Recenzie: “Concerto du fleuve Jaune” de Chow Ching Lie

by | Aug 27, 2019 | Limbi Străine, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CONCERTO DU FLEUVE JAUNE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Nu e prima dată când citesc o autobiografie, dar aceasta de față mi s-a părut mult mai intimă decât orice am lecturat până acum. Romanul autobiografic Concerto du fleuve Jaune” este cea de-a doua carte scrisă de artista chineză Chow Ching Lie. Prima carte se numește “Le palanquin des larmes”. Aceasta a fost publicată în anul 1975. În ea, autoarea povestește despre copilăria și tinerețea sa în Shanghai. Într-o China încă medievală.

Din primul volum aflăm despre cum scriitoarea a fost vândută de către părinții săi întru măritiș la vârsta de doar 13 ani.

Din Concerto du fleuve Jaune”, aflăm despre cum la vârsta de 28 de ani, femeia debarcă în Paris fără să cunoască pe cineva și fără să vorbească o boabă de franceză

Eu am citit doar cea de-a doua carte a lui Chow Ching Lie, în franceză. Dar se poate citi și înțelege viața autoarei și fără a citi neapărat și prima sa carte. Asta pentru că ea amintește la tot pasul despre amintirile pe care le are din copilărie. Despre căsătoria ei la o vârstă fragedă cu un bărbat mai în vărstă, dar bogat. Mai aflăm în același mod și despre cei doi copii ai ei, care au rămas în China, în grija socrilor. Odată cu plecarea ei în Franța, ea dorește să-și aprofundeze studiile de pian. Să-și facă un nume și să câștige bani pentru a-și întreține familia.

În romanul autobiografic „Concerto du fleuve Jaune”, Chow Ching Lie își relatează povestea de viață. Totodată aflăm despre curajul de a pleca într-o țară străină fără nici un ajutor. Lăsând în urmă doi copii de care îi va fi tare dor. Dar vom afla totodată din această istorisire reală că ambiția și talentul vor triumfa în cele din urmă. Oferindu-i satisfacții imense tinerei chinezoaice. Astfel că în mai puțin de 15 ani, femeii îi va surâde norocul. Și va reuși să își reunească și familia într-o țară ce oferă mult mai multe posibilități decât China aflată într-o continuă schimbare.

Odată ajunsă în Franța, femeia va lupta cu curaj pentru a supraviețui și pentru a-și definitiva cursurile de pian, pasiunea sa cea mai dragă

De asemenea, va avea de luptat și pentru a-și aduce alături de ea cei doi copii rămași în China. Scriitura ne arată o Chow Ching Lie atât de sensibilă. De aceea vom afla și despre peripețiile ei în încercarea de a-și revedea părinții rămași într-o țară în care este revoluție culturală.

Ea reușește chiar să interpreteze la pian într-o seară ce-i va aduce gloria, în 1973, piesa “Le concerto du fleuve Jaune”. În acel moment toate lacrimile și suferința ei, eșecurile și chinurile prin care a trecut sunt lăsate în urmă. Totul datorită acestui triumf în fața publicului francez și a reprezentanților țării sale de origine.

Cartea “Concerto du fleuve Jaune” de Chow Ching Lie înfățișează destinul excepțional al unei femei chineze. O luptătoare ce a lăsat în urmă siguranța pentru a-și testa aripile într-un loc cu totul străin. Dar unde va demonstra că își poate face chiar și cuib.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CONCERTO DU FLEUVE JAUNE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Chow Ching Lie sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CONCERTO DU FLEUVE JAUNE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Concerto Du Fleuve Jaune
Autor: Chow Ching Lie
An apariție : 1979
Editura: J'AI LU
Nr. Pagini: 287
Limba: Franceză
Gen Literar: Limbi straine
Publicată la 27.08.2019
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 985 zile și a scris până acum 276 articole. Se află pe poziția 3 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments