Recenzie “Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” de C.S. Lewis

by | Jan 29, 2021 | Beletristică, Literatura Universală, noaff, Recenzii cărți, Spiritualitate

Ce metode folosesc demonii pentru a ispiti un tânăr englez? Aflăm din romanul Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr scris de autorul britanic C.S. Lewis. Titlul original al cărții este The Screwtape Letters și a fost publicată în 1942.

În Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr, C.S.Lewis surprinde cititorul prin abordarea subiectelor moralei creștine din perspectiva diavolilor. Astfel, personajul central al romanului este Sfredelin, un diavol expert în câștigarea sufletelor oamenilor pentru Tatăl Nostru din Adânc. Cartea este scrisă sub formă epistolară și conține 31 de scrisori. Fiecare scrisoare este scrisă de Sfredelin către nepotul sau Amărel. Acesta este un diavol tânăr, proaspăt absolvent al Colegiului de Pregătire al Tinerilor Ispititori. Este la prima sa misiune și are nevoie de ajutor. Având o experiență bogată, unchiul îi explică nepotului cele mai bune tehnici de a ispiti oamenii la fapte rele. Cei doi demoni își numesc victima Pacientul.

Romanul “Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” este o satiră la adresa vieții călduțe, plină de tentații, de care mulți oameni sunt atrași. C.S.Lewis  folosește satira ca mijloc de educație, dezvăluindu-ne, cu umor, capcanele pe care le întind ce-i doi diavoli și cât de ușor putem fi prinși în ele.

Sfredelin îi povestește nepotului ce a făcut când una dintre victimele sale a început să gândească cam mult:

… Am intervenit de îndată acolo unde ştiu că sunt ascultat şi i-am sugerat omului că venise vremea prânzului.

Amărel, diavolul cel tânăr, îl încurajează pe Pacient să se risipească în nimicuri, să ia în seamă şuvoiul experienţelor imediate ale simţurilor, să-și foloseacă cât mai puțin raţiunea, pentru a nu căpăta obişnuinţa fatală de a se preocupa de chestiuni universale.

Altă observație a lui Sfredelin este că:

cel mai sigur drum către Iad este cel gradual – panta blândă, moale sub picioare, fără viraje bruște, fără repere, fără indicatoare.

Sau spune diavolul bătrân: una dintre cele mai bune arme ale noastre: complicitatea mulţumită cu viaţa. Se referă la faptul că oamenii uită că viața este scurtă și amâna lucrurile importante. Dar vor reuși cei doi diavoli să prindă Pacientul în capcanele lor? Multumesc Libris.ro pentru carte.

C.S.Lewis a cunoscut faima mondială prin  seria de șapte romane fantastice pentru copii Cronicile din Narnia, în care facem cunoștință cu Aslan. Alte recenzii ale romanelor scriitorului britanic puteți găsi aici.

Titlu: Sfaturile Unui Diavol Bătrân Către Unul Mai Tânăr
Autor: C.S. Lewis
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 182
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 29.01.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Există momente în viață cand o ușă se deschide si ești inundat de lumină. Clipe rare când ceva se descătușează în tine. Plutești în imponderabilitate, gonești pe o autostradă fără radar. Alegerile devin limpezi, răspunsurile inlocuiesc întrebările, frica cedează locul...

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Cum sunteți dragii mei? Acceptați invitația de a porni într-o călătorie inedită în următoarele minute? Cartea Hud Ranat scrisă de Cecilia cuprinde cadrul, personajele și situațiile perfecte pentru a evada memorabil pe o altă planetă din univers. Călătorim în acest...

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 493 zile și a scris până acum 45 articole. Se află pe poziția 12 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments