Cei de la Nemira reușesc să mă surprindă aproape săptămânal cu vreo apariție de senzație, cu vreun titlu care este bestseller la nivel internațional, cu vreo copertă care să mă cucerească inevitabil. Am realizat un top al cărților mele preferate de la Nemira. Preferatele tale se regăsesc aici? 🙂

Colecția Jocurile Foamei, de Suzanne Collins – seria asta a fost o introducere pentru mine în viața de adolescent. Deși am trișat – am văzut mai întâi filmele, apoi am citit cărțile – Suzanne Collins s-a dovedit a fi chiar pe gustul meu; deși nu prea (mai) citesc SF, Jocurile Foamei sunt și vor rămâne veșnic, pentru mine, un soi de refugiu literar. Vezi cartea!

Cei 100, de Kass Morgan – of, și aici m-am dovedit a fi o trișoare! După Cei 100 este realizat un serial, pe care l-am descoperit în urmă cu vreo doi ani. După ce l-am terminat cu sufletul la gură, m-am gândit că ar fi timpul să mă apuc de carte. Bine-am făcut, căci serialul a început să îmi displacă imediat ce am terminat romanul lui Morgan. Mult mai detaliat decât TV show-ul, Cei 100 e o carte SF extraordinară, cu un plot pe care, garantez, nu îl veți întâlni prea curând în literatura YA. Vezi cartea!

Delirium, de Lauren Oliver – încă sunt într-o relație de love-hate cu această carte de la Nemira. Coperta îmi place de mor, la fel și plotul, și totuși sunt oarecum dezamăgita de finalul seriei. Dar dacă ne raportăm doar la primul volum, acesta m-a cucerit fără doar și poate. Vezi cartea!

Fata cu toate darurile, de M.R. Carey – recent ecranizată, Fata cu toate darurile este una dintre cărțile mele preferate, un roman distopic care își propune să analizeze la sânge comportamentul uman. Am considerat Fata cu toate darurile nu un roman SF, ci unul psihologic, deoarece, pe mine personal a reușit să mă inducă în eroare și totodată să îmi răspundă la multe, multe întrebări 😀 A apărut și o ecranizare a acestei cărți, cu o tânăra tare drăgălașă în rolul principal. Vezi cartea!

Regina Roșie, de Victoria Aveyard – de când am descoperit cărțile de la Nemira, nu mai pot spune că nu citesc SF. Bine, tot o zic, dar știm cu toții că nu e adevărat. Nemira cred că are cele mai bune cărți SF citite de mine vreodată, acel gen de SF care te trădează, care reușește să te păcălească. Exact așa s-a întâmplat și cu Regina Roșie, un roman excepțional despre bine și rău, despre lupta continuă dintre prezent, trecut și viitor. Vezi cartea!

Carrie, de Stephen King – cartea asta mi-a deschis apetitul pentru horror. Și pentru King! Să fi avut vreo 14 ani când am citit-o pentru prima dată, și de atunci am tot reluat-o. Încă sunt de părere că e cartea mea preferată de la King, și cu siguranță Marele scriitor are câte o carte pentru toate gusturile. Vezi cartea!

Călătoarea, de Diana Gabaldon – un roman tare stufos, pe care l-am dat gata în..zile să fi fost? Cam pe acolo. Autoarea creionează o lume feerică, un discurs narativ impresionant, bazat pe inserția și alternanța episoadelor narative. Vezi cartea!

Seria Urzeala Tronurilor, de George R.R. Martin – colecția asta nu putea să lipsească, pur și simplu nu putea. De-a lungul timpului am dezvoltat o mică mare pasiune pentru Game of thrones, deși a devenit un soi de trend. Cărțile sunt tare diferite de serial, dar mie îmi plac în mod egal. George R.R. Martin creează un univers fictiv nu pentru toate gusturile, dar totuși jonglează ca un maestru cu fiecare cuvânt, fiind unul dintre cei mai buni autori ai tuturor timpurilor. Vezi cartea!

Dacă tot suntem la capitolul George R.R. Martin și talentul său scriitoresc, trebuie neapărat să menționez și Femei periculoase, o antologie care este nu scrisă, dar coordonată de el, la care au colaborat peste zece autori. O colecție sublimă de proză scurtă, un fel de altar dedicat feminismului, un exponent al puterii feminine de-a lungul timpului. Vezi cartea!