Recenzie “Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” de C.S. Lewis

de | ian. 29, 2021 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți, Spiritualitate

Ce metode folosesc demonii pentru a ispiti un tânăr englez? Aflăm din romanul Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr scris de autorul britanic C.S. Lewis. Titlul original al cărții este The Screwtape Letters și a fost publicată în 1942.

În Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr, C.S.Lewis surprinde cititorul prin abordarea subiectelor moralei creștine din perspectiva diavolilor. Astfel, personajul central al romanului este Sfredelin, un diavol expert în câștigarea sufletelor oamenilor pentru Tatăl Nostru din Adânc. Cartea este scrisă sub formă epistolară și conține 31 de scrisori. Fiecare scrisoare este scrisă de Sfredelin către nepotul sau Amărel. Acesta este un diavol tânăr, proaspăt absolvent al Colegiului de Pregătire al Tinerilor Ispititori. Este la prima sa misiune și are nevoie de ajutor. Având o experiență bogată, unchiul îi explică nepotului cele mai bune tehnici de a ispiti oamenii la fapte rele. Cei doi demoni își numesc victima Pacientul.

Romanul „Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” este o satiră la adresa vieții călduțe, plină de tentații, de care mulți oameni sunt atrași. C.S.Lewis  folosește satira ca mijloc de educație, dezvăluindu-ne, cu umor, capcanele pe care le întind ce-i doi diavoli și cât de ușor putem fi prinși în ele.

Sfredelin îi povestește nepotului ce a făcut când una dintre victimele sale a început să gândească cam mult:

… Am intervenit de îndată acolo unde ştiu că sunt ascultat şi i-am sugerat omului că venise vremea prânzului.

Amărel, diavolul cel tânăr, îl încurajează pe Pacient să se risipească în nimicuri, să ia în seamă şuvoiul experienţelor imediate ale simţurilor, să-și foloseacă cât mai puțin raţiunea, pentru a nu căpăta obişnuinţa fatală de a se preocupa de chestiuni universale.

Altă observație a lui Sfredelin este că:

cel mai sigur drum către Iad este cel gradual – panta blândă, moale sub picioare, fără viraje bruște, fără repere, fără indicatoare.

Sau spune diavolul bătrân: una dintre cele mai bune arme ale noastre: complicitatea mulţumită cu viaţa. Se referă la faptul că oamenii uită că viața este scurtă și amâna lucrurile importante. Dar vor reuși cei doi diavoli să prindă Pacientul în capcanele lor? Multumesc Libris.ro pentru carte.

C.S.Lewis a cunoscut faima mondială prin  seria de șapte romane fantastice pentru copii Cronicile din Narnia, în care facem cunoștință cu Aslan. Alte recenzii ale romanelor scriitorului britanic puteți găsi aici.

Titlu: SFATURILE UNUI DIAVOL BĂTRÂN CĂTRE UNUL MAI TÂNĂR
Autor: C.S. Lewis
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 182
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1204

Alte recenzii de la C.S. Lewis:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments