoria are năravul de a se repeta. Iar noi cred că ar fi timpul să-i punem bețe-n roate. Dar trebuie citită mai ales pentru a înțelege cu ce fel de om ne confruntăm. Un om care nu pune preț pe drepturile omului. Și care își urmează doar ambiția și interesul personal. Nu există onoare, dreptate sau fair-play. Nu cunoaște aceste noțiuni. Pentru el, oamenii, propriul popor, nu contează. Legile doar el le scrie. Strâmbe și discriminatorii și tacit acceptate. De frică.

Dacă îți place recenzia cărții RUSIA LUI PUTIN, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Anna Politkovskaia

Putin e doar un om. Rusia e o țară imensă, ruptă de foame, ruptă de frică, o țară care involuează în fiecare zi. O țară în care viața nu face nici doi bani. Pentru ce alegi să trăiești? Când o să înțelegi că ai o singură viață? Una singură! Când o să înțelegi că puterea ar putea fi în mâinile tale. Ia exemplu de la alții si nu mai accepta teroarea. E timpul pentru o schimbare. De fapt, a trecut timpul, dar niciodată nu-i târziu. Va fi greu, dar va merita.

Pentru Putin nu există drepturi naturale și legi generale, ci doar uzanțe regionale. Drepturile omului îl încurcă. Pretinde că rușii au propriul sistem de valori în materie de tiranie, separatism, corupție, libertate de exprimare, drepturi ale minorităților sexuale și etnice. Demența regimului Putin a crescut pe măsură ce frauda adevărului alternativ a explodat. Minciuna este considerată o perspectivă locală asupra adevărului. Și, începând să creadă în propria sa propagandă, ca orice tiran, Putin a pierdut contactul cu realitatea: el trăiește deja în propria realitate. Versiunea lui e o ofensă adusă rațiunii. Nu poți pretinde că orice aberație este adevăr regional. Grotescul este dus la perfecțiune de Putin și ideologia lui psihopată.

Ceea ce fac oligarhii cu care s-a înconjurat este să promoveze corupția, să cumpere loialitatea oamenilor, pe care îi învață propria doctrină: dai cu o mână și iei cu zece. Statul și proprietatea statului le aparține acestora în întregime. Nu există statalitate, Constituție, libertăți fundamentale în afară de absolutismul propriilor libertăți. Conduc cu mână de fier țara către sărăcie și dezastru. O încrengătură complicată și ascunsă de relații, legături și interese în care doar interesul material personal contează.

Se practică furtul, arestarea abuzivă a celor fără influență, tortura, moartea prin bătaie, complicitatea medicilor ce recomandă tratamente inumane și cruzime, care pun diagnostice aberante, în timp ce pleava continuă să moară de foame sau să înghețe de-a dreptul în case. Ideologia acestui dictator este cea cunoscută dintotdeauna în această țară: oprimarea prin teroare.

Prin subiectele atinse și modul direct în care prezintă situația, Anna a captat interesul, atât al celor din exterior, cât și al liderului de la Kremlin. A fost o militantă înfocată împotriva războaielor cecene, condamnând și incriminând brutalitatea și violența cu care armata a tratat populația civilă. Sunt redate procese amânate, suspendate, reluate, tărăgănate în care ofițeri ruși sunt învinuiți de uciderea unor civili ceceni. Dreptatea nu există în noțiunile fundamentale ale acestor tribunale. Totul este o mascaradă regizată ce servește scopurilor și intereselor politice.

Armata, această instituție a statului ce ar trebui să-și protejeze și deservească propriul popor, este o închisoare condusă de criminali cu sânge rece. Crimele sunt macabre și mușamalizate. Ofițerii ruși conduc adevărate lagăre în care soldații sunt pur și simplu exterminați, iar tribunalele rămân indiferente la aceste atrocități. Dezertări în masă, asasinate în bătaie, morți pur și simplu uitați pe câmpul de luptă ar fi câteva dintre abuzurile și faptele inimaginabile cu care se poate mândri această armată.

Dedică un întreg capitol tragediei de la teatrul muzical Nord-Ost din Moscova, unde teroriştii ceceni au luat în 2002 sute de ostatici, care, ca urmare a modului în care au ripostat autorităţile la ordinul direct al lui Putin, a avut ca bilanț final 130 de victime și modul cum au fost mușamalizate cauzele acestor morți.

Anna a vorbit și a murit. Câți mai trebuie să moară? Până când va mai suporta poporul rus această exterminare la care este supus sistematic de două decenii?

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA RUSIA LUI PUTIN CU REDUCERE DE PE:

Titlu: RUSIA LUI PUTIN
Autor: Anna Politkovskaia
An apariție : 2008
Editura: METEOR PRESS
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2117

Alte recenzii de la Anna Politkovskaia:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Aceasta este o recomandare de thriller pentru pasionații de nordic noir. Mult mai bun decât mă așteptam. Atmosfera este macabră, plină de adrenalină și suspans, ipoteza alunecă pe o pantă a absurdului și la un moment dat chiar te întrebi la ce fel de explicații va...

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Piatră și umbră ne poartă din trecut în prezent prin viața lui Alvo, un meșter de pietre funerare, crescut pe străzile orașului Mardin, aflat la granița cu Siria, un orfan, luat sub aripa sa de un alt meșter de la care învață arta de a sculpta piatra. Urmărindu-l pe...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 24 zile și a scris până acum 556 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments