Recenzie „Zelda & F. Scott Fitzgerald” de Kyra Stromberg

de | oct. 26, 2017 | Biografii, Recenzii cărți

Povestea celebrului cuplu al anilor ’20, F. Scott Fitzgerald și Zelda Sayre, este respusă de autoarea Kyra Stromberg. El, un tânăr scriitor aflat în căutarea succesului. Ea, o adevărată flapper a vremii, dornică să-și trăiască viața din plin și să se afirme în societate. Ambii au găsit iubirea unul lângă celălalt, dar certurile, infidelitățile, problemele financiare și boala și-au spus cuvântul.

Cartea surprinde viața celor doi înainte să se cunoască, momentul în care Scott a cerut-o pe Zelda de soție, care a acceptat, apoi s-a răzgândit din cauza situației lui financiare incerte. Autoarea urmărește în paralel traseul lui Scott ca scriitor, eșecurile și reușitele sale. După apariția primului său roman, un bestsellerCealaltă parte a Paradisului –, Zelda acceptă cererea în căsătorie, iar aventura începe.

Nașterea singurului lor copil, Frances Scott „Scottie” Fitzgerald, munca de scriitor al lui Scott, petrecerile mondene, problemele cu băutura, vacanțele în Europa, risipa financiară, poziția de autoare a Zeldei, criticile lui, infidelitățile și tentativele de sinucidere le-au marcat cei 20 de ani de căsătorie.

Ce rămâne din imaginea strălucitoare a perechii de vis? Rămân interminabilele monologuri nocturne, în care Scott și Zelda comunică și par să se regăsească.

Cartea surprinde atmosfera fermecătoare a anilor ’20-’30, dar și prietenia lui Scott cu Ernest Hemingway, care o considera pe Zelda o „nebună” care stă în calea talentului de scriitor al soțului ei.

Jazzul răzbate din baruri sau gramofoane, plutește în aer, te face să dansezi și devine pentru Scott, Zelda și contemporanii lor esența unei epoci, a epocii lor.

[…] Fitz este total acaparat de personalitatea Zeldei… Ea a fost modelul tuturor personajelor feminine din cărţile lui […] – Alexander McKaig

Titlu: ZELDA F. SCOTT FITZGERALD
Autor: Kyra Stromberg
An apariție : 2004
Editura: PARALELA 45
Nr. Pagini: 186
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1442

Alte recenzii de la Kyra Stromberg:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anna O” de Matthew Blake
Recenzie „Anna O” de Matthew Blake

O lectură frumos promovată de Editura Trei a ajuns și pe rafturile cititorilor din România. Iubesc orice thriller inteligent scris și aparent, "Anna O" este fix cartea care îmi trebuie pentru a avea parte de adrenalină și suspans. Îmi place foarte mult atunci când...

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Corneanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 12 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Corneanu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments