Recenzie „Vânătoarea de stele” de Zoé Valdés

de | ian. 31, 2019 | Beletristică, Biografii, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

vanatoarea de stele de zoe valdesCartea „Vânătoarea de stele” de Zoé Valdés este o scriere impresionantă. O scriere pe care nici un iubitor de artă nu ar trebui să o rateze. Mai ales dacă este vorba despre admiratori ai curentului suprarealist în poezie, fotografie și pictură.

Acesta este un roman frumos care relatează în paralel viața a două femei. Este vorba despre pictorița suprarealistă spaniolă Remedios Varo. Dar și despre poeta și scriitoarea cubaneză Zamia, care este de fapt alter ego-ul autoarei cărții, Zoé Valdés.

„Vânătoarea de stele” se dovedește a fi atât un text biografic, cât și un text autobiografic

Ambele povești ale femeilor ne sunt relatate într-un stil narativ atrăgător și elegant. Iar subiecte precum arta, indifelitatea, erotismul, feminismul și politica se întretaie perfect în scrierea lui Zoé Valdés.

Poate fi și o carte destul de greu de parcurs din cauza trecerii de la o perioadă de timp la alta. Pe de o parte avem prezentată povestea Zamiei, poetă și soție de diplomat cubanez ce lucrează alături de soț în Paris. Iar pe de altă parte avem prezentată povestea complexă de viață a pictoriței suprarealiste catalane Remedios Varo. Ambele femei și-au trăit cei mai frumoși ani în Paris. Dar au avut de-a face mai mult sau mai puțin de-a lungul vieții lor cu locuri precum Havana, Mexic și Spania.

Scriitoarea, supranumită ‘Căutătoarea de oceane‘, se întâlnește într-o dimineață pe o plajă pustie cu o altă femeie enigmatică ce își spune ‘Vânătoarea de stele‘. Ele povestesc, râd și cea dintâi își da seama că deși aparent nebună, cealaltă are o viață ce seamănă foarte mult cu a ei. Iar la întoarcere, scriitoarea Zamia descoperă că femeia misterioasă de pe plajă era însăși Remedios Varo, o mare artistă suprarealistă.

Cam așa începe povestea minunată și ciudată a cărții „Vânătoarea de stele” de Zoé Valdés

Deși separate de timp, cele două vieți seamănă ca două picături de apă. Prin urmare, Zamia va începe să fie mai conștientă de viața ei, de alegerile ei și de lucrurile pe care le poate face pentru ea, pentru ceilalți. Se lasă inspirată de acea întâlnire magică de pe plajă și începe să se informeze tot mai mult legat de Remedios Varo. Ea va ajunge să scrie o carte cuprinzătoare despre viața artistei.

Însă, în același timp femeia se transformă ea însăși. Iubește, urăște, călătorește, muncește și creează ceea ce va rămâne în amintire că opera ei nemuritoare. La fel ca operele de artă suprarealiste bizare, dar fermecătoare, care parcă prevestesc viitorul, ale pictoriței spaniole.

Remedios Varo este unul dintre cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. Deși poate că nu este la fel de cunoscută precum mexicana Frida Kahlo

Ea a trăit alături de Salvador Dali, Andre Breton, Benjamin Peret, Victor Brauner, Diego Rivera și Leonora Carrington perioada cea mai nebunească din istoria artei. Predominant a suprarealismului.

Pictorița catalană este descrisă în cartea „Vânătoarea de stele” drept femeia liberă și independentă, care a fost la vremea ei. Relațiile ei intime, soții ei nenumărați, iubiții, relațiile de prietenie dar și natura ei de luptătoare, sunt reliefate superb în carte. La fel ca și regimul politic din acele vremuri. Și lipsurile de care suferă toți artiștii până la unu într-o perioadă în care fiecare trebuie să supraviețuiască cum poate.

Descrierile din carte sunt bogate. Istoriile celor două femei, Zamia și Remedios, sunt prezentate în paralel. Uneori având chiar impresia că se confundă una cu cealaltă. O realizare mare într-o carte. O realizare pe care nu orice autor ar putea să o ducă la bun sfârșit cum a făcut-o Zoé Valdés.

Titlul cărții nu este nici el ales la întâmplare

Acesta este dat de titlul unuia dintre cele mai celebre tablouri ale lui Varo – ‘La cazadora de astros’.

Trebuie să recunosc că nu știam despre pictorița Remedios Varo. Însă prin intermediul cărții „Vânătoarea de stele” am aflat o mulțime de informații despre ea și epoca în care a trăit. De asemenea, curiozitatea m-a împins să caut să văd și lucrările ei suprarealiste. Iar din toată experiența asta nu am putut ieși decât câștigată. Așa vei ieși și tu dacă vei citi romanul lui Zoé Valdés.

Titlu: VÂNĂTOAREA DE STELE
Autor: Zoé Valdés
An apariție : 2010
Editura: TREI
Nr. Pagini: 375
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1680

Alte recenzii de la Zoé Valdés:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 3 luni, 13 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments