Recenzie Cuvinte încrucişate de Aurora Liiceanu

by | Nov 15, 2014 | Psihologie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA CUVINTE ÎNCRUCIŞATE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Aurora Liiceanu Cuvinte ÎncrucișateInițial am avut anumite reticențe cu privire la cărțile Aurorei Liiceanu.  Consideram că sunt dedicate doar studenților de psihologie sau celor care desfășoară activități în acest domeniu. Însă, ele sunt departe de a fi niște cărți “de nișă” – deși conțin diverse informații și referințe din domeniul psihologiei,  sunt destinate publicului larg și chiar sunt mult mai captivante decât multe opere beletristice! Drept dovadă a acestui fapt, Cuvinte încrucișate  a intrat în topul preferințelor  mele  pe o poziție fruntașă.

Cuvinte încrucișate este o lectură plăcută, interesantă menită să te pună pe gânduri asupra amintirilor tale. Cartea este structurată în două părți. Prima parte (intitulată Întâmplări) dezvăluie schimbările dramatice cauzate de o simplă întâmplare, denumită “amănuntul biografic”. În această secțiune autoarea trasează paralele între viețile unor personalități care au trăit în epoci diferite  sau prezintă biografiile unor persoane excepționale precum Marie de Leon Bonaparte (denumită “prințesa frigidă”).  Aurora Liiceanu realizează aici și niște analogii uimitoare, cea mai reușită părându-mi-se cea în care paltoanele sunt “gândite ca oameni, ca persoane. Aşa cum cineva te însoțește prin viață. Ca o umbră. Nimeni nu se gândește la umbra lui […] Te însoțesc pur și simplu”.

Partea a doua, Boccacio la bloc, este o frescă a relațiilor între persoane care se deosebesc prin etnie, temperament sau statut social dar și a reacțiilor survenite în urma unei trădări. O reprezentare pitorească, dar fidelă a societății contemporane!  Personal, mi-a plăcut mai mult prima parte, însă nu pot să nu recunosc că această secțiune are un farmec aparte ce te-ndeamnă să o citești pe nerăsuflate, Aurora Liiceanu dând dovadă de reale abilități de povestitoare.!

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Aurora Liiceanu

Pe scurt, Cuvinte încrucișate e, în esență, o carte de psihologie, însă, prin abordare, este destinată publicului larg. Te prinde în mrejele ei și te face să o citești cu un creion în mână pentru a-ți evidenția paragrafele interesante (care sunt destule!).

Titlu: Cuvinte încrucişate
Autor: Aurora Liiceanu
An apariție : 212
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 15.11.2014
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O incursiune fascinantă în psihicul uman, limbajul nu este exagerat de tehnic cum este în alte cărți psihologice. Cartea conține mici istorisiri interesante și analogii originale.

Aspecte Negative:

Poate celor neobișnuiți cu acest gen de cărți li se va părea obositoare, însă după ce te obișnuiești realizezi că nu este doar o carte interesantă ci și foarte utilă!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Evanghelia după Isus Cristos, publicată în 1991 de José Saramago, este un roman construit prin reinterpretarea Noului Testament. Criticat de unii, printre care și de către Biserica Romano-Catolică, Saramago surprinde și deranjează prin viziunea sa șocantă asupra...

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Poate credeați că după 40 de romane și peste 40 de ani de scriere, King și-a stors toată inspirația și nu mai e capabil de ceva senzațional. Ei bine, a ținut să ne demonstreze că ne înșelăm și ne-a trântit pe masă încă o cărămidă, o călătorie terifiantă, cu nenumărate...

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recunoașteți că vă era dor de un King. Mie, cu siguranță, îmi era. Iar Duma Key este una dintre poveștile sale de top, absolut captivantă.  Este o poveste cu fantome și spirite negre ce-și testează puterea pe muritori și are ca ambient un cadru de vis. Unul în care,...

Diana Elena Neaţă este redactor Booknation.ro de 2242 zile și a scris până acum 235 articole. Se află pe poziția 6 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments