Recenzie Supuse sau Rebele de Aurora Liiceanu

de | nov. 19, 2014 | Biografii, Psihologie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA SUPUSE SAU REBELE ARE REDUCERE PE:

Supuse sau rebele – două versiuni ale feminității” este titlul complet al acestei cărți semnată de Aurora Liiceanu, cel mai cunoscut psiholog autohton și una dintre cele mai de succes autoare publicate de Editura Polirom.

În Supuse sau rebele Aurora Liiceanu tratează tema feminității raportându-se la două femei care au în comun doar epoca în care au trăit (s-au și cunoscut la un moment dat) și faptul că au fost căsătorite cu scriitori remarcabili, în rest fiind complet diferite. Prima dintre ele este Hadley Richardson – prima soție a lui Ernest Hemingway, iar cea de-a doua este Zelda Fitzgerald – excentrica soție a lui F. Scott Fitzerald.

Aceste două femei întruchipează două arhetipuri diferite ale feminității. Hadley, pe de-o parte este soția devotată și iubitoare. Își sprijină soțul, în ciuda comportamentului său și îi rămâne alături  până când acesta renunță la ea. În extrema cealaltă, Zelda este rebelă, excentrică și cu o dorință (și capacitate) extrem de mare de a fi și altceva nu doar soția și muza celebrului ei soț.

Raportându-ne la zilele noastre vom realiza că întâlnim la tot pasul atât Zelde cât și Hadley, chiar dacă unele aspecte din viața lor par rupte dintr-o poveste sau, dintr-un film mai degrabă și chiar dacă epoca lor a apus de mult. “Viața este concretă. Realul este stufos, lumesc, plin de amănunte care ne fac imaginația să lucreze.[…]Povestea deschide ferestre în mintea cititorului. Ferestrele fiecăruia. Cuvintele cheamă dincoace de ele, dincolo de ele și peste ele. Aşa cum am scris, așa mi s-au părut mie cele două vieți, ca două povești.” – notează autoarea la finalul cărții. Şi, într-adevăr, Supuse sau rebele este mai degrabă o carte compusă din două povești, decât un studiu foarte bine documentat.

Dacă îți place recenzia cărții SUPUSE SAU REBELE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Aurora Liiceanu

Este o lectură plăcută, interesantă pentru cei fascinați de tema feminității, a psihologiei în general sau celor fascinați de biografiile celebrităților.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SUPUSE SAU REBELE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: SUPUSE SAU REBELE
Autor: Aurora Liiceanu
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1297

Alte recenzii de la Aurora Liiceanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă este redactor Booknation.ro de 3037 zile și a scris până acum 231 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments