Recenzie „Zelda & F. Scott Fitzgerald” de Kyra Stromberg

de | oct. 26, 2017 | Biografii, Recenzii cărți

Povestea celebrului cuplu al anilor ’20, F. Scott Fitzgerald și Zelda Sayre, este respusă de autoarea Kyra Stromberg. El, un tânăr scriitor aflat în căutarea succesului. Ea, o adevărată flapper a vremii, dornică să-și trăiască viața din plin și să se afirme în societate. Ambii au găsit iubirea unul lângă celălalt, dar certurile, infidelitățile, problemele financiare și boala și-au spus cuvântul.

Cartea surprinde viața celor doi înainte să se cunoască, momentul în care Scott a cerut-o pe Zelda de soție, care a acceptat, apoi s-a răzgândit din cauza situației lui financiare incerte. Autoarea urmărește în paralel traseul lui Scott ca scriitor, eșecurile și reușitele sale. După apariția primului său roman, un bestsellerCealaltă parte a Paradisului –, Zelda acceptă cererea în căsătorie, iar aventura începe.

Nașterea singurului lor copil, Frances Scott „Scottie” Fitzgerald, munca de scriitor al lui Scott, petrecerile mondene, problemele cu băutura, vacanțele în Europa, risipa financiară, poziția de autoare a Zeldei, criticile lui, infidelitățile și tentativele de sinucidere le-au marcat cei 20 de ani de căsătorie.

Ce rămâne din imaginea strălucitoare a perechii de vis? Rămân interminabilele monologuri nocturne, în care Scott și Zelda comunică și par să se regăsească.

Cartea surprinde atmosfera fermecătoare a anilor ’20-’30, dar și prietenia lui Scott cu Ernest Hemingway, care o considera pe Zelda o „nebună” care stă în calea talentului de scriitor al soțului ei.

Jazzul răzbate din baruri sau gramofoane, plutește în aer, te face să dansezi și devine pentru Scott, Zelda și contemporanii lor esența unei epoci, a epocii lor.

[…] Fitz este total acaparat de personalitatea Zeldei… Ea a fost modelul tuturor personajelor feminine din cărţile lui […] – Alexander McKaig

Titlu: ZELDA F. SCOTT FITZGERALD
Autor: Kyra Stromberg
An apariție : 2004
Editura: PARALELA 45
Nr. Pagini: 186
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1505

Alte recenzii de la Kyra Stromberg:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Corneanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 12 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Corneanu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments