Culoarea curcubeului este o carte genială scrisă de Paul Goma în perioada comunistă. Goma a fost unul dintre puținii oameni care a luptat pentru libertatea de exprimare, chiar dacă a fost hărțuit și supravegheat de Securitate.
Acesta a fost inițiatorul acțiunii de solidarizare a românilor cu semnarea Chartei 77 din Cehoslovacia, solidarizare care s-a transfornat într-o mișcare pentru respectarea drepturilor omului în România. Însă această mișcare a zguduit puțin sistemul, iar securitatea a început acțiunea de intimidare și amenințare a persoanelor care au aderat la „mișcarea Paul Goma”, cu scopul de a înăbuși această mișcare.
Un pasaj care mă amuzat copios, a fost acela în care Paul Goma dorind să dea un telefon i-a auzit la capătul celălalt al firuluia… pe..”Băieții de la Secu” „-AAA! Ți s-a stricat ascultarea!.. -‘Nchide telefonu’, domnle! Mi-au trebuit câteva secunde bune să pricep că mie mi se adresa. -Mie-mi ceri să închid? Ia să rămân și eu „pe ascultare”, să te ascult și eu pe tine, fără să-ți cer voie! [..] -Dom’ Goma, te rog: Închide telefonu’! Nemaipomenit! Securistul ascultător mă ruga, spunându-mi pe nume ( și cu „domnu”, nu cu a”ba”!) să închid telefonul! Telefonul meu-pe care el, măgarul, îl asculta! Evident, că nu l-am închis. Și i-am spus că nu-l închid. I-am amintit: el e marele curajos, cel cu amenințările la adresa mea, a copilului, a nevestei-chiar și a cățelului; el e „cetățeanul indignat”: care mă luă la trei păzește cu trădarea-de-țară, cu arginții-lui-Iuda”.
Cu toate că a trecut prin moment grele, acest anticomunist nedorit de către Putere, reușește să relateze ușor, chiar și cu umor fiecare eveniment pe care la trăit. Nu a renunțat niciodată la ideile sale nici după ce a fost arestat, bătut în închisoare, eliberat apoi trimis în exil , împreună cu familia sa la Paris în 1977.
Culoarea curcubeului, este o carte din care poți află multe lucruri despre dictatura din România, nespuse de ceilalți autori. Volumul de la Polirom cuprinde și o serie de documente extrase din arhivele Securității, privindu-l pe Paul Goma.
Recenzie trimisă de cititoarea noastră Ciovînă Mariana căreia îi mulțumim 🙂
