Recenzie “Jurnalul unui vampir” de Viv Croot

by | Jan 20, 2016 | Ficțiune, Ficțiune pentru Adolescenți, Jurnale, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA JURNALUL UNUI VAMPIR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Jurnalul unui vampirJurnalul unui vampir este o carte foarte specială pentru mine. Am citit-o prima dată în jurul vârstei de unsprezece ani. Făcând ordine prin bibliotecă, am dat peste ea și mi-am impus să o recitesc.

Mai întâi de toate, această carte m-a făcut să înțeleg felul în care perspectivele se schimbă în funcție de vârstă, de maturitate și de nivelul de cultură pe care îl avem sau nu. Nu am avut nevoie de mai mult de o oră pentru parcurgerea întregii cărți.

Volumul, dichisit, arătos, ca să nu spun comercial, prezintă o serie de memorii ale unui Conte Dracula adaptat secolului al douăzeci și unulea. Poate fi considerat o parodizare a mai multor opere scrise pe tema aceasta și chiar un jurnal pamflet. Contele Vladimir Țepeș Nosferatu Bathory Dracula își povestește un an din viață, folosindu-se de un limbaj foarte accesibil, atașând multe imagini care condimentează întâmplările prin care trece, care sunt, de altfel, de o foarte joasă intensitate epică.

Actantul poate fi considerat un arivist, un prototip al tipului de om cu vicii, cu păreri ignorante, naive ce se vor a fi nihiliste asupra lumii. Nu pot dezvălui prea multe detalii, întrucât această carte nu este formată doar din scris, ci mai ales de un suport vizual mult mai valoros decât scriitura în sine, din păcate.

Cât de minunat ar fi să simt o nevoie insațiabilă, un fior necruțător și totuși să aleg să nu-l satisfac, cel puțin nu dintr-odată, într-un singur act vulgar!

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Viv Croot

Printr-un stil de scriere care nu reușește nici pe departe să fie considerat original, nicidecum verosimil, firul epic se învârte în jurul a prea multor dorințe trupești ale Contelui, ale ideilor sale nerealiste de afaceri și ale mai multor crime vampirești care puteau fi mai mult fructificate. Totul se încheie brusc și, după o oră în care nu pot să afirm că am citit, cu adevărat, ceva, rămân doar cu un obiect frumos, gotic, cu un liliac anorexic pe copertă,  pentru care timpul investit scrierii este incomparabil celui investit desenelor.

Consider că jurnalul s-ar putea încadra foarte bine în categoria cărților pentru copii de nouă-zece ani, dacă nu ar avea, pe alocuri, un limbaj licențios și dacă nu ar fi tratate subiecte improprii vârstei. Există, totuși, câteva fraze inteligente care ți se întipăresc în minte.

Aș prefera să fiu o creatură dezgustătoare, purtătoare de carapace, decât să rătăcesc pe coridoarele naturii, un suflet pierdut, chinuit, în căutarea unei căi, încercând cu disperare să găsească un scop în nemurire.

Nu vreau nicio secundă să neg talentul scriitoricesc al autoarei și al întregii echipe de producție, dar sunt de părere că acest volum putea fi, la prețul nejustificat, mult mai mult decât ceea ce a ajuns să fie. Poate reprezenta, totuși, un cadou care uimește, la prima vedere (așa cum a fost și în cazul meu). Dincolo de toate, Jurnalul unui vampir este un obiect frumos, cu pagini de bună calitate, scris caligrafic și imagini color, dar care nu oferă o experiență literară recomandabilă prea multor persoane.

Dacă eul meu de unsprezece ani adora această carte, eul meu de acum are o părere cu totul diferită. Și totuși, poate că acesta este chiar unul dintre scopurile cărților: să sublinieze fizic, prin ceva palpabil, maturizarea și schimbările de care beneficiem, fără ca noi să ne dăm, în deajuns, seama.

🔥 CARTEA JURNALUL UNUI VAMPIR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Jurnalul Unui Vampir
Autor: Viv Croot
An apariție : 2011
Editura: ART
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 20.01.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Contele Dracula poate fi considerat o reliefare a multor oameni ai societății în care trăim.

Aspecte Negative:

Întâmplări gratuite, lipsite de orice fel de conotație, scrise ori pentru a șoca (ceea ce nu s-a întâmplat), ori pentru simplul fapt de a ,,umple” cu ceva cartea.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Dragoș Filioreanu este redactor Booknation.ro de 1671 zile și a scris până acum 26 articole. Se află pe poziția 35 din 143 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dragoș Filioreanu aici.
,,În momente ca acestea, simțeam că lumea îmi aparține. Puteam fi cine voiam eu să fiu, prin cărți. Într-o lume în care oamenii acced spre nimicul absolut, uităm să ne căutăm propriul nostru tot, care poate avea diferite forme. Când citești, zbori. Ești o pasăre migratoare care zboară și călătorește oriunde. Ești liber. Ești un tu mai bun decât ai fost ieri. Ești infinit.”
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments