Recenzie Mănâncă, roagă-te, iubeşte de Elizabeth Gilbert

de | dec. 6, 2014 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți

mananca roaga-te iubesteMănâncă Roagă-te Iubește este, fără îndoială, unul din cele mai cunoscute titluri de roman ale ultimilor ani. În spatele succesului său răsunător, se află scriitoarea de origine americană Elizabeth Gilbert.

Bazat pe experiența personală a autoarei, romanul a fost ecranizat în 2010 avându-i ca protagoniști pe Julia Roberts și Javier Bardem.  Ediția în limba română a apărut în anul 2008, la editura Humanitas în colecția Memorii. Jurnale. și, previzibil sau nu, s-a bucurat de un succes răsunător: 30 000 de exemplare vândute în mai puțin de un an!

Liz Gilbert e o femeie de succes aflată în jurul vârstei de 30 de ani. Cu toate acestea, Liz se confruntă cu tot felul de temeri, nesiguranță, panică, nemulțumire. Divorțul, la care se adună și o relație ulterioară eșuată, o aruncă într-un hău și mai mare – unul aparent fără scăpare.

Nemaiștiind ce să facă,  Liz se hotăraște (în cele din urmă) să plece în lume pentru a se regăsi. Astfel își propune să vizitez trei țări. În prima dintre acestea, Italia, gustă din „la dolce vita” și, implicit, din deliciile sale culinare. În India, se retrage într-un ashram, unde, prin asceză (trezirea la 3 dimineața, meditație și frecat de podele) află ce este căutarea spirituală. În ultima ţară vizitată, Indonezia, încearcă să își împace trupul și sufletul, descoperind echilibrul care se numește „fericire” dar și marea dragoste.

Un roman autobiografic profund, dar și amuzant pe alocuri, ce poate fi considerat a fi bun și drept o care de dezvoltare personală – chiar e plin tâlc și de sfaturi înțelepte. Mănâncă Roagă-te Iubește reprezintă instrucțiunile urmate de autoare pentru a găsi fericirea.

Romanul se compune din trei parți (câte unul pentru fiecare ţară) ce poartă drept titlu verbul caracteristic acelei țări conjugat la modul imperativ. Cele trei  părei sunt compuse și ele din diverse povestiri, 108 în total. Astfel, autoarea încearcă să își compună o jalapa mala (șirag format din 108 mărgele folosit de călugării budiști și hinduși pentru a se concentra asupra rugăciunilor).

Una peste alta, Mănâncă Roagă-te Iubește  este o lectură captivantă, o incursiune în cultura a trei țări fascinante și povestea regăsirii de sine a uneia din cele mai cunoscute autoare ale momentului!

Titlu: MĂNÂNCĂ ROAGĂ-TE IUBEŞTE
Autor: Elizabeth Gilbert
An apariție : 2008
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 360
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 4958

Alte recenzii de la Elizabeth Gilbert:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă a fost redactor Booknation.ro și a scris 229 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments