Recenzie „Semnalul de alarmă. De ce pandemia a scos la iveală slăbiciunea vestului și care ar fi remediile” de John Micklethwait și Adrian Wooldridge

by | Jun 6, 2021 | Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA SEMNALUL DE ALARMĂ. DE CE PANDEMIA A SCOS LA IVEALĂ SLĂBICIUNEA VESTULUI ȘI CARE AR FI REMEDIILE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Semnalul de alarmă este o carte actuală, interesantă, captivantă și plină de informații, comparații, analize și paralele sclipitioare realizate de doi jurnaliști cunoscuți, competenți și experimentați.

Aceasta abordează problema pandemiei, de la care însă se abate pentru a o privi dintr-o perspectivă mai largă, istorică chiar. Se vede aici contribuția lui Adrian Wooldridge, istoric la bază, care face o frumoasă incursiune în cele trei etape de dezvoltare ale statului: statul-națiune, statul-liberal și statul-bunăstării.

Altfel spus, actualitatea cărții este dublată de perspectiva istorică asupra situației în care ne aflăm, deoarece nu este nici pe de parte prima dată. Astfel, uitându-ne înapoi la experiența altor state și la evoluția lor istorică, ne putem da seama unde greșim și ce și cum putem repara.

Din acest punct de vedere, este o carte de istorie și chiar de teorie politică. Nu se oprește aici, fiind totodată pragmatică și, așa cum am zis mai sus, actuală. Se aduc în discuție filosofi precum Platon cu Republica sa, Hobbes cu Leviatanul, John Stuart Mill și mulți alții. Plecând de la teoriile acestora, se analizează starea actuală a lumii din punct de vedere al funcționării statului.

În toată această poveste, pandemia este elementul care declanșează nevoia unei astfel de analize. Altfel spus, problemele existau, evident, și înainte. Ce a făcut pandemia a fost să le evidențieze, determinându-ne să le acordăm mai multă atenție. De aceea, dincolo de dimensiunea sa istorică și teoretică, volumul este și cât se poate de practic. Spre finalul cărții devine și mai punctual, analizând problemele lumii și ale SUA în mod special și oferind totodată o serie de posibile remedii.

Mi-a plăcut de asemenea paralela constantă între Occident și Orient și explicația istorică a modului în care Orientul începe să capete tot mai mult teren. China devine mai influentă decât SUA, dar și mai eficientă. Acesta este un alt lucru evidențiat de pandemie. În mod clar, China a gestionat mult mai bine această criză decât America și Europa. Ne putem întreba de ce și de asemenea ce înseamnă acest lucru. Până unde va merge poziția din ce în ce mai dominantă a Orientului în comparație cu Occidentul? Va avea loc o răsturnare a raporturilor de putere între state? Mai putem salva ceva? De ce a eșuat atât de mult America, atât de aclamată de obicei, în gestionarea pandemiei? Este Trump singurul vinovat?

Uneori informațiile numeroase pot fi mai greu de digerat pentru un cititor neobișnuit cu astfel de cărți. Spre final, soluțiile, deși sunt valabile pentru orice țară, se concentrează mai mult pe SUA, iar pe alocuri pot părea prea detaliate pentru un cititor neinteresat în mod special de problemele punctuale ale Americii.

Cu toate acestea, mi-a plăcut mult cartea, părțile mai puțin interesante fiind foarte puține. În plus, este o carte care, deși plină de informații, se citește ușor și repede (are, de altfel, doar 184 de pagini).

În fine, recomand cu drag această carte oricui îi surâde ideea de a înțelege lumea contemporană, scena politică actuală și implicațiile pe care pandemia le are asupra acesteia, toate privite din perspective multiple și largi.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții SEMNALUL DE ALARMĂ. DE CE PANDEMIA A SCOS LA IVEALĂ SLĂBICIUNEA VESTULUI ȘI CARE AR FI REMEDIILE?

Vezi toată lista de cărți scrise de John Micklethwait sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SEMNALUL DE ALARMĂ. DE CE PANDEMIA A SCOS LA IVEALĂ SLĂBICIUNEA VESTULUI ȘI CARE AR FI REMEDIILE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Semnalul De Alarmă. De Ce Pandemia A Scos La Iveală Slăbiciunea Vestului și Care Ar Fi Remediile
Autor: John Micklethwait
,
Adrian Wooldridge
An apariție : 2020
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 184
Limba: Română
Gen Literar: Sociologie, stiinte politice
Publicată la 6.06.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 519 zile și a scris până acum 26 articole. Se află pe poziția 17 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments