Recenzie: „De la moarte la viață”, de Paulin Lecca

by | Feb 22, 2020 | Memorii, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA DE LA MOARTE LA VIAȚĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

„De la moarte la viață”, de Paulin Lecca, este un roman al cărui fir narativ central se bazează pe viața naratorului Victor Moldovanu din momentul în care ia o decizie importantă pentru viața sa, aceea de a se călugări. Tânărul student învață la Facultatea de Teologie și este pasionat de lectură și scris. Este însă măcinat de patima desfrâului și a beției, pofte moștenite ereditar și hrănite zilnic de acesta spre disperarea bietului său suflet a cărui conștiință creștinească îl roade.

Deși acoperit de păcate, glasul lui Dumnezeu sădit în Victor se face auzit, trăgându-l irezistibil pe tânărul teolog spre viața călugărească. Se hotărăște deci să se dedice monahismului, având în minte figura starețului Zosima din romanul lui Dostoievski, „Frații Karamazov”. La recomandarea părintelui Varahil, se aruncă în necunoscutul de la mănăstirea Frăsinei, unde iși va forma deprinderi duhovnicești. Va trece prin închisoare, loc în care va învăța mai multe lucruri relatate în carte.

Romanul cuprinde de fapt memoriile autorului, arhimandritul Paulin Lecca, ascuns sub vocea narativă a lui Victor Moldovanu, care își relatează experiențele duhovnicești și învățămintele pe care le trage de pe urma lor. Este structurat în trei părți: Fuga din Egipt; Vai mie, dacă nu binevestesc! (I Cor. 9, 16); Lanțurile și groapa, fiecare conținând mai multe capitole a căror acțiune are loc între anii 1940-1944.

O carte cum nu s-a mai scris în limba română, o carte unică despre oameni de toate naționalitățile, buni și răi, despre oameni răi care se transformă în oameni buni…

O carte având în centrul ei un om fericit, un fericit pe care l-a lins flacăra Sfântului Duh (Valeriu Cristea, postfață la „De la moarte la viață”, de Paulin Lecca).

Personal mi-a plăcut foarte mult cartea și cred că e potrivită pentru oricine își dorește să cunoască modul în care a fost trăită ortodoxia de autor, bucuriile care au rezultat de pe urma acestei trăiri, precum și piedicile peste care a trecut. Este totodată o lectură interesantă pentru cei interesați de monahism, memoriile părintelui cuprinzând și descrieri ale nevoințelor sale duhovnicești, dar și o schițare a vieții de la mănăstirea Frăsinei. Bildungsroman al unui tânăr afundat în patimi care se curăță prin rugăciune, post, ascultare, cartea poate fi și un prilej de autocunoaștere, conținând, de asemenea, numeroase sfaturi duhovnicești și idei splendide.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DE LA MOARTE LA VIAȚĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Paulin Lecca sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DE LA MOARTE LA VIAȚĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: De La Moarte La Viață
Autor: Paulin Lecca
An apariție : 2011
Editura: PAIDEIA
Nr. Pagini: 296
Limba: Română
Gen Literar: Religie
Publicată la 22.02.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Fântânile Tăcerii” de Ruta Sepetys

Recenzie ,,Fântânile Tăcerii” de Ruta Sepetys

Spania se află sub conducerea dictatorială a generalului Francisco Franco, o conducere mânată de secrete și de tăcere unde spaniolii sunt niște victime. Ana este cameristă la hotelul Castellana Hilton, slujbă care a salvat-o de trecutul îngrozitor al familiei ei. Când...

„Inferno” de Dan Brown

„Inferno” de Dan Brown

Nu pot spune cât de mult îmi place Dan Brown. Îi ador scrierile și întotdeauna când am un blocaj într-ale lecturii, citesc un roman de-al lui. Suspansul, personajele, informațiile primite sunt de fiecare dată excepționale. Consider că Dan Brown trebuie citit măcar...

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Am citit câteva recenzii la cărțile lui Llosa prin online și m-am întărâtat nițel. Mi-a fost frică de o dezamăgire când am început Sărbătoarea Țapului, dar n-a fost cazul. Scrie în forță Llosa, scrie trivial și vulgar, e brutal și misogin, sfâșie inima, își bate joc...

0 0 vote
Article Rating
Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 377 zile și a scris până acum 18 articole. Se află pe poziția 17 din 25 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments