Recenzie „Primul val” de Ray Lambert

de | mart. 10, 2022 | Cultură Generală, Istorie, Non Fictiune, Recenzii cărți, Științe Umaniste

Primul val de Ray Lambert„Primul val” de Ray Lambert este ultima carte de non-ficțiune istorică citită de la Editura Rao. Dar și cea care se potrivește cel mai bine cu situația în care se află o parte din lume în ziua de azi.

Când am început-o, am presimțit că mă va emoționa

Și într-adevăr odată ce am înaintat cu lectura, am vărsat mai mult de o lacrimă, așa cum am făcut și când am citit despre intrarea Rusiei în război cu Ucraina. Iar pentru că este o poveste reală, o poveste din multele ce nu au mai putut fi spuse despre Al Doilea Război Mondial, o face și mai valoroasă și necesară a fi citită.

În carte e vorba de Ray Lambert, soldat, sanitar american, intrat cu regimentul său în miezul acțiunii în diferite puncte de pe glob, atunci când a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, în momentul scrierii cărții, al cărei autor este împreună cu colaboratorul Jim Defelice, bărbatul era singurul soldat rămas în viață dintre veteranii ce au debarcat în Normandia, pentru a scăpa Franța din mâinile germanilor.

Ray Lambert a fost un erou(a murit în anul 2021), un soldat și un ajutor de medic care a salvat numeroase vieți cu riscul ca el însuși să fie ucis.

Cartea „Primul val” a apucat totuși să vadă lumina tiparului cât timp el era încă în viață, în variantă originală în anul 2019

Deși s-a ales cu o mulțime de răni și sechele de pe urma curajului și datoriei sale, și era cât pe ce să moară în repetate rânduri, Ray Lambert a supraviețuit atât războiului, cât și zilelor de după. Și a reușit să trăiască frumos alături de familia sa, luând-o de la capăt, fără a uita însă ce a făcut și prin câte a trecut.

Nici măcar medaliile sau recunoașterea pentru curajul său de la vremea aceea nu au egalat pe măsură ceea ce a făcut pentru Europa, pentru tovarășii săi americani sau pentru pacea din lume în general. Și totuși, el este doar unul dintre milioanele de oameni care s-au sacrificat sau poate chiar și-au dat viața pentru o planetă mai bună.

Doar unul care a reușit să-și spună povestea personală și să dezvăluie propriile concepții despre ce a fost atunci. Despre cum mergeau lucrurile. Și despre care era adevărul din spatele știrilor scurte și imprecise din presa de la vremea aceea.

De o vreme, de când am început să citesc cărți de non-ficțiune istorică, precum este aceasta, descopăr istoria lumii cu alți ochi

E mult mai ușor și mai „atractiv” să citești despre momente istorice, evenimente reale care s-au produs la un moment dat și au schimbat fața lumii, totodată influențând și viitorul, din asemenea cărți. De la persoane care au experimentat acele lucruri pe propria piele. Și nu din manualele școlare sau din antologiile învechite și cu un limbaj sec din care studiam la școală.

Pentru mine cel puțin toceala nu prea a funcționat. Așadar cred că a schimba un pic felul de a educa generația de azi se poate face și prin introducerea a asemenea volume de non-ficțiune istorică în programă. Dar nu neapărat ca lectură obligatorie, ci ca lectură auxiliară, pentru o manieră nouă și relativ atrăgătoare de a învăța istoria.

Titlu: PRIMUL VAL
Autor: Ray Lambert
An apariție : 2022
Editura: RAO
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1966

Alte recenzii de la Ray Lambert:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 14 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments