Recenzie ”Spre marginea luminoasă a lumii” de Eowyn Ivey

de | iul. 4, 2022 | Ficțiune, Istorie, Jurnale, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SPRE MARGINEA LUMINOASĂ A LUMII ARE REDUCERE PE:

Știți probabil, cei care îmi mai urmăresc recenziile, că sunt fascinată de expediții, de explorare de noi teritorii, de jurnale de călătorii și aventuri. Spre marginea luminoasă a lumii este povestea unei expediții într-o zonă sălbatică din Alaska, de-a lungul râului Wolverine, întreprinsă în anul 1885 de către un colonel, Allen Forrester. Deși expediția militară chiar a avut loc și este un eveniment istoric real, cartea o folosește ca sursă de inspirație, dar ficționalizând povestea și personajele acesteia. Ideea inițială a acestei călătorii o includea printre membrii echipajului și pe Sophie, tânăra soție a colonelului, dar chiar înainte de plecare, aflând că este însărcinată cu primul lor copil, aceasta se vede nevoită să renunțe și să aștepte în Vancouver întoarcerea soțului.

Povestea include pagini din jurnalul celor doi soți, al colonelului aflat pe un teritoriu aspru și sălbatic, slab cartografiat și plin de pericole și al soției sale, rămasă în siguranță în civilizație, care dezvoltă o pasiune pentru fotografie și pentru păsări. Însemnările din jurnale nu au un ton oficial de raport, sunt intime și fascinante în egală măsură. Există de asemenea și privirea din prezent asupra vieții celor doi redată printr-un schimb de scrisori dintre un strănepot al colonelului, Walter, posesor al jurnalelor acestora și a o parte însemnată din artefactele cu care acesta s-a întors din călătorie și un curator de muzeu, Josh, locuitor al zonei explorate cu un veac și jumătate în urmă de către colonel și descendent direct din băștinași.

Printr-un ordin special, colonelul Forrester este desemnat și împuternicit de armată să conducă o expediție de recunoaștere în Alaska, în susul râului Wolverine, însoțit de locotenentul Andrew Pruitt și sergentul Bradley Tillman cu scopul de a cartografia interiorul acestui teritoriu și de a strânge informații privitoare la triburile băștinașe. Misiunea lor consta de asemenea în a strânge date despre climă, despre relief, despre asprimea vremii, despre stilul de viață, despre dialecte și moduri de comunicare, despre tipurile de hrană și de arme folosite de populația indigenă. Colonelul este absolvent al Academiei Militare West Point, veteran în Războaiele indiene, a servit ca negociator cu apașii și chiar a fost pentru o perioadă prizonier al acestora. Poveștile pe care le-a auzit înainte de a pleca privitoare la caracterul oamenilor din acele locuri nu au darul de a-l liniști, dar este foarte atras de frumusețea vastă a acestui ținut înghețat. Pe măsură ce pătrund în interiorul acestui teritoriu sălbatic devin conștienți că adevăratul pericol este lipsa hranei cu care se confruntă zilnic și care devine din ce în ce mai greu de procurat. Salvarea lor o constituie chiar interacțiunea cu băștinașii, oamenii de care se temeau și despre care își făcuseră o părere plină de prejudecăți. Traiul acestora este la limita subzistenței, resursele minime și cu toate acestea știu să împartă din puținul lor cu acești străini ciudați, cu pielea albă și bărbi roșii despre care bătrânii înțelepți i-au avertizat deja cât sunt de periculoși și ce intenții au. Cu toate acestea, practicile lor mistice, credințele străvechi în lumea spiritelor și posibilitatea de a comunica cu aceasta sunt fascinante pentru exploratori, care descoperă o varietate surprinzătoare de legende și mituri de la trib la trib.

Este o poveste cu happy-end, presărată cu momente tragice, inevitabile având în vedere pericolele întâlnite în acest teritoriu. Reușita expediției lor depinde de puterea lor de a rezista lipsurilor și frigului, dar și de capacitatea de a-și stăpâni nervii la întâmplările ieșite din sfera normalității cu care se confruntă. Descoperă că Alaska este tărâmul contrastelor naturale: vânturi pătrunzătoare și soare arzător, ploaie și zăpadă, căldură și frig.

Mi-a plăcut legenda mistică a Bătrânului și relația indisolubilă dintre om (Nat’aaggi) și câine (Băiatu’), au fost sarea și piperul poveștii. De asemenea m-au fascinat legendele locale străvechi inserate în poveste, legenda femeilor-gâscă, a copilului născut din rădăcina unui molid și cea a corbului șchiop.

Ți-a plăcut recenzia cărții SPRE MARGINEA LUMINOASĂ A LUMII?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Eowyn Ivey

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SPRE MARGINEA LUMINOASĂ A LUMII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Spre Marginea Luminoasă A Lumii
Autor: Eowyn Ivey
Traducător: Veronica D. Niculescu
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 10205

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Confiteor” de Jaume Cabré

Recenzie “Confiteor” de Jaume Cabré

Atât de mult accent se pune în prezent pe dezvoltarea intelectuală a copiilor… Majoritatea părinților sunt preocupați să-și vadă odrasla în fruntea clasamentelor, primul la învățătură și activități extracuriculare. Dar prea puțini se axează pe fericirea propriilor...

Recenzie “Plânsul lui Nietzsche” de Irvin Yalom

Recenzie “Plânsul lui Nietzsche” de Irvin Yalom

Am revenit la Irvin Yalom, după ce l-am cunoscut cu celebra lucrare “Minciuni pe canapea”. Autorul are și aici același stil al scrierii. Suntem din nou în cabinetul de terapie. Asistăm la ședințe cu pacienți, dar și la meditații și dezbateri filozofice. Sensul vieții...

Recenzie „Magia din minte” de U. S. Andersen

Recenzie „Magia din minte” de U. S. Andersen

Uell Stanley Andersen (1917 –1986) a desfășurat multe și diferite activități până a ajuns să pună bazele conceptului filosofic New Age - Legea Atracției. El a luptat în marina americană în cel de-al doilea război mondial, dar a fost și fotbalist profesionist, a lucrat...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1309 zile și a scris până acum 427 articole. Se află pe poziția 3 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments