Recenzie “The Secret War: Spies, Codes and Guerrillas 1939-1945” Max Hastings

de | mai 3, 2021 | Istorie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA THE SECRET WAR: SPIES CODES AND GUERRILLAS 1939-1945 ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Istoric, scriitor, jurnalist britanic, Max Hastings este autorul a numeroase cărți despre istorie militară. Multe dintre aceste cărți tratează evenimentele din Al Doilea Război Mondial.

Volumul de față se numește Războiul secret: spioni, coduri și grupări de gherilă 1939-1945.  A fost publicat în Marea Britanie în 2016 de editura Harper Collins Publishers. Titlul original este The Secret War: Spies, Codes and Guerrillas 1939-1945.

Cartea The Secret War este împărțită în douăzeci și unu de capitole.  Reunește istorii referitoare la Serviciile Secrete din statele implicate în conflict. Autorul dezvăluie rolul jucat de spioni, decodificatori și grupările de gherilă; cum au fost valorificate informațiile de statele pentru care aceștia lucrau.

Activitatea Serviciilor Secrete este învăluită în mister și ca orice mister suscită interesul publicului. Autorul realizează portrete vii ale unor actori implicați în războiul secret, precum Allen Dulles, Melita Norwood, Pavel Sudoplatov, Richard Sorge dar și alții. Multe din istoriile povestite de jurnalistul englez le știm, dar ceea ce aduce nou această carte este modul în care autorul  integrează evenimentele prezentate. Hastings avertizează cititorul:

Unele dintre episoadele din această carte despre războiul secret pot fi comice sau grotești. Însă, totul a fost de o gravitate extremă, în care mizele au fost cele mai mari pe care le-a cunoscut omenirea vreodată.

Astfel, pentru a ne face să întelegem personalitatea lui Pavel Sudoplatov, autorul ne povestește cum acesta a urcat treaptă cu treaptă ajungând la gradul de general-locotenent. A fost implicat în multe acțiuni importante.

Una din acestea este asasinarea la 23 mai 1938 a liderului naționalist ucrainian, Yevhen Konovalets. Când Stalin i-a ordonat asasinarea acestuia, Sudoplatov s-a întâlnit cu Konovalets la un restaurantul din Rotterdam. Sub masca prieteniei, i-a oferit un cadou: o cutie cu bomboane;  în ea ascunsese o bombă artizanală. La câteva minute după ce s-au despărțit , bomba a explodat și i-a curmat viața lui Yevhen Konovalets.

Melita Norwood și-a început activitatea de spioană în anii 30, în timp ce lucra ca secretară la Asociația de Cercetare a Metalelor Neferoase din Londra. A trimis la Moscova, timp de 40 de ani, documente secrete despre programul nuclear. Ironia este că, desconspirată după 1990, ea nu a fost pedepsită. Opinia publică a denumit-o „bunicuţa spioană”;  Dar bunicuţa a fost unul din cei mai eficienți spioni ai Uniunii Sovietice.

În 1924, Richard Sorge este recrutat și instruit ca agent sovietic. Este trimis îin China apoi în Japonia. Devene rapid o figură faimoasă în cercurile sociale, jurnalistice și diplomatice din Tokyo.  Sorge spunea „activitatea de spionaj trebuie făcută cu curaj”.

Ca majoritatea celor care au lucrat cu el, Ozaki a fost fascinat de străin. Mult mai târziu, un alt membru din rețeaua lui japoneză a vorbit cu admirație despre superspionul în care se transformase Sorge: “Întâlnești un om ca el doar o singură dată în viață”.

De șarmul şi personalitatea lui Richard Sorge au fost cuceriți nu numai contemporanii săi. Celebrul personaj James Bond a împrumutat multe trăsături de caracter din personalitatea lui Richard Sorge. De altfel, scriitorul britanic Ian Fleming, creatorul lui James Bond, afirma că:

Sorge este omul pe care îl consider cel mai formidabil spion din întreaga istorie.

 Citind cartea mi-au venit în minte cuvintele profesorului și istoricului român Adrian Cioroianu:

Istoria este cea mai frumoasă poveste.

Cartea lui Max Hastings are puterea să deschidă interesul cititorului și pentru alte cărți referitoare la evenimentele din cel de-Al Doilea Război Mondial. O astfel de carte este Iadul dezlănțuit semnată tot de Max Hastings; Ea a fost tradusă în română de Alina Popescu și editată de Editura Corint.

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții THE SECRET WAR: SPIES CODES AND GUERRILLAS 1939-1945?

Vezi toată lista de cărți scrise de Max Hastings sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA THE SECRET WAR: SPIES CODES AND GUERRILLAS 1939-1945 CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: The Secret War: Spies Codes And Guerrillas 1939-1945
Autor: Max Hastings
An apariție : 2016
Editura: HARPER COLLINS PUBLISHERS
Nr. Pagini: 608
Limba: Engleză
Gen Literar: Istorica
Publicată la 3.05.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa

Recenzie „Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa și „Rătăcirile fetei nesăbuite” care au ajuns cu plăcere în topul cărților mele, de succes. Da, da, eu m-am îndrăgostit! De fapt, mă îndrăgostesc de autorii care: îmi creează atmosfera lui Zweig, are povestea lui Marquez, realitatea lui Maugham,...

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Cartea face parte dintr-o colecție, Canongate Myth Series, care cuprinde 100 de nuvele scrise de scriitori din toată lumea cu diferite subiecte reinterpretate din diverse mitologii. Având ca personaje principale monștri sacri ai mitologiei, propune variante...

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

What makes a home a home? Mă așteptam la o altfel de poveste, la ceva apropiat de un scenariu de film country. Dar este altceva. Este o dramă care vorbește de sacrificii și de lipsa de opțiuni. Este povestea unei familii greu încercate, de imigranți care simbolizează...

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 602 zile și a scris până acum 49 articole. Se află pe poziția 14 din 37 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments