Recenzie „Sabotaj din iubire” de Amelie Nothomb

de | mai 21, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SABOTAJ DIN IUBIRE ARE REDUCERE PE:

Când am început cartea “Sabotaj din iubire”, am crezut că nu îmi va plăcea deloc. De la autoarea belgiană Amelie Nothomb mai citisem “Să-ți ucizi tatăl”. Și la fel, acea carte mi s-a părut ciudățică. Dar am dus-o până la capăt. Și am înțeles până la urmă mesajul pe care îl dorea transmis. Cred ca așa s-a întâmplat până la urmă și cu scrierea de față.

Ori te prinde, ori nu te prinde.

Deși poate părea ușor fantezistă, cu multe figuri de stil, cartea “Sabotaj din iubire” este, de fapt, autobiografică

Autoarea ne prezintă prin personajul principal, o fetiță de 7 ani (fiind chiar scriitoarea în copilărie), cei 3 ani petrecuți de ea în China, alături de familia ei.

Această fetiță curajoasă și cu o imaginație bogată, este fiica unor diplomați belgieni. Ea este născută în Japonia. Și crede că este japoneză până când tatăl ei, prin funcția lui, este trimis în China. Acolo vor trăi 3 ani de zile. Dar viața eroinei noastre este cât se poate de plină. Deoarece va învăța ce este iubirea, suferința din dragoste, dar și războiul. Este vorba însă despre un război al copiilor. Cu aliați, inamici, victime, prizonieri, trădare și așa mai departe.

Dacă îți place recenzia cărții SABOTAJ DIN IUBIRE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Amelie Nothomb

Familiile diplomaților care sunt în China sunt adăpostite în ghetouri. Așa cum se întâmplă și cu familia fetiței. Iar copiii sunt lăsați aproape de capul lor, în afară de momentele când merg la școală, mănâncă sau dorm. Povestea cărții “Sabotaj din iubire” de Amelie Nothomb descrie prin ochii personajului narator felul în care se joacă copiii între ei. Și tot ce ține de asta. Ei își creează propriul război exact după modelul războaielor duse de adulți, dar cu mici diferențe.

Astfel aflăm de la o Amelie mica rolul pe care îl joacă ea în acest război. Credințele ei, puterile ei și părerea pe care o are despre ea și despre cei din jur. Dar totodată copila va cunoaște și iubirea. Însă până și această iubire este ciudată pentru un copil. Sau doar din ochii unui adult? Ea se va îndrăgosti de Elena, o mica italiancă superbă venită de curând în ghetoul în care locuiește eroina noastră.

Pentru că Elena este indiferentă, dar răvășitoare, lui Amelie i se aprind călcâiele după această zeiță

Totodată aflăm și denumirile pe care le dă ea celorlale persoane din jur. Fetițele, se înțelege, sunt cele mai importante, apoi urmează femeile, în timp ce bărbații și băieții sunt numiți “ridicoli”. Citind cartea, vei înțelege și de ce le spune fata așa acestora.

Și cum fetițele sunt cele mai minunate, ea vrea să câștige dragostea frumoasei Elena. Pe care nu o compară degeaba cu Elena din Troia. Și face orice, chiar se umilește, pentru a o determina pe cealaltă să o iubească.

Micul roman “Sabotaj din iubire” de Amelie Nothomb este o scriere ciudată, dar realistă, care portretizează copilăria trăită într-o China comunistă. Descrierile abundă și sunt vibrante și pasionale. Asta în timp ce naratoarea ne aduce aminte perfect de propria copilărie. O perioadă idealistă, dar fără prea multe pretenții sau iluzii. Și totuși descrisă ca fiind singura perioadă din viață care contează cu adevărat.

P.S. Cartea Sabotaj din iubire se găsește în Top 20 cărți de Beletristică recomandate de Booknation

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SABOTAJ DIN IUBIRE CU REDUCERE DE PE:

Titlu: SABOTAJ DIN IUBIRE
Autor: Amelie Nothomb
An apariție : 2005
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 204
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 688

Alte recenzii de la Amelie Nothomb:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 25 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments