Recenzie ”Umbra regelui” de Maaza Mengiste

de | nov. 5, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA UMBRA REGELUI PE Cartepedia

Înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Etiopia este scena unei invazii la ordinele lui Mussolini, care vrea să-și ia revanșa pentru un eșec anterior. Paralel cu transformarea și lupta femeilor-soldat ale Etiopiei cu invadatorii, este exploatată și lupta acestora cu propriii bărbați și cu mentalitatea acestora de stăpâni.

Fetele mor din multe motive: nașteri, boli, maladii, bărbați.

O etiopiancă orfană, Hirut, servitoare în casa unui ofițer etiopian, Kidane, și a soției acestuia, Aster, supuși ai regelui Haile, un invadator italian și evreu, Ettore Navarro, pasionat de fotografie, o vale între munți, un gard de sârmă ghimpată și în jur lor doar moarte și umilință.

Pendulând între istorie și legendă, între realitate și mit, Mengiste scrie o carte de un lirism sfâșietor. Femeile, date la o parte, lăsate în tabără cu răniții și morții, își doresc să contribuie direct la luptă. Pentru că și-au câștigat acest drept cu durere, sacrificiu și lacrimi.

Morții se zbat să revină la viață. Umilința își cere revanșa. Vrea să fie spălată cu sânge.

„Umilința e un intrus cu ciolane solide și carne grea. Îl ține strâns în brațe și nu mai poate respira.”

Este o carte dureroasă, violentă și crudă, este o perspectivă frustrantă asupra vieții femeilor din Etiopia din acea vreme. Discriminarea se poate simți și în modul în care sunt prezentați bărbații, prin comparație cu femeile. Soldații lui Kirane au nume, au povești, în timp ce femeile din jurul lui Aster sunt bucătărese, sclave, servitoare, copile, fără nume.

Armata italiană este mult mai bine echipată decât cea etiopiană, care pare formată din cete de gherilă, ce hărțuiesc italienii cu atacuri surpriză și cu arme primitive. În momentul în care împăratul fuge din țară și se adăpostește în Anglia, speranța oamenilor se pierde, se simt abandonați, nepregătiți să țină piept italienilor, speriați, trădați. Armata lor este fracționată. Imaginea împăratului este un stindard pe care l-ar urma oriunde. Umbra acestuia are rol de a însufleți oamenii, de a le reda curajul și a-i călăuzi în luptă.

Prizonieratul lui Hirut și Aster atinge culmea umilinței și a furiei, nevoia de răzbunare din ambele tabere este palpabilă, umilințele îndurate și de o parte și de cealaltă reinventează oamenii, îi transformă, iar cruzimea este principala lor armă. În timp ce furia unora se luptă cu sentimentul compasiunii și cu remușcările, femeile, cu trupuri fracturate, prăbușite, îngrozite, neputincioase, furioase, fără șansa de a alege, fără scăpare, fără speranță, își caută izbăvirea în durere. Hirut se agață de o obsesie, răzvrătirea ei se declanșează în momentul în care este văduvită de singurul obiect care pare că o mai leagă de trecut, de viața de dinainte de a deveni servitoare când se simțea protejată, ocrotită și încă avea doi părinți în viață.

Cine își amintește ce să facă? întreabă. Cine își amintește ce înseamnă să fii mai mult decât ceea ce crede lumea asta despre noi?

Stilul este alambicat și greu de urmărit, episoadele sunt scrise metaforic, redate într-un mod care te obligă să umpli singur golurile. Sunt multe scene pe care trebuie să le dezlegi singur prin prisma trăirilor personajelor, iar atmosfera este sufocantă, apăsătoare. Este multa violență și multă asuprire în carte. În special, statutul femeilor dă o senzație acută de frustrare și de revoltă. Căsătorii aranjate la vârste foarte fragede, abuzuri, violuri, femei privite ca proprietăți, nu ca ființe umane și tratate în consecință. L-am urât pe Kidane la fel de intens ca Hirut. I-am așteptat sfârșitul și, influențată de cruzimea din carte, i-am dorit unul pe măsură.

Este o carte cu un ritm destul de lent, o pagină de istorie care se concentrează pe cei uitați, dar care au avut un rol important în soarta războiului și în desfășurarea lui fără a-și primi recunoașterea.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA UMBRA REGELUI PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Umbra Regelui
Autor: Maaza Mengiste
An apariție : 2021
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 576
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 5.11.2021
Nota recenzorului: 7.5

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”La cinci pași de tine” de Rachael Lippicott

Recenzie ”La cinci pași de tine” de Rachael Lippicott

La cinci pași de tine mi-a arătat că suntem mereu la cinci pași distanță de lucrul care ne va schimba  existența. De un eveniment atât de terifiant precum moartea, de o boală incurabilă, sau poate de descoperirea unei mari iubiri, de un miracol, de o fericire care ne...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1097 zile și a scris până acum 329 articole. Se află pe poziția 3 din 47 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments