Recenzie „Condamnarea la viață” de Marius Cărbunescu

de | dec. 9, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Română, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CONDAMNAREA LA VIAȚĂ ARE REDUCERE PE:

Condamnarea la viață este, așa cum mărturisește și autorul, o spovedanie, dar nu a unui toxicoman ci a unui om înfrânt, ce primește lovituri chiar si după ce a căzut, dar care se ridică și o ia de la capăt. Este o carte de introspecție, ce urmărește gândurile și sentimentele unui om încercat de soartă, este o analiză intimă, francă, plină de frustrare, de brutalitate și intoleranță a cruzimii și nedreptății cu care ne confruntăm, dar și cu care ripostăm în viață. Este o parabolă. Viata este crudă și nedreaptă și te surpinde în fiecare zi iar norocul de cele mai multe ori rămâne doar un vis. Este o călătorie în forță spre maturizare și acceptare. Este o carte care adună momente de reflecție și de schimbare, este o carte în care personajul stă de vorbă cu el însuși pentru a învinge decepția, nedreptatea, iluziile spulberate, traumele copilăriei, greșelile, nimicnicia vieții și pentru a se convinge să-și mai acorde o șansă.

Personajul nostru întruchipează perfect tipologia adolescentului român care după experiența revoluției, ajunge într-o situație obscură și ilicită pentru a câștiga niște bani. Cade din lac în puț și dă din groapă în groapă: Albania, Grecia, Turcia și capătul de linie, Malaezia, în inchisoarea de maximă securitate, Simpang Renggam, după ce afilierea cu o clasă de indivizi suspecți îl aduce într-o situație fără ieșire – un proces ce poate avea ca rezultat, având în vedere țara în care este arestat, pedeapsa capitală. Totul este o înscenare, dar asta nu înseamnă că Laurențiu Pal este vreo ușă de biserică.

Confruntat cu o moarte iminentă și forțată, Pal își reanalizează viața, își rememorează puținele amintiri frumoase și își asumă greșelile. Este decis să nu riposteze, a renunțat la luptă, după 32 de ani a obosit și moartea îi este la îndemână. S-a săturat de noroi și indivizi dubioși, s-a săturat de egoism și perfidie umană, s-a săturat să fugă și să se ascundă, să fie singur, coordonat de alții și departe de orice lucru cunoscut. Dar viața găsește întotdeauna o cale. Calea lui s-a numit Sivanthandan și a fost omul providențial pentru Laurențiu. Eroul nostru ajutat de puțin noroc realizează ce greșit a judecat și cât de diferit este psihologul închisorii față de ceea ce prejudecata i-a dictat că ar fi. Și, paradoxal având în vedere teribilismul personajului, ajunge să accepte filozofia de viață, superioară și pozitivă pe care acest om i-o propune. Deoarece, așa ratat, toxicoman, rebel, revoltat și fluctuant, cum se infatiseaza la orice contact cu exteriorul, psihologul reușește să vadă, sub toate aceste măști, fondul bun. Brânză bună în burduf de câine, cum ar spune românul.

Psihologul îl urmărește, îl consiliază timp de câteva luni și scrie într-un raport concluziile și sfaturile lui privind îndreptarea comportamentului deviant al subiectului nostru. Tulburarea lui de personalitate ce are rădăcini adânci în traumele din copilărie este analizată și interpretată de acest străin într-un mod atât de profund, inteligent și sincer încât Laurențiu rămâne uimit cât de bine a reușit acesta să-l cunoască în ciuda refuzului lui de a colabora. Era sigur că îl vizitează numai cu scopul de a-l distruge și de a-l trage de limbă.

Arogant, încrezut, maniacal, furios și plin de ură, Laurențiu este citit perfect de doctor care îi înțelege depresia și labilitatea emoțională accentuată de tragediile și stresul trăit. Privarea de libertate îl aruncă dintr-o extremă în alta, de la resemnare la furie, de la anxietate la revoltă. Datorită dezechilibrului, nestatorniciei, nesiguranței și abandonului din copilărie, își protejează sensibilitatea și vulnerabilitatea ascunzându-le sub o carapace de băiat rău, dur, agresiv și violent. Dar psihologul este convins că sprijinit și ajutat poate fi reabilitat și i se pot stabiliza comportamentele deviante și fluctuante.

Pal se hotărăște să-și dovedească nevinovăția. Dar lupta e aprigă. Dacă va reuși, ar putea să revină acasă, ca un om liber și exonerat. Chiar dacă singura casă pe care a cunoscut-o vreodată a fost casa bunicilor și ea a dispărut demult. Vă recomand această lectură, care a câștigat Premiul I în cadrul Concursului de manuscrise „Împlinește un vis” la secțiunea „roman” organizat de Editura Universitară în 2021, și nu pot decât să mă bucur când văd că literatura română contemporană crește.

Ți-a plăcut recenzia cărții CONDAMNAREA LA VIAȚĂ?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Marius Cărbunescu

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CONDAMNAREA LA VIAȚĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Condamnarea La Viață
Autor: Marius Cărbunescu
An apariție : 2021
Editura: UNIVERSITARă
Nr. Pagini: 261
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 9.12.2021
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 47

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Frânturi din ea” de KARIN SLAUGHTER

Recenzie „Frânturi din ea” de KARIN SLAUGHTER

După o perioadă destul de urâtă, am reușit să îmi setez din nou prioritățile și să revin la zi cu cititul, pentru că aveam multe cărți începute, însă neterminate. Mi-am propus să nu las cărți neterminate, pentru că fiecare merită timpul nostru și aceasta este părerea...

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Vi s-a întâmplat vreodată să citiți o carte de care nu puteți să vă desprindeți? Și deși acea carte are unele pasaje care va enervează puțin, voi tot o citiți pentru că vă oferă un vibe addictive? Exact așa mi s-a întâmplat mie cu această serie, pe care am terminat-o...

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Buna cartea, cititori, oriunde v-aţi afla! Oameni la pescuit Nu asta suntem toţi la un moment dat? Oameni care pescuim. Vise. Dorinţe. Mici sau mari. Şi oameni. Îi pescuim pentru că îi vrem lânga noi. Îi pescuim conştient sau mai puţin conştient. Ce se întâmplă însă,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1224 zile și a scris până acum 401 articole. Se află pe poziția 3 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments