Recenzie „Slujitorii regelui” de Mireille Calmel

by | Aug 28, 2015 | Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SLUJITORII REGELUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Slujitorii regeluiLondra anului 1696. Deghizată în băiat de la șapte ani, pentru a putea depăși statutul femeilor din acea vreme, Mary trăiește ca o fugară, fiind hăituită în permanență de unchiul său, care îi vrea moartea. Întâlnind oameni din toate categoriile sociale în aventurile ei, Mary le câștigă atât simpatia, cât și încrederea, ajungând până la curtea regelui Iacob. Acolo, ea speră să descopere secretul pandantivului atât de dorit de unchiul ei și a comorii legate de acesta.

Slujitorii regelui, carte scrisă de Mireille Calmel, se concentrează pe lupta pentru supraviețuire a lui Mary, o fată săracă, ce încearcă să răzbată într-o lume stăpânită de bărbați, o lume în care trăiește ca o proscrisă. Luată de mică sub aripa unei bunici acum decedate, Mary are cunoștințe neobișnuit de vaste pentru o fată, știe să se lupte și are un scop precis: depășirea propriei condiții.

Acest scop este, de fapt, cauza tuturor situațiilor problematice în care e pusă protagonista. Mary nu e niciodată mulțumită cu ceea ce are, vrea mereu mai mult, simte în permanență că destinul are ceva mai special pus deoparte pentru ea.

Se visează puternică, bogată, de neînvins, ambiția ei fiind justificată de încercarea autoarei de a construi un personaj absolut perfect și cu desăvârșire lipsit de realism.

Mary știe foarte multă carte, să se lupte, să se prefacă a fi băiat, să devină peste noapte o lady (în ciuda faptului că n-a mai trăit ca o fată de la 7 ani) și să manipuleze persoanele din jurul ei cu atâta talent, încât să fie acceptată la curtea regelui în câteva săptămâni.

Totodată, e capabilă să supraviețuiască ani întregi pe mare(aceasta fiind cam singura parte care se leagă de ideea de femeie-pirat din titlul seriei) și să devină un model pentru toți soldații din armata în care ajunge.

Practic, personajul principal poate face orice, atingând performanțe imposibile într-un timp aberant de scurt și scoțând, la nevoie, cunoștințe și abilități din neant.

Acțiunea se derulează cu o viteză deranjant de mare. În primul capitol, Mary are 7 ani. În 30 de pagini, are deja 18.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mireille Calmel

Acest fapt nu ar fi fost o problemă dacă romanul s-ar fi desfășurat pe mai multe generații, dar, urmărind destinul unui singur personaj, trecerea peste perioade mari de timp conduce la pierderea a multe detalii cruciale pentru înțelegerea acțiunii.

Scene care ar putea oferi explicații valoroase rămân nescrise în favoarea unor descrieri lungi și inutile, care nu-și ating scopul, acela de a reda atmosfera de epocă în care se petrece totul.

Romanul vrea să pară autentic, dar acțiunea lipsită de realism și caracterul modern al personajelor intră în conflict cu eticheta vremurilor.

În afară de Mary, dezvoltată unidimensional, dar dezvoltată, celelalte personaje au personalități plate, ori bune, ori rele, cu o singură trăsătură dominantă de caracter, fără preferințe, pasiuni sau opinii articulate. Toate sunt atât de simple încât par artificiale, fiind construite după același șablon și „îmbrăcate” diferit.

Anumite conjuncturi improbabile accentuează impresia de artificialitate. De exemplu, cât timp Mary e deghizată în bărbat, adevărata ei identitate e descoperită doar de personaje influente și atrăgătoare, care sunt automat cucerite de personalitatea, curajul și frumusețea ei.

Acțiunea nu pare, deci, firească, prezența mâinii manipulatoare a autoarei pe parcursul cărții fiind evidentă.

Pe lângă personajele de carton și acțiunea confuză, lipsită de unele detalii cruciale, romanul e presărat cu multiple greșeli demne de un amator (personajele își schimbă culoarea părului și alte caracteristici, fie ele fizice sau psihice), care atentează la statutul de ficțiune istorică reușită al cărții.

Titlu: Slujitorii Regelui
Autor: Mireille Calmel
An apariție : 2006
Editura: RAO
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 28.08.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Cartea este inspirată din viața unei femei-pirat.

Aspecte Negative:

Acțiunea este prea grăbită și neclară, iar personajele nu par autentice.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Autobiografia” de José Luís Peixoto

Recenzie „Autobiografia” de José Luís Peixoto

„Autobiografia”, de José Luís Peixoto, este un roman care împletește biografia cu ficțiunea publicat în 2019, fiind cea mai recentă carte de acest autor. Peixoto, născut în 1974, este unul dintre cei mai citiți scriitori portughezi contemporani, câștigător a numeroase...

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Pe Elisabeth Naughton am cunoscut-o prin intermediul seriei Casa Păcatelor. M-am îndrăgostit iremediabil de stilul ei de a scrie și am savurat fiecare carte din serie ca și cum ar fi fost ultima mea lectură. Urmează să scriu o recenzie și pentru această serie, însă...

Recenzie “181 de pagini cu povesti”

Recenzie “181 de pagini cu povesti”

Cum va spuneam și în alte recenzii la cărți cu povești, astăzi este foarte dificil să convingi nouă generație să citească o carte. Și asta nu doar datorită faptului că ei sunt mult mai atrași de imagini, de filme și de sunete decât de pagina clasică de hârtie a unei...

Miruna R. este redactor Booknation.ro de 2007 zile și a scris până acum 4 articole. Se află pe poziția 93 din 151 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Miruna R. aici. Miruna R. are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Pare putin cam trasa de par actiunea, si toata graba aia de care spui tu o face neverosimila….