Recenzie ,,Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari

by | Dec 23, 2020 | Cultură Generală, Istorie, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA SAPIENS. SCURTĂ ISTORIE A OMENIRII PE Cartepedia

,,Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, de Yuval Noah Harari, este o carte foarte populară. A stârnit discuții încă de la apariția ei și continuă să facă acest lucru și astăzi. Mie mi-a stârnit foarte mult interesul. Ințial, am împrumutat-o însă, în momentul în care am terminat-o de citit, am știut că trebuie să facă parte din biblioteca mea.

Cartea are ca și subiect central evoluția speciei umane, de la homo sapiens la omul de astăzi, și etapele prin care a trecut această evoluție. Este o lectură plăcută, diferită de binecunoscuta carte de istorie, care te pune pe gânduri prin ideile exprimate și te ajută să descoperi lucruri noi. Probabil, la fel ca și în cazul meu, îți va lua puțin timp să asimilezi toate informațiile prezentate în carte însă, sunt convinsă că lectura te va încânta la fel de mult ca și pe mine.

Cele trei motive care pe mine m-au convins că această carte trebuie să aibă loc în biblioteca mea au fost: călătoria în jurul lumii, imaginile create prin cuvinte și ideile prezentate.

Când zic de călătorie în jurul lumii, mă refer la faptul că autorul prezintă evoluția speciei umane la nivel mondial, nu se limitează la o zonă anume. Ceea ce a fost de ajutor în înțelegerea ideilor și a subiectului în sine.

Imaginile create prin cuvinte sunt de ajutor oricărui cititor. Cred că și Yuval a reușit să facă asta în carte și a fost un plus pentru imaginația mea, și-așa bogată. Dar, autorul nu s-a limitat doar la asta, ci a adăugat imagini alb-negru în punctele cheie ale capitolelor, pentru a susține anumite teorii.

Un al treilea plus, poate cel mai important, a fost structurarea informației și prezentarea teoriilor. Cartea este structurată în patru mari capitole cu numele de: Revoluția cognitivă, Revoluția agricolă, Unificarea umanității și Revoluția științifică. Aceste revoluții au reprezentat cele mai importante etape prin care a trecut specia umană și care au ajutat la evoluția sa. Capitolele au fost completate și de teorii precum: teoria ficțiunii, teoria genei îmbuibării, sau teoria care explică dominația masculină.

S-ar putea să ai sentimente contradictorii când citești această carte. Poate ești, sau nu, de acord cu toate aceste teorii. La fel a fost și în cazul meu. La un moment dat, nu am știut ce să cred. Unul dintre acele momente a fost atunci când am citit despre teoria cum că specia umană și-a lăsat amprenta în lume într-un mod negativ. Conform ideii prezentate, dacă acest lucru nu se întâmpla, încă mai existau fauna și flora de acum milioane de ani. Mi-e greu să cred asta. Planeta este într-o continuă evoluție, totul se poate schimba. Nu contest că omul a influențat multe dintre aceste schimbări, dar refuz să cred că el a fost singurul vinovat. Sunt foarte curioasă care este și părerea voastră.

Însă, o teorie interesantă a fost teoria ficțiunii. ,, Un număr mare de străini pot colabora cu succes prin intermediul credinței în mituri comune.” Astfel, a apărut credința în entități fictive, precum Peugout (exemplul dat în carte). Modul în care autorul a prezentat această teorie mi s-a părut extrem de interesant și captivant. Cunoșteam teoria credinței comune în religie, însă nu mă gandisem niciodată până acum la teoria credinței manipulatoare (poate e sau nu, mult spus) într-o entitate juridică fictivă. Vă las pe voi să descoperiți câte mituri comune pot exista în această lume. Incredibil!

În final, aș vrea să vă invit să faceți această călătorie în jurul lumii, ,,privind” imaginile create prin cuvintele autorului și dezbătând teoriile expuse în această carte. Va fi o călătorie de neuitat. Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA SAPIENS. SCURTĂ ISTORIE A OMENIRII PE Cartepedia

Titlu: Sapiens. Scurtă Istorie A Omenirii
Autor: Yuval Noah Harari
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 365
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 23.12.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Fântânile tăcerii” de Ruta Sepetys

Recenzie “Fântânile tăcerii” de Ruta Sepetys

Ruta face treabă foarte bună când vine vorba de ficțiune istorică. E dedicată, e implicată, sapă adânc și scoate toată mizeria dosită la suprafață. Nu se dezminte nici în Fântânile Tăcerii, o carte dureroasă despre dictatura ce și-a așternut mantia sărăciei și terorii...

Recenzie ”Elefantul a dispărut” de Haruki Murakami

Recenzie ”Elefantul a dispărut” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani. Romanele sale i-au adus numeroase premii, fiind nominalizat în repetate rânduri la premiul Nobel. Unul dintre cele mai cunoscute titluri ale sale Pădurea Norvegiană a fost ecranizat în...

Recenzie „Fata cu cercel de perlă” de Tracy Chevalier

Recenzie „Fata cu cercel de perlă” de Tracy Chevalier

Tracy Chevalier povesteşte că, după primul roman scris, nu avea nici o idee despre ce subiect să abordeze pentru următorul roman. Într-o dimineaţă, s-a uitat mai atentă l-a posterul pe care-l avea în dormitor. Posterul reprezenta celebra pictură ”Fata cu cercel de...

0 0 vote
Article Rating
Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 460 zile și a scris până acum 45 articole. Se află pe poziția 13 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments