Recenzie „Adevărata viață de gheișă” de Mineko Iwasaki și Rande Brown

by | Nov 17, 2020 | Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ADEVĂRATA VIAȚĂ DE GHEIȘĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

„Fiecare gheișă în parte este frumoasă precum o floare și este grațioasă, mlădioasă și în același timp puternică precum o salcie.”

Pentru persoanele atrase de cultura japoneză și, în mod particular, de gheișe, există o poveste de viață uluitoare și remarcabilă povestită de una dintre cele mai faimoase gheișe ale secolului trecut: Mineko Iwasaki.

Volumul său –  „Adevărata viață de gheișă”, scris în colaborare cu autoarea Rande Brown, vine ca o replică fermă pentru romanul de succes internațional al lui Arthur Golden, Memoriile unei gheișe, care prin povestea sa a oferit anumite informații eronate privind tradiția gheișelor și ce înseamnă cu adevărat această profesie.

„De-a lungul istoriei vechi de trei sute de ani a acestor karyukai, nicio femeie din această lume nu a încercat să destăinuie publicului povestea sa. Eram împiedicate să facem asta de legi nescrise, de puterea tradiției și de sacralitatea chemării noastre unice.”

Ce se ascunde sub masca unei gheișe? Instruite de mici, fetele sunt introduse în tainele artelor frumoase, precum muzica, dansurile, ceremonia ceaiului, conversația și multe alte ritualuri.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mineko Iwasaki

Deși ele sunt introduse din copilărie în această lume, asta nu înseamnă că legăturile lor cu familia sunt întrerupte definitiv. Iar finalitatea procesului de pregătire al lor nu este aceea de a fi curtezane. Este mai mult de atât… O adevărată gheișă este o artistă profesionistă și o femeie a artelor. În spatele fiecărui gest delicat și grațios stau ani de muncă intensă și dedicare.

„Chimonourile, costumele meseriei noastre, sunt sacre pentru noi. Sunt emblema vocației noastre. Făcute din unele dintre cele mai fine și scumpe țesături din lume, chimonourile întruchipează frumusețea așa cum o înțelegem noi. Fiecare chimono e o operă unică de artă, în crearea căreia proprietara lui a jucat un rol activ.”

Mineko Iwasaki a fost o gheișă care s-a bucurat din plin de succes datorită perseverenței sale, dar și a talentului și frumuseții cu care a fost înzestrată. Cu toate acestea, gloria și apogeul ce se conturaseră în jurul său nu au fost suficiente pentru a o motiva să rămână în acea lume. Spiritul conservator al sistemului au făcut-o în cele din urmă să renunțe la viața de gheișă la vârsta de 29 de ani. Totuși, retragerea ei nu a însemnat și limitarea opțiunilor sale, ci deschiderea altor capitole importante ale vieții sale.

„A fi geiko nu înseamnă să stăpânești doar un cod artistic. Trebuie să ai o pasiune și entuziasm pentru profesie, ceea ce presupune o totală implicare, o muncă enormă și prezența de spirit de a rămâne calmă și în mijlocul dezastrului.”

Titlu: Adevărata Viață De Gheișă
Autor: Mineko Iwasaki
,
Rande Brown
An apariție : 2007
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 17.11.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Evanghelia după Isus Cristos, publicată în 1991 de José Saramago, este un roman construit prin reinterpretarea Noului Testament. Criticat de unii, printre care și de către Biserica Romano-Catolică, Saramago surprinde și deranjează prin viziunea sa șocantă asupra...

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Poate credeați că după 40 de romane și peste 40 de ani de scriere, King și-a stors toată inspirația și nu mai e capabil de ceva senzațional. Ei bine, a ținut să ne demonstreze că ne înșelăm și ne-a trântit pe masă încă o cărămidă, o călătorie terifiantă, cu nenumărate...

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recunoașteți că vă era dor de un King. Mie, cu siguranță, îmi era. Iar Duma Key este una dintre poveștile sale de top, absolut captivantă.  Este o poveste cu fantome și spirite negre ce-și testează puterea pe muritori și are ca ambient un cadru de vis. Unul în care,...

Ana Dumitraşc este redactor Booknation.ro de 1366 zile și a scris până acum 56 articole. Se află pe poziția 23 din 153 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments