Cheryl Strayed (rătăcit) este autoarea volumului de memorii ”Sălbăticie. Pierdută și regăsită pe Traseul de pe Coasta Pacificului” – o carte cu valoare dublă de memorii/dezvoltare personală și volum de călătorii.
Cheryl, depresivă și falită, pleacă să se re-descopere și să-și pună ordine în viață pe traseul de pe Coasta Pacificului. Un traseu extrem de dificil care deobicei este făcut doar de specialiști sau hikeri cu experiență. Problema? Cheryl este o fostă chelneriță care a abuzat de droguri și alcool și a dus o viață destul de sedentară.
Îți dai seama destul de repede cât de proastă a fost ideea rătăcitoarei Cheryl când descoperi că și-a umplut rucsacul (botezat pe bună dreptate ”Monstrul”) cu mult prea multe lucruri de care ar putea avea nevoie doar dacă s-ar muta în pustiu sau cum resursele vitale de hrană sau apă nu îi sunt niciodată suficiente.
De-a lungul timpului petrecut pe traseu Cheryl reușește să se pună în pericol absolut fără niciun motiv, să găsească câțiva potențiali pretendenți, să scape ca prin urechile acului de câțiva călători periculoși. Dar, cel mai important, Cheryl reușește să își înfrunte problemele de care a încercat să fugă venind pe acest traseu.
Copilăria și tinerețea lui Cheryl au fost dureroase și departe de a fi perfecte, a trecut prin pierderi și experiențe care au marcat-o pe viață. Dar măreția naturii reușește să îi aline durerea și să o învețe lecții la care nici nu ar fi visat că le poate învăța în pustiu.
Urmând-o pe Cheryl prin călătoria vieții ei, mi-a fost destul de clar că aceasta este departe de a fi un om perfect. A rănit intenționat, sau nu, mulți oameni dragi, s-a folosit de oameni și situații și se vede/poartă ca și cum ar fi mult mai bună sau interesantă decât o vedem noi să fie.
Cheryl Strayed este un om și un personaj la fel de uman și normal/problematic ca oricare dintre noi cei care o judecăm citindu-i povestea. Câți dintre noi nu am visat măcar o dată să vindem tot ce deținem și să fugim în mijlocul naturii?
Așa cum și Elizabeth Gilbert înaintea ei a plecat în lume să se descopere așa a făcut și Cheryl Strayed. Și a reușit să își înfrunte demonii. Singura diferență dintre acestea și modul în care le vedem și judecăm noi, este faptul că eroinele noastre fac parte din categorii socio-economice foarte diferite.
Dacă vă plac poveștile de viață un pic lacrimogene, triste dar cu un final cât de cât fericit, în care personajul principal evoluează și își găsește locușorul în lume, atunci ”Sălbăticie” este pentru voi.
Fiți blânzi cu Cheryl și cu voi.