Recenzie „Primul val” de Ray Lambert

de | mart. 10, 2022 | Cultură Generală, Istorie, Non Fictiune, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA PRIMUL VAL ARE REDUCERE PE:

Primul val de Ray Lambert„Primul val” de Ray Lambert este ultima carte de non-ficțiune istorică citită de la Editura Rao. Dar și cea care se potrivește cel mai bine cu situația în care se află o parte din lume în ziua de azi.

Când am început-o, am presimțit că mă va emoționa

Și într-adevăr odată ce am înaintat cu lectura, am vărsat mai mult de o lacrimă, așa cum am făcut și când am citit despre intrarea Rusiei în război cu Ucraina. Iar pentru că este o poveste reală, o poveste din multele ce nu au mai putut fi spuse despre Al Doilea Război Mondial, o face și mai valoroasă și necesară a fi citită.

În carte e vorba de Ray Lambert, soldat, sanitar american, intrat cu regimentul său în miezul acțiunii în diferite puncte de pe glob, atunci când a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, în momentul scrierii cărții, al cărei autor este împreună cu colaboratorul Jim Defelice, bărbatul era singurul soldat rămas în viață dintre veteranii ce au debarcat în Normandia, pentru a scăpa Franța din mâinile germanilor.

Dacă îți place recenzia cărții PRIMUL VAL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Ray Lambert

Ray Lambert a fost un erou(a murit în anul 2021), un soldat și un ajutor de medic care a salvat numeroase vieți cu riscul ca el însuși să fie ucis.

Cartea „Primul val” a apucat totuși să vadă lumina tiparului cât timp el era încă în viață, în variantă originală în anul 2019

Deși s-a ales cu o mulțime de răni și sechele de pe urma curajului și datoriei sale, și era cât pe ce să moară în repetate rânduri, Ray Lambert a supraviețuit atât războiului, cât și zilelor de după. Și a reușit să trăiască frumos alături de familia sa, luând-o de la capăt, fără a uita însă ce a făcut și prin câte a trecut.

Nici măcar medaliile sau recunoașterea pentru curajul său de la vremea aceea nu au egalat pe măsură ceea ce a făcut pentru Europa, pentru tovarășii săi americani sau pentru pacea din lume în general. Și totuși, el este doar unul dintre milioanele de oameni care s-au sacrificat sau poate chiar și-au dat viața pentru o planetă mai bună.

Doar unul care a reușit să-și spună povestea personală și să dezvăluie propriile concepții despre ce a fost atunci. Despre cum mergeau lucrurile. Și despre care era adevărul din spatele știrilor scurte și imprecise din presa de la vremea aceea.

De o vreme, de când am început să citesc cărți de non-ficțiune istorică, precum este aceasta, descopăr istoria lumii cu alți ochi

E mult mai ușor și mai „atractiv” să citești despre momente istorice, evenimente reale care s-au produs la un moment dat și au schimbat fața lumii, totodată influențând și viitorul, din asemenea cărți. De la persoane care au experimentat acele lucruri pe propria piele. Și nu din manualele școlare sau din antologiile învechite și cu un limbaj sec din care studiam la școală.

Pentru mine cel puțin toceala nu prea a funcționat. Așadar cred că a schimba un pic felul de a educa generația de azi se poate face și prin introducerea a asemenea volume de non-ficțiune istorică în programă. Dar nu neapărat ca lectură obligatorie, ci ca lectură auxiliară, pentru o manieră nouă și relativ atrăgătoare de a învăța istoria.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PRIMUL VAL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Primul Val
Autor: Ray Lambert
An apariție : 2022
Editura: RAO
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 786

Alte recenzii de la Ray Lambert:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1516 zile și a scris până acum 350 articole. Se află pe poziția 4 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments