Recenzie ”Sălbăticie” de Cheryl Strayed

de | oct. 7, 2021 | Lecturi Motivaționale, Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți

Cheryl Strayed (rătăcit) este autoarea volumului de memorii ”Sălbăticie. Pierdută și regăsită pe Traseul de pe Coasta Pacificului” – o carte cu valoare dublă de memorii/dezvoltare personală și volum de călătorii.

Cheryl, depresivă și falită, pleacă să se re-descopere și să-și pună ordine în viață pe traseul de pe Coasta Pacificului. Un traseu extrem de dificil care deobicei  este făcut doar de specialiști sau hikeri cu experiență. Problema? Cheryl este o fostă chelneriță care a abuzat de droguri și alcool și a dus o viață destul de sedentară.

Îți dai seama destul de repede cât de proastă a fost ideea rătăcitoarei Cheryl când descoperi că și-a umplut rucsacul (botezat pe bună dreptate ”Monstrul”) cu mult prea multe lucruri de care ar putea avea nevoie doar dacă s-ar muta în pustiu sau cum resursele vitale de hrană sau apă nu îi sunt niciodată suficiente.

De-a lungul timpului petrecut pe traseu Cheryl reușește să se pună în pericol absolut fără niciun motiv, să găsească câțiva potențiali pretendenți, să scape ca prin urechile acului de câțiva călători periculoși. Dar, cel mai important, Cheryl reușește să își înfrunte problemele de care a încercat să fugă venind pe acest traseu.

Copilăria și tinerețea lui Cheryl au fost dureroase și departe de a fi perfecte, a trecut prin pierderi și experiențe care au marcat-o pe viață. Dar măreția naturii reușește să îi aline durerea și să o învețe lecții la care nici nu ar fi visat că le poate învăța în pustiu.

Urmând-o pe Cheryl prin călătoria vieții ei, mi-a fost destul de clar că aceasta este departe de a fi un om perfect. A rănit intenționat, sau nu, mulți oameni dragi, s-a folosit de oameni și situații și se vede/poartă ca și cum ar fi mult mai bună sau interesantă decât o vedem noi să fie.

Cheryl Strayed este un om și un personaj la fel de uman și normal/problematic ca oricare dintre noi cei care o judecăm citindu-i povestea. Câți dintre noi nu am visat măcar o dată să vindem tot ce deținem și să fugim în mijlocul naturii?

Așa cum și Elizabeth Gilbert înaintea ei a plecat în lume să se descopere așa a făcut și Cheryl Strayed. Și a reușit să își înfrunte demonii. Singura diferență dintre acestea și modul în care le vedem și judecăm noi, este faptul că eroinele noastre fac parte din categorii socio-economice foarte diferite.

Dacă vă plac poveștile de viață un pic lacrimogene, triste dar cu un final cât de cât fericit, în care personajul principal evoluează și își găsește locușorul în lume, atunci ”Sălbăticie” este pentru voi.

Fiți blânzi cu Cheryl și cu voi.

Titlu: SĂLBĂTICIE
Autor: Cheryl Strayed
An apariție : 2015
Editura: SPANDUGINO
Nr. Pagini: 419
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 1041

Alte recenzii de la Cheryl Strayed:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Ioana-Alexandra a fost redactor Booknation.ro și a scris 9 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ioana-Alexandra aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments