Editura Art mi-e prieten de mult timp. Cărțile de la ei m-au făcut, în esență, să iubesc cărțile young adult, pe care, până atunci, le vedeam puerile și fără un fir narativ care să mă intrige, care să mă facă să îmi pun întrebări, care să mă facă să meditez. Am decis să fac un top al cărților mele preferate de la Art, deși e tare greu, că mai toate îmi plac 😀 Deși le-am numerotat, ordinea e strict aleatorie, nu poți obliga o mamă să-și numească pruncul preferat, nu? 🙂

Richard McGuire - Aici - 10. Aici, de Richard McGuire – un roman grafic excepțional, căruia i-am făcut și o recenzie mai detaliată. Nu sunt fana cărților de acest fel, le găsesc greu de urmărit firul epic, nu mă atrage întotdeauna mulțimea ilustrațiilor. Aici în schimb m-a captivat complet, fiind povestea unei camere văzute mereu din același unghi, subliniind cu finețe evenimentele care se petrec în același loc de-a lungul secolelor. Mereu acolo. Vezi cartea!

autor anonim - Intreab-o pe Alice - 9. Întreab-o pe Alice, autor necunoscut – M-am gândit tare mult dacă să pun sau nu cartea asta în acest top, deoarece sunt într-o relație de love-hate cu ea. O urăsc cu desăvârșire pentru că are fragmente atât de clișeice, mult prea clișeice, tipice literaturii YA și totuși o iubesc pentru că materializează clișeicul într-un mod inedit, și, spre deosebire de celelalte cărți clișeice citite, asta chiar m-a emoționat până la lacrimi, deci cred că merită să fie în topul cărților publicate la editura Art 😀 Vezi cartea!

Malala Yousafzai, Patricia McCormick - Eu sunt Malala - 8. Eu sunt Malala, de Malala Yousafzai – Cred că romanul meu autobiografic preferat, Eu sunt Malala m-a cucerit prin simplitatea cu care sunt prezentate acțiunile mărețe ale fetei care a revoluționat lumea. Malala e mai mult decât un personaj literar, fiind o voce a tuturor generațiilor, o tânără care nu numai că susține puterea Cuvântului, dar se și dizolvă în el. Eu sunt Malala e una dintre acele cărți must read, o carte care nu poate fi ratată, un fel de Un om sfârșit mai accesibil, mai real, mai palpabil. Mai pozitiv. 😀 Vezi cartea!

Jeannette Walls - Castelul de sticla - 7. Castelul de sticlă, de Jeannette Walls – Castelul de sticlă este povestea tulburătoare și totodată fascinantă a unei copile care învață să își depășească condiția și să devină cea mai bună versiune a sa. O carte mai mult decât autobiografică, Castelul de sticlă reușește să contureze un destin evident, crunt, despre sacru și profan. Nu-mi amintesc să fi plâns la cartea asta. Sunt unele cărți care te lasă pur și simplu fără cuvinte, fără lacrimi, și fără curajul de a mai zice sau face ceva. Castelul de sticlă e una dintre acele cărți cu siguranță. Vezi cartea!

Ransom Riggs - Miss Peregrine - 6. Miss Peregrine, de Ransom Riggs – N-am înțeles valoarea acestui roman până când am văzut filmul, care a fost, după cum intuiți cred, dezamăgitor. Apoi am realizat cât de divină e cartea, care prezintă povestea unui orfelinat pe un soi de insulă pustie. Nu mă dau în vânt după cărțile SF, și Miss Peregrine cam asta e, dar aș reciti-o oricând cu plăcere. Riggs a transformat inefabilul în ceva palpabil, și a reușit să presare în mine o oarecare plăcere pentru acest tip de SF, mai light, mai credibil 🙂 Vezi cartea!

Marius Tuca - Am sa te iubesc pana la sfarsitul lumii - 5. Am să te iubesc până la sfârșitul lumii, de Marius Tucă – Am citit volumașul ăsta de poezii prin 2014, imediat după ce apăruse cred, și a fost cartea care mi-a creionat plăcerea pentru tot ce înseamnă liric. Deși o carte cu poezii de dragoste, Marius Tucă nu hiperbolizează iubirea în Am să te iubesc până la sfârșitul lumii, venerând-o, ridicând-o în slăvi ca și cum ar fi cel mai important lucru, ci o prezintă așa cum e ea, cu bune, rele, riscuri, satisfacții. Tucă mă duce cu gândul la un Nichita Stănescu mai mic, fiind unul din acei poeți pe care îi citești nu pentru școală, ci pentru plăcere. Vezi cartea!

Shel Silverstein - Acolo unde nu mai e trotuar. Editie bilingva - 4. Acolo unde nu mai e trotuar, de Shel Silverstein – Recitesc cartea asta din nou, și din nou, și din nou. De fiecare dată când mă simt captivă în mrejele realității, de fiecare dată când sunt sugrumată de negativism și durere și zile nu frumoase. Silverstein e un magician al cuvintelor, jonglează cu ele și totodată jonglează cu tine, te sustrage din cotidianul anost și te poartă pe tărâmuri magice ale creierului tău, tărâmuri care nici nu știai că există. Vezi cartea!

J.K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorne - Harry Potter si copilul blestemat - 3. Harry Potter și copilul blestemat, de J.K. Rowling – De fapt, întreaga colecție Harry Potter, retipărită la Art, este ca o colecție de fericire cu coperți. Al optulea volum însă, publicat în exclusivitate la această editură, m-a făcut nostalgică și melancolică, amintindu-mi de copilărie, de magie și vrăji, de lucruri pe care le uitasem o perioadă. Știe toată lumea povestea băiețelului cu un fulger în frunte, care învață la o școală de magie și se luptă cu răul. Dar ce se întâmplă când băiețelul devine bărbat? Vezi cartea!

Rainbow Rowell - Eleanor and Park - 2. Eleanor și Park, de Rainbow Rowell – o carte pe care am evitat tare mult să o citesc, întocmai din cauză că părea fix povestea clișeică de care mă temeam. Surprinsă am fost când, după 50 de pagini citite, am realizat că nu e așa. Eleanor și Park e un roman emoționant, pentru, cu și despre adolescenți, care vorbește în primul rând despre incapacitatea de a te adapta, dorința de a fi singur și teama de a te simți singur. La fel ca în Fangirl (care a fost recent tradusă la Art), Rainbow Rowell cucerește prin simplitatea scriiturii, dar și prin autenticitatea cu care abordează o poveste relativ banală. Vezi cartea!

Nicola Yoon - Absolut tot - 1.  Absolut tot, de Nicola Yoon – Am păstrat locul 1 al topului pentru o carte cu ajutorul căreia am renăscut, și nu exagerez. Un roman în care m-am regăsit 101%, Absolut tot este povestea unei tinere care suferă de multe, o mamă care dorește a o proteja cu orice preț și un tânăr solitar, care-și găsește refugiul în compania propriei persoane. Cu un fir narativ și o intrigă complexă, Absolut tot este una din cărțile mele preferate, care a reușit să mă sensibilizeze enorm, Nicola Yoon jucându-se cu toate emoțiile mele. Vezi cartea!