Recenzie “Spovedania unui preot ateu” de Ion Aion

by | Jun 7, 2019 | Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA SPOVEDANIA UNUI PREOT ATEU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

În primul rând am fost curioasă legat de cartea “Spovedania unui preot ateu” de Ion Aion atunci când am citit că a cauzat rumoare în interiorul BOR. Nu sunt atee și nu îmi place să văd râcă. Dar, nici eu nu sunt de acord cu unele elemente ce țin de biserică sau de religia creștin ortodoxă. Și aceste lucruri care mă frământă pe mine se regăsesc destul de clar și în scrierea lui Ion Aion. Acesta fiind pseudonimul fostului preot Ilie Toader.

Asta nu înseamnă totuși că voi renunța la credința mea sau că mă voi apuca să o bălăcăresc. Cum de altfel nu a făcut-o nici autorul acestei scrieri atât de controversate.

“Spovedania unui preot ateu” de Ion Aion este o carte ce spune lucrurilor pe nume

Este mărturisirea unui fost preot al bisericii ortodoxe române în fața tuturor. Chiar dacă a slujit mai bine de 10 ani biserica, el și-a dat seama că, de fapt, nu crede în ceea ce predică. Și a preferat să își dea demisia decât să fie în continuare fals. Ca să ducă o viață așa cum crede el de cuviință.

Din ce am observat eu datorită cuvintelor lui Ion Aion, fostul preot face o delimitare între religie și credință. Și se referă aici nu doar la religia creștină, ci la toate religiile acestei lumi. El nu blamează neapărat doar ortodoxismul. Ci toate aceste entități create de oameni pentru a se închina la ceva mai presus de ei.

Cu alte cuvinte, preotul ateu nici măcar nu ironizează biserica ortodoxă și nu judecă pe nimeni. Mai mult, el este autoironic. Și ne povestește în această carte momente din meseria lui de preot în satele din România. Toate aceste episode sunt pitorești și cât se poate de hilare. Într-un fel râzi de pățaniile oamenilor simpli din parohie, dar și ale lui. Pe de altă parte, te gândești poate că astfel iei în râs rânduielile bisericești.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ion Aion

Eu așa m-am simțit. Asta înseamnă probabil că mai am o fărâmă de credință în mine. Dar până la urmă, nu am de ce mă justifica.

Cartea, deși o mărturisire a faptelor reale petrecute în viața acestui autor, totodată personaj, este literatură

Așa cum spune și dânsul la un moment dat. De altfel, parcă nici nu îți vine să crezi că acest volum nu este scris de un autor versat în ale literaturii.

Cu toate că, Ilie Toader, Ion Aion al nostru, nu este un personaj de ici de colo. El nu a studiat doar teologia, ci și limbile vechi și este un om cult și învățat. În plus, modern. În cartea “Spovedania unui preot ateu” ni se redă o meditație intrigantă pentru mulți referitoare la condiția umană. Nu este doar o cărticică de povestiri reale, la fel de amuzante ca cele ale lui Ion Creangă. Ci este o scriere serioasă pe alocuri, în care preotul ateu încearcă să descopere ce înseamnă pentru el divinul, credința, superstițiile și regulile bisericești.

Pare atât de realistă la un moment dat, încât tindem să credem că absolut toate evenimentele din carte au avut loc în adevăr. Dar de fapt autorul se bazează mult pe ficțiune și pe imaginație, aș îndrăzni să spun. Și totuși, idea cărții este apărută dintr-o experiență directă de viață, destul de tulburătoare. O experiență iluminatoare care l-a făcut pe fostul preot ortodox să devină ateu. Și să mărturisească astfel prin cartea sa, ceea ce crede și a crezut de atâția ani de fapt despre însemnătatea bisericii și a culturilor sale.

🔥 CARTEA SPOVEDANIA UNUI PREOT ATEU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Spovedania Unui Preot Ateu
Autor: Ion Aion
An apariție : 2017
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: Religie
Publicată la 7.06.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 643 zile și a scris până acum 205 articole. Se află pe poziția 7 din 143 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments