Recenzie “Drumul mătăsii. O nouă istorie a lumii” de Peter Frankopan

de | apr. 25, 2022 | Cultură Generală, Istorie, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA DRUMUL MĂTĂSII. O NOUĂ ISTORIE A LUMII PE Cartepedia

După “Sapiens…” a lui Harari, am prins gust pentru cărțile care relatează istoria omenirii. Și dacă în “Sapiens…” se analizează evoluția din mai multe puncte de vedere, aici accentul de bază este pus pe latura evenimentelor istorice. O atenție deosebită se atrage mișcărilor politice din sec XX, ceea ce m-a făcut să stau lipită de carte.

De-obicei când citesc o carte de ficțiune, biografia autorului are pentru mine un interes scăzut, mă axez pe cartea în sine și deci nu pe cel care a scris-o. Totuși, când vine vorba de non-fixiune, cum e cazul cărții de față, consider că cunoștințele de explorator și de analiză ale autorului au un rol primordial. Deci, cine e acest Piter Frankopan care a hotărât să treacă sub lupă istoria lumii?

Peter Frankopan este istoric, profesor de Global Hostory la Universitatea Oxford. Precum el însuși afirmă, munca lui se concentrează pe analizarea conexiunilor și a schimburilor și pe încercarea de a înțelege mai bine modul în care lumea coexistă. Face acest lucru întrebuințând cât mai multe surse diferite pe care le poate găsi și folosi în mod fiabil, de la cărți de cercetare, până la anchete arheologice, dar și acordând o atenție deosebită progreselor științifice recente.

Să revenim la studiul de față. Aici veți descoperi multe detalii, adesea trecute sub umbră sau uitate. Pe lângă evenimentele majore din istorie, se acordă o atenție sporită și asupra schimbărilor calitative și a transformărilor aduse de către evenimetele citate. Veți aprecia detaliile, comentariile, analizele și cauzele-efect.

Veți analiza împreună cu autorul:

=> Cum a evoluat lumea în urma schimbului de mărfuri, războaielor, amestecul de culturi, circulația banilor, apariția bolilor.
=> Cum popoarele cuceritoare și-au pus amprenta asupra popoarelor cucerite, moștenirea culturală.
=> Cum a avut loc răspândirea religiilor.
=> Lupta pentru pământul sfânt.
=> Cum s-a schimbat puterea în lume.
=> Cum au evoluat bogățiile lumii: mătasea, grâul, aurul, petrolul.
=> Cum s-a ajuns la schimbul petrol-armament.
=> Dar și răspândirea ideilor, care se efectua cu același flux precum mărfurile, circulând între diferite popoare.

Printre altele, veți găsi aici cuceririle lui Alexandru Macedon, creștinismul împăratului Constantin, invaziile hunilor în frunte cu Atilla, Imperiul Bizantin sub conducerea lui Heraclius, împărăția mongolă a lui Chingishan. Dar și nume mai recente precum Osama bin Laden, Saddam Hussein, Bush, Obama etc.

Pe lângă războaiele mondiale, autorul a atins și tensiunile din țări precum Irak, Iran, Siria, Afganistan, Arabia Saudită, cauzate la fel de puteri externe.

Cartea de față este mai mult decât un studiu istoric. Autorul prezintă o nouă față a evoluției umane, de unde venim și încotro ne îndreptăm. Am apreciat munca de cercetător pe care autorul a efectuat-o. Mi-a plăcut faptul că Peter Frankopan a prezentat diferite puncte de vedere ale istoricilor, pe alocuri chiar contradictorii. La fel am apreciat citatele exacte, deci graiul viu al istoriei.

Dacă și voi doriți să faceți o incursiune în istorie, să aveți o imagine de ansamblu, să reîmprospătați anumite cunoștințe și informații, dar și să aflați altele noi, vă recomand cu drag cartea lui Peter Frankopan!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA DRUMUL MĂTĂSII. O NOUĂ ISTORIE A LUMII PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Drumul Mătăsii. O Nouă Istorie A Lumii
Autor: Peter Frankopan
An apariție : 2019
Editura: TREI
Nr. Pagini: 703
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 6873

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 357 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 6 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments