Amuzant. Ironic. Adevărat. Sunt trei adjective care, din perspectiva mea, caracterizează, pe scurt, volumul „Ghidul nesimţitului” scris de Radu Paraschivescu.
Din păcate îi găsim la tot pasul. Pe ei, pe nesimţiţi. Dar acest Ghid nu se adresează lor, ci nouă, celor care ne-am confruntat cu nepăsarea, lipsa de educaţie sau cu grosolănia. Cartea nu ne învaţă cum să ajungem ca ei, ci cum să îi recunoaştem sau cum să îi încadrăm într-o tipologie. Mai mult decât atât „(…) Ghidul nesimţitului – furnizează reglajele necesare celor inspitiţi de performanţa în domeniu. Sigur, miza lui formativă şi informativă e o glumă. Ghidul nesimţitului vrea în primul rând să amuze. Numai că în spatele tonului ironic al cărţii răsar fapte, întâmplări şi buclucuri de care foarte mulţi dintre noi au avut parte.”, precizează autorul.
„Ghidul nesimţitului” este volumul care îţi va aduce un zâmbet dulce – amărui pe buze. Dulce datorită umorului aparte, iar amărui pentru că te face să realizezi că este mare adevăr în spatele ironiei din acest volum. Un exemplu în acest sens ar putea fi paragraful: „Dacă ziua de naştere a odraslei cade într-o joi, tot atunci are loc şi paraghelia. E o prostie să aştepţi până – n weekend, când rişti ca jumătate dintre invitaţi să plece la pescuit pe baltă, la ţară sau la munte. Cum? A doua zi lumea merge la serviciu? Şi? Ce, n-o lăsăm noi? Să meargă sănătoasă, cu stângul pe tobă şi faţa la producţie.”
Descrierile detaliate din „Ghidul nesimţitului” ne ancorează în realitatea zilelor noastre. Detaliile foarte vii ne demonstrează că experienţele au fost trăite, nu imaginate. Acesta este şi motivul pentru care cei mai mulţi dintre noi ne identificăm uşor în persoana naratorului.
În cuvinte mai puţine pot să spun că recomand cu plăcere acest volum oricui. Cine vrea să se relaxeze cu o lectură simplă, uşoară, amuzantă, ironică şi ancorată în prezent, atunci poate, cu încredere, să citească „Ghidul nesimţitului”.
Radu Paraschivescu este prozator, traducător, jurnalist şi redactor de carte român. Printre lucrările publicate de acest autor se numără şi: „Efemeriada”, „Mi-e rău la cap, mă doare mintea”, „Fie-ne tranziția ușoară – Perle românești”, „Cu inima smulsă din piept”, „Dintre sute de clișee”, „Fluturele negru”.
Cred ca admiratia mea de sfarsit de sezon pentru modul cum scrie si ce scrie in primul rand pe acesta pagina a fost adjudecata de stimata semnatara si a acestui articol, Iulia Drăghici.
In ce priveste categoria Divertisment, de care sunt foarte interesat, v-as fi recunoscator daca si pe viitor veti binevoi sa nu o dati uitarii.
In particular, recenzia aceasta mi s-a parut, de asemenea, concreta si foarte folositoare. Multumesc!
Vă mulţumim din suflet pentru apreciere, atât eu, cât şi colegii mei de la booknation.ro! Cred că nu există bucurie mai mare, decât aceea de a fi apreciat pentru munca depusă.
Sărbători fericite! 🙂
Eu nu dau medalii, nu fac clasamente, dar o bombonica virtuala va pot oferi, dvs si intregii echipe (cu Adrian am mai vorbit pe forum), asa ca va dedic acest zambet de Craciun! Inceputa acum doi ani, iata acum, fiind in plin sezon, o alta fila din epopeea lui Mos Craciun impreuna cu precedentele: Vine Mosul! Vine Mosul la roman Mai taras, ca e batran! A venit doar sa salute, N-a putut s-aduca multe: Din reni a facut friptura, I-a udat cu bautura, Si la foc de lemn a stat Din sania de-altadat’. Hainele-i s-au rupt in coate Si-au trebuit… Read more »