Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

by | May 23, 2019 | Jurnale, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NOI COPIII DIN BAHNHOF ZOO ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Povestea Christianei F. face parte din epopeea drogaților fără scăpare. Banal, ar spune unii, neștiind că eroina devine dependentă la 12 ani. „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” e o carte-document, scrisă de doi ziariști germani pe baza mărturiilor eroinei și a extraselor din rechizitoriul procurorului de pe lângă tribunalul regional din Berlin. Într-o restituire remarcabilă, editura Humanitas o publică la finele anului 2015, în limba română.

E o relatare dramatică, la persoana întâi. Doi jurnaliști germani, Kai Hermann și Horst Rieck, o înregistrează pe Christiane, iar apoi îi transcriu spusele într-un roman de peste trei sute de pagini. Varianta originală în limba germană a apărut în 2009, la editura Carlsen Verlag, din Hamburg.

Dezrădăcinarea

Christiane s-a născut în 1962, la sat. Pe când ea avea șase ani, familia ei se mută la Berlin, în speranța unei vieți și a unei locuințe de vis. Însă aterizează în Gropiusstadt, un cartier dezolant cu blocuri foarte înalte și fără locuri de joacă. Acolo, copiii se simt frustrați de betoane și reguli, așa că fac măgării și umplu lifturile cu excremente.

În familia Christianei, banii nu ajung niciodată. Tatăl rămâne șomer și bea, în așteptarea vreunui noroc. Când bea, devine și violent. În curând, mariajul se destramă. Christiane rămâne cu mama, în timp ce pe sora cea mică o ia la el tatăl. Însă Christiane nu-l înghite nici pe noul prieten al mamei, așa că își caută refugiul în alte cercuri și alte lumi.

Compensația

Lumea cea nouă a Christianei e Haus der Mitte, un centru pentru tineret al bisericii evanghelice. Pastorul asistă neputincios la transformarea centrului de tineret în club de drogați. Aici, ghidată de o prietenă, Christiane se împrietenește cu tabletele, alcoolul și țigările cu hașiș. La mai puțin de treisprezece ani.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Christiane F.

Gașca de la Haus der Mitte merge sâmbăta la discotecă. Sound este, la vremea aceea, cea mai modernă discotecă din Europa. Deși nu are vârstă cerută, de 16 ani, Christiane e înăltuță, frumușică, se strecoară înăuntru fără probleme. Ca ea mai sunt mulți. La discotecă se consumă droguri din greu, este locul în care Christiane trece pe heroină.

În Sound, Christiane îl cunoaște pe Detlev, un adolescent ca și ea, tăcut, frustrat, dependent în ultimul hal. Pentru a-și procura banii de droguri, Detlev se prostituează la Bahnhof Zoo. Cu homosexuali, cu sado-masochiști. Christiane se îndrăgostește de el și vrea neapărat să îl însoțească, în universul lui. Așa că începe să facă strada și se afundă într-un mediu din ce în ce mai degradant.

 Soluția

Și totuși mai e o soluție, la care mama Christianei recurge pentru a o salva. Dar aceasta o lăsăm ca surpriză, pentru cititorul interesat. Cartea a fost ecranizată în 1981, filmul este impresionant. Actrița în rol principal, nemțoaica Natja Brunckhorst, interpretează cu mare artă rolul Christianei F., îngerul-copil prăbușit în iadul drogurilor și al prostituției de la Bahnhof Zoo.

Deși realitatea prezentată în carte este mai veche, actualitatea problemei este înspăimântătoare. Consumul de droguri în rândul minorilor este la ordinea zilei în România, ca și în multe alte țări, favorizat și de ușurința procurării acestora în mediul online.

Dani Rockhoff

Titlu: Noi Copiii Din Bahnhof Zoo
Autor: Christiane F.
,
Transcriere după înregistrări audio de Kai Hermann şi Horst Rieck
An apariție : 2015
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 360
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 23.05.2019
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Sărutul dinaintea morții” de Ira Levin

Recenzie ”Sărutul dinaintea morții” de Ira Levin

Nu am fost niciodată genul de cititor pasionat de thrillere psihologice, dar Sărutul dinaintea morții de Ira Levin mi-a deschis apetitul pentru genul acesta de lectură. Mai vreau, mai vreau. Vânătorul de zestre Când destinul imuabil îți atribuie o condiție socială...

Recenzie “Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey

Recenzie “Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey

"Zbor deasupra unui cuib de cuci" este un roman psihologic scris de americanul Ken Kesey. Este una dintre cele mai cunoscute și citite cărți din literatura modernă. A fost publicată în anul 1962 și de atunci a inspirat crearea mai multor filme și seriale. Una dintre...

Recenzie “Unde pădurea întălnește stelele” de Glendy Vanderah

Recenzie “Unde pădurea întălnește stelele” de Glendy Vanderah

Unde pădurea întâlnește stelele. Acolo aș vrea să fiu acum. În locul în care miracolele se întâmplă, oamenii zâmbesc și dragostea prinde contur. Cititorii întâlnesc reducerile, dar oamenii? Unde își întâlnesc oamenii sufletul pereche? Unde găsesc oamenii prietenii...

Dani Rockhoff este redactor Booknation.ro de 586 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 44 din 153 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dani Rockhoff aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments