Recenzie “Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” de C.S. Lewis

de | ian. 29, 2021 | Beletristică, Literatura Universală, noaff, Recenzii cărți, Spiritualitate

Ce metode folosesc demonii pentru a ispiti un tânăr englez? Aflăm din romanul Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr scris de autorul britanic C.S. Lewis. Titlul original al cărții este The Screwtape Letters și a fost publicată în 1942.

În Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr, C.S.Lewis surprinde cititorul prin abordarea subiectelor moralei creștine din perspectiva diavolilor. Astfel, personajul central al romanului este Sfredelin, un diavol expert în câștigarea sufletelor oamenilor pentru Tatăl Nostru din Adânc. Cartea este scrisă sub formă epistolară și conține 31 de scrisori. Fiecare scrisoare este scrisă de Sfredelin către nepotul sau Amărel. Acesta este un diavol tânăr, proaspăt absolvent al Colegiului de Pregătire al Tinerilor Ispititori. Este la prima sa misiune și are nevoie de ajutor. Având o experiență bogată, unchiul îi explică nepotului cele mai bune tehnici de a ispiti oamenii la fapte rele. Cei doi demoni își numesc victima Pacientul.

Romanul „Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” este o satiră la adresa vieții călduțe, plină de tentații, de care mulți oameni sunt atrași. C.S.Lewis  folosește satira ca mijloc de educație, dezvăluindu-ne, cu umor, capcanele pe care le întind ce-i doi diavoli și cât de ușor putem fi prinși în ele.

Sfredelin îi povestește nepotului ce a făcut când una dintre victimele sale a început să gândească cam mult:

… Am intervenit de îndată acolo unde ştiu că sunt ascultat şi i-am sugerat omului că venise vremea prânzului.

Amărel, diavolul cel tânăr, îl încurajează pe Pacient să se risipească în nimicuri, să ia în seamă şuvoiul experienţelor imediate ale simţurilor, să-și foloseacă cât mai puțin raţiunea, pentru a nu căpăta obişnuinţa fatală de a se preocupa de chestiuni universale.

Altă observație a lui Sfredelin este că:

cel mai sigur drum către Iad este cel gradual – panta blândă, moale sub picioare, fără viraje bruște, fără repere, fără indicatoare.

Sau spune diavolul bătrân: una dintre cele mai bune arme ale noastre: complicitatea mulţumită cu viaţa. Se referă la faptul că oamenii uită că viața este scurtă și amâna lucrurile importante. Dar vor reuși cei doi diavoli să prindă Pacientul în capcanele lor? Multumesc Libris.ro pentru carte.

C.S.Lewis a cunoscut faima mondială prin  seria de șapte romane fantastice pentru copii Cronicile din Narnia, în care facem cunoștință cu Aslan. Alte recenzii ale romanelor scriitorului britanic puteți găsi aici.

Titlu: Sfaturile Unui Diavol Bătrân Către Unul Mai Tânăr
Autor: C.S. Lewis
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 182
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 29.01.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Zeii pedepselor cerești” de Jennifer Cody Epstein

Recenzie „Zeii pedepselor cerești” de Jennifer Cody Epstein

"Zeii pedepselor cerești" este un roman istoric dramatic scris de americanca Jennifer Cody Epstein. Pe fundalul tragic al celui de-al Doilea Război Mondial, autoarea închipuie totuși și povești de dragoste, relații de prietenie profund încercate și trădări rușinoase....

Recenzie „Evreii”, de Nicolae Esinencu

Recenzie „Evreii”, de Nicolae Esinencu

„ – Tatăl tău e trădător! strigă cât îi țin baierele  de-acum copiii lui Abram. Tatăl tău e un trădător, iar tu nu ești nici măcar evreu! Nici tu, nici fratele tău nu sunteți evrei. Și voi niciodată n-o să plecați în Israel. Și voi niciodată n-o să vedeți oceanul.”...

Recenzie „Noaptea”, de Elie Wiesel

Recenzie „Noaptea”, de Elie Wiesel

„N-am să uit niciodată noaptea aceea, prima petrecută în lagăr, care a făcut din viaţa mea o noapte lungă şi de şapte ori zăvorâtă. N-am să uit niciodată fumul acela. N-am să uit niciodată feţişoarele copiilor ale căror trupuri le-am văzut preschimbându-se în volute...

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 652 zile și a scris până acum 49 articole. Se află pe poziția 14 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments