Recenzie “Sfântul închisorilor” de Moise Iorgovan

by | Nov 9, 2017 | Istorie, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA SFÂNTUL ÎNCHISORILOR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Sfântul Închisorilor

Am ajuns să trăiesc în Bucureşti, oraşul la care am visat din fragedă tinereţe. Metropolă unde viaţa curge cu ritmuri nebune, iar oamenii trăiesc într+un paradox bizar. Cu toate aceste metamorfoze şi paradoxuri, poporul român este, prin comparaţie cu basarabenii, mult mai apropiat de raţiunea unei credinţe fanatice.

Acest lucru este atestat atât de sărbătorile religioase multiple, care transformă faţa capitalei într-un veşnic periplu de pelerini, cât şi de abudenţa literaturii ortodoxe, care a şi devenit subiectul prezentului articol.

Valeriu Gafencu, originar din Basarabia,  este unul din martirii perioadei comuniste, care şi-a sacrificat energia şi viaţa în temniţele române ale ideologiei. Învinuit de legături cu mişcarea legionară, acesta a reuşit totuşi să aducă slova lui Dumnezeu în inima tovarăşilor de chinuri.

Valeriu Gafencu s-a născut în localitatea Sângerei, judeţul Bălţi, în Basarabia, în ziua de 24 ianuarie 1921, şi a murit în temniţa de la Târgu Ocna, în ziua de 18 februarie 1952, la vârsta de 31 de ani.

Viaţa lui a devenit subiectul cărţii monahului Moise Iorgovan, cel care a decis să discearnă anumite mituri legate de imaginea celui care a devenit una din cele mai tinere jertfe pe altarul credinţei române.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Moise Iorgovan

Un gând smerit şi simplu, o lumină,
Spre Tine se înalţă lin din mină
Şi sufletul înlăcrimat se roagă:
„O, vino, de păcate ne dezleagă”.

Iisuse, Doamne, vino-n zori!
Te cheamă cei din închisori.
O, vino, mina luminează,
Pe noi ne binecuvântează!

Pe fruntea mea senină mâna-Ţi pune
Şi cheamă-mă încetişor pe nume
Cum Ţi-ai chemat prietenul din groapă…
Te rog, Iisuse, dă-mi un pic de apă.

Pe umeri mă apasă greu o cruce
Şi sânger… Dă-mi putere s-o pot duce,
Dă-mi Pâine, Apă vie dă-mi din Viţă,
Să simt pulsând viaţa în mlădiţă.

🔥 CARTEA SFÂNTUL ÎNCHISORILOR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Sfântul închisorilor
Autor: Moise Iorgovan
An apariție : 2008
Editura: SYNAXIS
Nr. Pagini: 340
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 9.11.2017
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Recenzie ”Occulta” de Cristian Neamțu

Recenzie ”Occulta” de Cristian Neamțu

Într-o lume cu măști la propriu, iar alteori și la figurat, am avut ocazia săptămâna aceasta să gust dintr-o carte care promovează libertatea de exprimare prin însuși conținutul ei. Cristian Neamțu a așternut pe pagini părți din sufletul lui, din conștientizările de...

Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 1403 zile și a scris până acum 72 articole. Se află pe poziția 18 din 142 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments