Recenzie “Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” de C.S. Lewis

de | ian. 29, 2021 | Beletristică, Literatura Universală, noaff, Recenzii cărți, Spiritualitate

Ce metode folosesc demonii pentru a ispiti un tânăr englez? Aflăm din romanul Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr scris de autorul britanic C.S. Lewis. Titlul original al cărții este The Screwtape Letters și a fost publicată în 1942.

În Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr, C.S.Lewis surprinde cititorul prin abordarea subiectelor moralei creștine din perspectiva diavolilor. Astfel, personajul central al romanului este Sfredelin, un diavol expert în câștigarea sufletelor oamenilor pentru Tatăl Nostru din Adânc. Cartea este scrisă sub formă epistolară și conține 31 de scrisori. Fiecare scrisoare este scrisă de Sfredelin către nepotul sau Amărel. Acesta este un diavol tânăr, proaspăt absolvent al Colegiului de Pregătire al Tinerilor Ispititori. Este la prima sa misiune și are nevoie de ajutor. Având o experiență bogată, unchiul îi explică nepotului cele mai bune tehnici de a ispiti oamenii la fapte rele. Cei doi demoni își numesc victima Pacientul.

Romanul „Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” este o satiră la adresa vieții călduțe, plină de tentații, de care mulți oameni sunt atrași. C.S.Lewis  folosește satira ca mijloc de educație, dezvăluindu-ne, cu umor, capcanele pe care le întind ce-i doi diavoli și cât de ușor putem fi prinși în ele.

Sfredelin îi povestește nepotului ce a făcut când una dintre victimele sale a început să gândească cam mult:

… Am intervenit de îndată acolo unde ştiu că sunt ascultat şi i-am sugerat omului că venise vremea prânzului.

Amărel, diavolul cel tânăr, îl încurajează pe Pacient să se risipească în nimicuri, să ia în seamă şuvoiul experienţelor imediate ale simţurilor, să-și foloseacă cât mai puțin raţiunea, pentru a nu căpăta obişnuinţa fatală de a se preocupa de chestiuni universale.

Altă observație a lui Sfredelin este că:

cel mai sigur drum către Iad este cel gradual – panta blândă, moale sub picioare, fără viraje bruște, fără repere, fără indicatoare.

Sau spune diavolul bătrân: una dintre cele mai bune arme ale noastre: complicitatea mulţumită cu viaţa. Se referă la faptul că oamenii uită că viața este scurtă și amâna lucrurile importante. Dar vor reuși cei doi diavoli să prindă Pacientul în capcanele lor? Multumesc Libris.ro pentru carte.

C.S.Lewis a cunoscut faima mondială prin  seria de șapte romane fantastice pentru copii Cronicile din Narnia, în care facem cunoștință cu Aslan. Alte recenzii ale romanelor scriitorului britanic puteți găsi aici.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Sfaturile Unui Diavol Bătrân Către Unul Mai Tânăr
Autor: C.S. Lewis
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 182
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 337

Alte recenzii de la C.S. Lewis:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

Recenzie „Ramona și tata #4”

Recenzie „Ramona și tata #4”

Cred că am mai menționat că îmi place seria Ramona și îmi plac și cărțile educative, adică râdem, glumim, dar rămânem și cu o idee, două. Eu am citit împreună cu fiica mea toate cărțile din seria Ramona traduse în limba română, și una netradusă încă. Știam că sunt mai...

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

  Oricât de mult ai citi, oricâte informații ai acumula, niciodată nu ești pregătit să treci ușor peste decesul cuiva apropiat. Sheryl Sandberg era o salariată a lui Mark Zuckerberg, care ducea o viață de obișnuită alături de familia ei. Asta până într-o bună zi,...

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1021 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 14 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments