Recenzie Culoarea Curcubeului de Paul Goma

de | apr. 15, 2015 | Jurnale, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CULOAREA CURCUBEULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

culoarea curcubeului paul goma carteCuloarea curcubeului este o carte genială scrisă de Paul Goma în perioada comunistă. Goma a fost unul dintre puținii oameni care a luptat pentru libertatea de exprimare, chiar dacă a fost hărțuit și supravegheat de Securitate.

Acesta a fost inițiatorul acțiunii de solidarizare a românilor cu semnarea Chartei 77 din Cehoslovacia, solidarizare care s-a transfornat într-o mișcare pentru respectarea drepturilor omului în România. Însă această mișcare a zguduit puțin sistemul, iar securitatea a început acțiunea de intimidare și amenințare a persoanelor care au aderat la „mișcarea Paul Goma”, cu scopul de a înăbuși această mișcare.

Un pasaj care mă amuzat copios, a fost acela în care Paul Goma dorind să dea un telefon i-a auzit la capătul celălalt al firuluia€… pe..”Băieții de la Secu” „€œ-AAA! Ți s-a stricat ascultarea!.. -‘€˜Nchide telefonu’€™, domn€™le! Mi-au trebuit câteva secunde bune să pricep că mie mi se adresa. -Mie-mi ceri să închid? Ia să rămân și eu „€œpe ascultare”, să te ascult și eu pe tine, fără să-ți cer voie! [..] -Dom’€™ Goma, te rog: Închide telefonu’! Nemaipomenit! Securistul ascultător mă ruga, spunându-mi pe nume ( și cu „€œdomnu”, nu cu a€”ba”!) să închid telefonul! Telefonul meu-pe care el, măgarul, îl asculta! Evident, că nu l-am închis. Și i-am spus că nu-l închid. I-am amintit: el e marele curajos, cel cu amenințările la adresa mea, a copilului, a nevestei-chiar și a cățelului; el e „cetățeanul indignat”: care mă luă la trei păzește cu trădarea-de-țară, cu arginții-lui-Iuda”.

Cu toate că a trecut prin moment grele, acest anticomunist nedorit de către Putere, reușește să relateze ușor, chiar și cu umor fiecare eveniment pe care la trăit. Nu a renunțat niciodată la ideile sale nici după ce a fost arestat, bătut în închisoare, eliberat apoi trimis în exil , împreună cu familia sa la Paris în 1977.

Culoarea curcubeului, este o carte din care poți află multe lucruri despre dictatura din România, nespuse de ceilalți autori. Volumul de la Polirom cuprinde și o serie de documente extrase din arhivele Securității, privindu-l pe Paul Goma.

Recenzie trimisă de cititoarea noastră Ciovînă Mariana căreia îi mulțumim 🙂

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CULOAREA CURCUBEULUI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Paul Goma sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CULOAREA CURCUBEULUI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Culoarea Curcubeului
Autor: Paul Goma
An apariție : 2005
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 550
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 15.04.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Booknation.ro este redactor Booknation.ro de 2713 zile și a scris până acum 541 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Booknation.ro aici. Booknation.ro are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Din dragoste pentru cărți, ne-am apucat de scris și s-a născut Booknation.ro 🙂
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments