Recenzie „Zilele din urma ale noptii” de Graham Moore

de | oct. 29, 2019 | Beletristică, Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ZILELE DIN URMA ALE NOPTII ARE REDUCERE PE:

Graham Moore este atât un autor cât și un scenarist de origine americană cu o carieră de succes la cei doar 38 de ani ai săi. Acesta și-a început cariera la o vârstă fragedă. Una dintre primele sale reușite la Hollywood este faptul că s-a ocupat împreună cu alți scenariști de scenariul pentru filmul 10 Things I Hate about you. Să nu-mi spuneți că nu știți filmul pentru că nu va cred. Este o comedie romantică a anilor 1999 care a făcut furori la vremea respectivă. Și cu toate că au trecut practic 20 de ani de la lansarea acestui film, acesta se bucură în continuare de un mare succes în rândul tinerilor. Julia Stiles și Heath Ledger au reușit să creeze o comedie romantică care se pliază atât pe generația anilor 2000 cât și pe generația de astăzi.

Cu un tată avocat și mama făcând parte din staff-ul lui Michelle Obama este surprinzatoarea orientarea acestuia spre cinematografie și literatură. Însă în același timp se pare că este o orientare de succes. Scenariul sau pentru drama The Imitation Game din 2014 i-a adus Premiul Academiei pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Zilele din urmă ale nopții – despre personaje, fapte istorice

Este cel de-al doilea roman scris de autorul american Graham Moore. A fost publicat în august 2016. Pe piața literară română a ajuns în 2019 fiind publicat la editura Litera în colecția Buzz Books. Se pare că autorul a realizat deja și un scenariu adaptat de pe această carte, așa că ne așteptăm în viitorul apropiat și la o ecranizare.

Dacă îți place recenzia cărții ZILELE DIN URMA ALE NOPTII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Graham Moore

Povestea cărții se petrece în New York pe la 1888. Aceasta este centrată pe rivalitatea „incandescentă” dintre Thomas Edison și George Westinghouse. Este prezentată prin intermediul avocatului lui George Westinghouse și anume Paul Cravath.

Această carte îți oferă posibilitatea să afli o mulțime de informații despre niște personaje care nu aparțin doar de carte. Sunt oameni care au marcat istoria și de invențiile cărora ne lovim zi de zi. Dar s-o luăm cu începutul.

Este cineva dintre voi care nu știe cine a fost Thomas Edison? Mă îndoiesc, dar o să-mi fac datoria să va spun totuși câteva informații despre aceasta. Este un inventator american și un om de afaceri în același timp, care a trăit între 1847 și 1931. Ceea ce înseamnă că în romanul nostru avea vârsta de 41 de ani. Este considerat unul dintre cei mai mari inventatori americani. Are o multitudine de invenții în domeniul electricității, comunicațiilor și înregistrării sunetelor și fotografiei.

Este unul din primii inventatori care a înțeles cât de importantă este muncă în echipa și care a investit în aceasta creând primul laborator de cercetare industrial unde lucra împreună cu angajații săi dar și cu alți specialiști.

La origine acesta a fost operator de telegraf, domeniu care a stat la baza primelor sale invenții. A avut un laborator de cercetare în New Jersey, un laborator botanic în Florida și primul studio de film în New Jersey. Are patentate 1093 de invenții în America și multe altele în lume.

Despre George Westinghouse pot să va spun că este un inginer și antreprenor american care a trăit între 1846 și 1914. În romanul nostru avea 42 de ani. Are o mulțime de invenții în domeniul electric și al curentului alternativ motiv pentru care intră în competiție cu invențiile lui Edison referitoare la curentul direct.

Competiția dintre cei doi inventatori a fost denumită la începutul anilor 1880 ca Războiului Eletricitatii.

Paul Cravath a trăit între 1861 și 1940 și a fost un avocat de succes în Manhattan. Firma lui de avocatură este și astăzi pe piață sub numele de Cravath, Swaine & Moore. În roman avea 27 de ani. Unul dintre clienții lui de început a fost George Westinghouse care a fost dat în judecată de compania lui Thomas Edison referitor la patentul lămpii incadescente.

Majoritatea personajelor pe care le descoperim în carte au fost și persoane reale. Dintre acestea va mai amintesc de: Agnes Huntington, Nikola Tesla și J.P. Morgan.

Agnes Huntington a fost o cântăreața americană de opera care a trăit între 1864 și 1953. Această s-a căsătorit cu avocatul nostru, Paul Cravath cu care a avut o fiica.

Pe Nikola Tesla, la fel ca și pe Thomas Edison este imposibil să nu-l știți. Este un inventator american de origine sârbă, care a trăit între 1856 și 1943. Este cel care a pus bazele comunicărilor wireless în 1893. A lucrat la sediul din Paris  al companiei lui Edison pentru ca mai apoi să fie adus în America la compania mama.

J. P. Morgan este un bancher care a trăit între 1837 și 1913 și care a dominat Wall Street în acele vremuri.

Zilele din urmă ale nopții – impresii personale

Autorul a reușit să creeze un adevărat thriller în jurul unei povești istorice și a ceea ce a fost numit în istorie Războiul Electricității. În principiu romanul se învârte în jurul  rivalității dintre Thomas Edison și George Westinghouse, mai exact în jurul încercării lui Edison de a-l scoate din afaceri pe Westinghouse.

Thomas Edison este prezentat ca un personaj narcisist, centrat pe propriile nevoi care nu se da în lături de la nimic pentru a câștigă litigiul cu George Westinghouse. Acesta face echipa cu J.P. Morgan care obține 60% din câștigurile companiei lui Edison. Nu va spun cine a câștigat, nici măcar istoric, pentru că vreau să descoperiți voi lecturand cartea.

Este o frumoasă poveste cu iz istoric care te ajută să cunoști o mulțime de detalii despre oamenii aceștia de valoare care sunt inventatorii. Recunosc faptul că dacă nu aș fi citit cartea lui Graham Moore, probabil interesul meu pentru aceștia ar fi fost destul de vag. Atât cât să pot răspunde la quizz-uri de genul cine a fost Thomas Edison?

Cartea m-a ajutat să-mi fac o idee despre ei ca oameni, să văd dincolo de latura lor profesională. Mi-a trezit curiozitatea și asta e un motiv pentru care va recomand această carte.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ZILELE DIN URMA ALE NOPTII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: ZILELE DIN URMA ALE NOPTII
Autor: Graham Moore
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 575

Alte recenzii de la Graham Moore:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 1577 zile și a scris până acum 79 articole. Se află pe poziția 11 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments