Coco Chanel este indubitabil o emblematică figură a istoriei creației mondene franceze. Născută într-o familie de negustori din Cevennes, și apărută pe lume din intamplare la Saumur, Gabrielle Chanel a dăruit lumii stilul și șarmul unui confort vestimentar.

Atunci când am achiziționat cartea, eram ferm convinsă că va fi o simplă biografie enumerativă, unde faptele și cronologia vor fi preponderent dominante. Mare mi-a fost uimirea să descopăr o narațiune fluentă, cu tentă de analiză introspectivă, care dezvăluie adevărul ascuns din spatele unui simbol haute-couture.

Periplul marei creatoare prin tenebrele aventuri ale vieții parcă i-au călit competențele profesionale. Născută sub semnul unei sărăcii lucii a reușit să creeze un imperiu, în care femeia ar avea fericita ocazie de a deveni infaillible, indiferent de prejudecăți și consternări.

Circumstanțele în care își face apariția pe arena modei, segmentul temporal în care activează și mai ales perseverența feroce de care dă dovadă, i-au fost toate la un loc garanțiile succesului memorabil. Cert este că în afara muncii atlantice, aceasta a fost totuși o femeie cu bune și rele.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Edmonde Charles-Roux

Deziluzionată de amorul bărbătesc, dar acceptând rolul de maîtresse, Coco devine tot mai fervent adepta feminismului, a egalității, fapt pentru care a fost deseori blamată. Îi datorăm apariția pantalonilor clasici, a micuței rochii negre și a detaliilor.

Pe alocuri cu umor, în alte pasaje profund depresivă, cartea a reușit să plaseze accente corecte pe imaginea creatoarei, să sublinieze umanul și slăbiciunile acestei, dar mai ales să îi dezvăluie profundul talent, în condițiile unei capitale care are cea mai mare cotă de rivalitate pe piața modei.

Sub aspectul lecturării, aș vrea să menționez că lectura a fost facilă, în ciuda volumului. Coperta mi s-a părut foarte reușită, parcă plasând în lumina reflectoarelor imaginea ei. Cui recomand cartea? Femeilor dornice să se regăsească și bărbaților, care vor să învețe cum trebuie iubită și respectată o femeie.

Și pentru că a fost cu adevărat o femeie carismatică, iată doar câteva din citatele, care îi aparțin (și care pe mine m-au încântat. Un veritabil deliciu):

 ”La femeia prost îmbrăcată îţi aminteşti haina. La femeia bine imbrăcată îţi aminteşti persoana.”

Există timp pentru muncă şi există timp pentru iubire. Nu mai există timp pentru nimic altceva…”

”Nu sunt geloasă dacă îmi văd fostul iubit cu altă femeie. Mama m-a învăţat să împart jucăriile vechi copiilor mai puţin norocoşi.”

Lecturi frumoase vă doresc!

Titlu: Coco Chanel
Autor: Edmonde Charles-Roux
An apariție : 2011
Editura: RAO
Nr. Pagini: 640
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 7.04.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Un deliciu pentru gustul meu estetic

Avatar
Autor: Corina Moisei
Corina e Redactor Activ
Redactor de 1373 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Corina Moisei