Demult îmi pusesem în gând să citesc cărțile lui John Green. Și uite că întâia scriere a lui ce mi-a picat în mână a fost „Căutând-o pe Alaska„. De altfel este și primul roman scris de John Green.
Deși am observat că majoritatea cărților autorului sunt de genul Young Adult, aceasta de față nefăcînd excepție, mă așteptam totuși la ceva care să îmi placă mai mult.
Nu spun că nu este scrisă bine, dar parcă subiectul ei nu m-a captivat prea mult. Și nici personajele.
„Căutând-o pe Alaska” de John Green e o poveste despre prietenie, iubire, atracție fizică, trădare, complicitate, dar și acceptare
Are incluse și părți filosofice, dar și părți în care spiritualitatea este pusă la mare cinste. De asemenea, este și despre ale adolescenței valuri și despre cele mai tari farse făcute profesorilor, dar si colegilor nesuferiți.
„Căutând-o pe Alaska” de John Green este un roman YA despre Miles numit Rotofeiul și colegii săi neadaptați. Cu aceștia ajunge să formeze o gașcă ciudată, dar temută în campus. El merge la colegiu pentru a testa ce îi pregateste „marele necunoscut” și pentru a-și face prieteni. Asta deoarece la școala sa a fost un singuratic. Fără nici un suflet de vârsta lui preocupat să îi intre în grații.
Miles este un ‘mic’ tocilar căreia îi plac foarte mult ultimele cuvinte ale persoanelor celebre. Și nu numai că îi plac, dar le și ține minte la perfecție.
El nu a avut niciodată un prieten, o iubită și nici nu a facut nimic interesant pentru care să se simtă valoros.
Dar la colegiul cu internat, soarta îi pregătește o surpriză: acolo se va integra într-o gașcă pestriță care îi va schimba viața.
Prietenii lui vor deveni Chip, colegul său de cameră, frumoasa și misterioasa Alaska, japonezul Takumi și românca Lara. Cu toții va fi prieten, dar cu Lara va avea o relație pasageră iar pe Alaska o va iubi dincolo de speranță.
Găștii acesteia puse pe șotii îi place să se ia de Războinicii Săptămânali.
Războinicii sunt puștii cu bani de la colegiul cu internat. Ei sunt disprețuiți de cealaltă tabără, de cei mai fără bani din cauza aroganței și a faptului că sunt copii de bani gata.
In principal cartea „Căutând-o pe Alaska” se axează pe descrierea personajului Alaska prin prisma relației cu cei din jur
Dar mai ales pe baza impresiilor lui Miles referitor la persoana ei.
Și deși la final apare neprevăzutul, cei din gașca de la colegiu încearcă să o descopere mai bine pe tânără bizară Alaska pentru a-și explica ce a determinat-o să facă ce a făcut.
„Căutând-o pe Alaska” de John Green este o carte destul de profundă, dar poate prea axată pe descoperirea eului unei persoane ce este evident că nu voia să fie descoperită.
Așa cum Rotofeiul este în căutarea ‘marelui necunoscut’, așa și Alaska are dorința de a afla cum poate ieși din ‘acest labirint al suferinței’.
Și poate că în întregul ei demers de la final neînțeles de ceilalți, tocmai asta căuta să facă. Să iasă cu brio din labirintul suferinței în care i se părea că a rătăcit toată viața.
Un roman drăguț despre iubire, prietenie și complicitate, dar care are o notă mult prea tristă și sumbră. Adolescenții nu ar trebui să se gândească la asemenea lucruri, darămite să mai și citească despre ele.