“Gervaise” este cel de-al șaptelea roman din seria de douăzeci intitulată „Rougon-Macquart”. Este scrisă de francezul Émile Zola. Volumul a fost lansat inițial în anul 1877. De la acest scriitor și din această serie am mai citit “Pământul”, un alt roman controversat, dur și realist. De altfel, toate aceste cărți din saga sunt extrem de realiste, înfățișând vremurile și năravurile oamenilor așa cum sunt ele dintotdeauna.
Romanul “Gervaise” de Émile Zola reprezintă un adevărat studiu al sărăciei, mizeriei și alcoolismului din mahalalele Parisului
Principala operă a lui Émile Zola, seria “Rougon-Macquart”, reprezintă o panorama a vieții franceze de la jumătatea secolului 19. Scriitorul a făcut public acest ciclu de 20 de romane într-o perioadă de 22 de ani.
Povestea acestei cărți este dramatică și conține foarte puțină speranță. Oricât ai vrea să crezi că lucrurile vor lua o altă întorsătură, vei da de un destin tragic, gata creionat de maestrul Zola din fașă. Așadar ne este prezentată Gervaise, o tânără frumoasă ajunsă în Paris cu amantul ei și cu cei doi copii al lor. Ea va fi curând părăsită de el, dar va fi curtată de un tinichigiu care se îndrăgostește de ea.
Astfel, prin muncă, iubire și dedicare, Gervaise va avea în față puțină speranță. Femeia nu își dorește decât o casă a ei, mâncare pe masă și liniște, să îmbătrânească frumos și să nu fie bătută de soț. Ea va reuși sa-și vadă visul împlinit, cel de a fi patroană la propria spălătorie. Dar lăcomia, datoriile, alcoolul, bârfele celorlalți, adulterul și trândăvia își vor pune amprenta pe căsătoria și viața lui Gervaise, aducând din nou totul la stadiul de ruină.
Naturalismul, curent ce caracterizează scrierea lui Émile Zola, pictează foarte realist amănunte din viața personajelor
Chefurile lor, bețiile, mesele îmbelșugate și scenele de violență conjugală. Nu se poate să nu devii afectat de ceea ce vei citi în paginile cărții. Soarta familiei se schimbă din rău în și mai rău. Asta după ce patima alcoolului își pune amprenta pe ambii soți. Bărbatul, Coupeau, devine un alcoolic sadea și moare în mizerie, pe deasupra devenind și nebun. Fata lor, Nana, se transformă într-o depravată, continuîndu-și viața rău famată într-un alt volum al seriei.
Spălătoria, afacere proprie, se închide din cauza datoriilor. Iar în cele din urmă chiar Gervaise însăși va decădea atât de mult din cauza alcoolului și a sărăciei încât își va dori pur și simplu moartea.
Nici vorbă de împlinirea dorințelor ei luminoase din vremea când era tânără. Nu tu casă, nici fărâmă de mâncare pe masă, nici liniște și pace, nici măcar o moarte blândă cauzată de bătrânețe. Totul la cartea “Gervaise” de Émile Zola este tragic, trist, și nu poate să nu te impresioneze în vreun fel. Dar mai presus, scrierea cuprinde o serie de portrete memorabile care caracterizează fidel personaje din toate timpurile. Recomand cartea pentru realismul ei și pentru bucata de istorie pe care o redă atât de bine.