Recenzie “The Secret War: Spies, Codes and Guerrillas 1939-1945” Max Hastings

de | mai 3, 2021 | Istorie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA THE SECRET WAR: SPIES CODES AND GUERRILLAS 1939-1945 ARE REDUCERE PE:

Istoric, scriitor, jurnalist britanic, Max Hastings este autorul a numeroase cărți despre istorie militară. Multe dintre aceste cărți tratează evenimentele din Al Doilea Război Mondial.

Volumul de față se numește Războiul secret: spioni, coduri și grupări de gherilă 1939-1945.  A fost publicat în Marea Britanie în 2016 de editura Harper Collins Publishers. Titlul original este The Secret War: Spies, Codes and Guerrillas 1939-1945.

Cartea The Secret War este împărțită în douăzeci și unu de capitole.  Reunește istorii referitoare la Serviciile Secrete din statele implicate în conflict. Autorul dezvăluie rolul jucat de spioni, decodificatori și grupările de gherilă; cum au fost valorificate informațiile de statele pentru care aceștia lucrau.

Activitatea Serviciilor Secrete este învăluită în mister și ca orice mister suscită interesul publicului. Autorul realizează portrete vii ale unor actori implicați în războiul secret, precum Allen Dulles, Melita Norwood, Pavel Sudoplatov, Richard Sorge dar și alții. Multe din istoriile povestite de jurnalistul englez le știm, dar ceea ce aduce nou această carte este modul în care autorul  integrează evenimentele prezentate. Hastings avertizează cititorul:

Dacă îți place recenzia cărții THE SECRET WAR: SPIES CODES AND GUERRILLAS 1939-1945, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Max Hastings

Unele dintre episoadele din această carte despre războiul secret pot fi comice sau grotești. Însă, totul a fost de o gravitate extremă, în care mizele au fost cele mai mari pe care le-a cunoscut omenirea vreodată.

Astfel, pentru a ne face să întelegem personalitatea lui Pavel Sudoplatov, autorul ne povestește cum acesta a urcat treaptă cu treaptă ajungând la gradul de general-locotenent. A fost implicat în multe acțiuni importante.

Una din acestea este asasinarea la 23 mai 1938 a liderului naționalist ucrainian, Yevhen Konovalets. Când Stalin i-a ordonat asasinarea acestuia, Sudoplatov s-a întâlnit cu Konovalets la un restaurantul din Rotterdam. Sub masca prieteniei, i-a oferit un cadou: o cutie cu bomboane;  în ea ascunsese o bombă artizanală. La câteva minute după ce s-au despărțit , bomba a explodat și i-a curmat viața lui Yevhen Konovalets.

Melita Norwood și-a început activitatea de spioană în anii 30, în timp ce lucra ca secretară la Asociația de Cercetare a Metalelor Neferoase din Londra. A trimis la Moscova, timp de 40 de ani, documente secrete despre programul nuclear. Ironia este că, desconspirată după 1990, ea nu a fost pedepsită. Opinia publică a denumit-o „bunicuţa spioană”;  Dar bunicuţa a fost unul din cei mai eficienți spioni ai Uniunii Sovietice.

În 1924, Richard Sorge este recrutat și instruit ca agent sovietic. Este trimis îin China apoi în Japonia. Devene rapid o figură faimoasă în cercurile sociale, jurnalistice și diplomatice din Tokyo.  Sorge spunea „activitatea de spionaj trebuie făcută cu curaj”.

Ca majoritatea celor care au lucrat cu el, Ozaki a fost fascinat de străin. Mult mai târziu, un alt membru din rețeaua lui japoneză a vorbit cu admirație despre superspionul în care se transformase Sorge: “Întâlnești un om ca el doar o singură dată în viață”.

De șarmul şi personalitatea lui Richard Sorge au fost cuceriți nu numai contemporanii săi. Celebrul personaj James Bond a împrumutat multe trăsături de caracter din personalitatea lui Richard Sorge. De altfel, scriitorul britanic Ian Fleming, creatorul lui James Bond, afirma că:

Sorge este omul pe care îl consider cel mai formidabil spion din întreaga istorie.

 Citind cartea mi-au venit în minte cuvintele profesorului și istoricului român Adrian Cioroianu:

Istoria este cea mai frumoasă poveste.

Cartea lui Max Hastings are puterea să deschidă interesul cititorului și pentru alte cărți referitoare la evenimentele din cel de-Al Doilea Război Mondial. O astfel de carte este Iadul dezlănțuit semnată tot de Max Hastings; Ea a fost tradusă în română de Alina Popescu și editată de Editura Corint.

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA THE SECRET WAR: SPIES CODES AND GUERRILLAS 1939-1945 CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: The Secret War: Spies Codes And Guerrillas 1939-1945
Autor: Max Hastings
An apariție : 2016
Editura: HARPER COLLINS PUBLISHERS
Nr. Pagini: 608
Limba: Engleză
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 49

Alte recenzii de la Max Hastings:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

Recenzie „Ramona și tata #4”

Recenzie „Ramona și tata #4”

Cred că am mai menționat că îmi place seria Ramona și îmi plac și cărțile educative, adică râdem, glumim, dar rămânem și cu o idee, două. Eu am citit împreună cu fiica mea toate cărțile din seria Ramona traduse în limba română, și una netradusă încă. Știam că sunt mai...

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

  Oricât de mult ai citi, oricâte informații ai acumula, niciodată nu ești pregătit să treci ușor peste decesul cuiva apropiat. Sheryl Sandberg era o salariată a lui Mark Zuckerberg, care ducea o viață de obișnuită alături de familia ei. Asta până într-o bună zi,...

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1022 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 14 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments