Recenzie: „Un băiat pe lista lui Schindler” de Leon Leyson

de | nov. 24, 2019 | Istorie, Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți

„Cel care salvează o viaţă salvează lumea întreagă.”

Un băiat pe lista lui Schindler de Leon Leyson. O carte despre război. O carte în care omenirea îşi arată partea cea mai rea şi mai violentă faţă de semenii săi. Cât de mare poate să fie ura faţă de un om… sau faţă de o populaţie? Cât de periculoasă poate fi o ideologie susţinută de omul greşit aflat la conducere?

Poate că nu există suficiente cuvinte care să descrie urmările cele mai crunte din aplicarea unei idei radicale şi a unei obsesii bolnave, dar poate că există suficiente motive pentru care istoria nu ar trebui să se mai repete vreodată.

 „În ultimii şase ani, să te gândeşti la viitor însemnase să te gândeşti doar la cum să supravieţuieşti următoarei ore, la cum să găseşti următoarea brumă de mâncare, la cum să treci pe lângă moarte şi să scapi.”

Leon Leyson, prin acest volum inspirat din fapte reale, şi singurul care îl va scrie, îşi expune copilăria traumatizantă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi, în acelaşi timp, aduce un elogiu unui mare om, salvator de vieţi, Oskar Schindler.

Leon, un copil evreu din Polonia, este forţat de la vârsta de zece ani să renunţe la viaţa sa obişnuită şi să se izoleze de restul lumii, împreună cu familia sa şi alţi mii de evrei, într-un ghetou din Cracovia… şi de acolo transportaţi în lagăre de muncă. Începe o luptă reală de supravieţuire, o confruntare directă între bine şi rău, între speranţă şi deznădejde, între disperare şi fericirea datorată lucrului cel mai mic.

„Supravieţuirea devenise deja o chestiune de noroc chior. Ceea ce avantaja pe cineva într-o zi putea să se schimbe radical în următoarea zi, oră sau chiar secundă.”

În final, bunătatea şi ajutorul oferit în mod dezinteresat de un bărbat geman pe nume Oskar Schindler, i-a salvat viaţa, lui şi altor 1200 de evrei trecuţi pe o listă pentru a lucra în cadrul fabricii lui în timpul Holocaustului. Membru al Partidului Nazist, acesta a reuşit să sfideze ideologia nazistă alegând să vadă în evrei nişte fiinţe umane cu dreptul la viaţă, păstrându-le demnitatea.

 „Tratându-ne cu respect, Schindler lupta împotriva ideologiei naziste, ce construia o ierarhie a umanităţii în care evreii se aflau pe treapta cea mai de jos.”

Titlu: UN BĂIAT PE LISTA LUI SCHINDLER
Autor: Leon Leyson
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 792

Alte recenzii de la Leon Leyson:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments