Recenzie: “Concerto du fleuve Jaune” de Chow Ching Lie

Titlu: Concerto Du Fleuve Jaune
Autor: Chow Ching Lie
An apariție : 1979
Editura: J'ai lu
Nr. Pagini: 287
Limba: Franceză
Gen Literar: Limbi straine
Recenzie de Oana Maria Stefan
Publicată la 27.08.2019
Nota recenzorului: 8/10

🔥 CARTEA CONCERTO DU FLEUVE JAUNE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Nu e prima dată când citesc o autobiografie, dar aceasta de față mi s-a părut mult mai intimă decât orice am lecturat până acum. Romanul autobiografic Concerto du fleuve Jaune” este cea de-a doua carte scrisă de artista chineză Chow Ching Lie. Prima carte se numește “Le palanquin des larmes”. Aceasta a fost publicată în anul 1975. În ea, autoarea povestește despre copilăria și tinerețea sa în Shanghai. Într-o China încă medievală.

Din primul volum aflăm despre cum scriitoarea a fost vândută de către părinții săi întru măritiș la vârsta de doar 13 ani.

Din Concerto du fleuve Jaune”, aflăm despre cum la vârsta de 28 de ani, femeia debarcă în Paris fără să cunoască pe cineva și fără să vorbească o boabă de franceză

Eu am citit doar cea de-a doua carte a lui Chow Ching Lie, în franceză. Dar se poate citi și înțelege viața autoarei și fără a citi neapărat și prima sa carte. Asta pentru că ea amintește la tot pasul despre amintirile pe care le are din copilărie. Despre căsătoria ei la o vârstă fragedă cu un bărbat mai în vărstă, dar bogat. Mai aflăm în același mod și despre cei doi copii ai ei, care au rămas în China, în grija socrilor. Odată cu plecarea ei în Franța, ea dorește să-și aprofundeze studiile de pian. Să-și facă un nume și să câștige bani pentru a-și întreține familia.

În romanul autobiografic „Concerto du fleuve Jaune”, Chow Ching Lie își relatează povestea de viață. Totodată aflăm despre curajul de a pleca într-o țară străină fără nici un ajutor. Lăsând în urmă doi copii de care îi va fi tare dor. Dar vom afla totodată din această istorisire reală că ambiția și talentul vor triumfa în cele din urmă. Oferindu-i satisfacții imense tinerei chinezoaice. Astfel că în mai puțin de 15 ani, femeii îi va surâde norocul. Și va reuși să își reunească și familia într-o țară ce oferă mult mai multe posibilități decât China aflată într-o continuă schimbare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Chow Ching Lie.

Odată ajunsă în Franța, femeia va lupta cu curaj pentru a supraviețui și pentru a-și definitiva cursurile de pian, pasiunea sa cea mai dragă

De asemenea, va avea de luptat și pentru a-și aduce alături de ea cei doi copii rămași în China. Scriitura ne arată o Chow Ching Lie atât de sensibilă. De aceea vom afla și despre peripețiile ei în încercarea de a-și revedea părinții rămași într-o țară în care este revoluție culturală.

Ea reușește chiar să interpreteze la pian într-o seară ce-i va aduce gloria, în 1973, piesa “Le concerto du fleuve Jaune”. În acel moment toate lacrimile și suferința ei, eșecurile și chinurile prin care a trecut sunt lăsate în urmă. Totul datorită acestui triumf în fața publicului francez și a reprezentanților țării sale de origine.

Cartea “Concerto du fleuve Jaune” de Chow Ching Lie înfățișează destinul excepțional al unei femei chineze. O luptătoare ce a lăsat în urmă siguranța pentru a-și testa aripile într-un loc cu totul străin. Dar unde va demonstra că își poate face chiar și cuib.

🔥 CARTEA CONCERTO DU FLEUVE JAUNE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.