Recenzie: “Jurnal” de Chuck Palahniuk

by | Jan 22, 2020 | Beletristică, Jurnale, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA JURNAL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Chuck Palahniuk construieşte, prin această carte, ceva foarte diferit de tipul unei confesiuni cotidiene, directe, cu simplul scop de a te descătuşa de stresul zilnic. Jurnal, în abordarea lui, devine singura cale de exprimare a durerii, a neliniştii şi chiar şi a angoasei şi a fricii de moarte.

Palahniuk este un jurnalist şi scriitor de ficţiune american. Cel mai mare succes literar al său este reprezentat de romanul Fight Club, ecranizat în anul 1999.

Istoria unei femei, cu un mare potenţial de artistă plastică, căsătorită fără succes pe o insulă îndepărtată este redată prin însemnările proprii. Caracterizată negativ încă de la început de către soţul ei, Misty reprezintă tipul femeii nefericite.

Iar chestia asta, spune el, ne dă frâu liber să desenăm tot ce ne trece prin cap, de vreme ce nu facem decât să ne desenăm pe noi înșine.

Scrisul tău de mână. Felul în care pășești. Modelul serviciului de porțelan pe care ți-l alegi. Toate astea te lasă descoperit. Tot ce faci îţi trădează intențiile.

Totul e un autoportret.

Totul e un jurnal.

Romanul este structurat în mici povestiri datate, putând considera că fiecare zi reprezintă, pentru Misty Kleimann, un nou capitol, încheiat, poate, la fel de prost.

Viaţa protagonistei se împarte între durere şi nepăsare, între dedicare şi nefericire. Soţul său se află în spital, în urma unei tentative de sinucidere nereuşite. Îl iubeşte, dar nu poate să suporte adevărul. Îl îngrijeşte, dar cu o oarecare repulsie.

Iniţial, ideea jurnalului porneşte de la soacra lui Misty, care o încurajează pe acesta necontenit să se reapuce de pictat. Trucurile pe care le va folosi de-a lungul timpului vor fi de-a dreptul şocante.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Chuck Palahniuk

După ce bărbatul intră în comă, lucrurile care i se vor întâmpla protagonistei vor fi bizare. Mai întâi, află că acesta, în timp ce redecora casele clienţilor, lăsa mesaje obscene pe pereţi. Apoi, vor ajunge să îşi piardă casa.

Dezvăluirile luI Misty îi sunt direct adresate soţului ei. Astfel, îi rememorează evenimentele cheie ale vieţii lor, de la primele întâlniri.

Concluzionând, acest roman nu este altceva decât modul trist în care Misty se reapucă de pictat, şlefuindu-şi talentul treptat şi recăpătându-şi valoarea.

 

🔥 CARTEA JURNAL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Jurnal
Autor: Chuck Palahniuk
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 296
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 22.01.2020
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1221 zile și a scris până acum 75 articole. Se află pe poziția 17 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments