Recenzie „Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi” de Jean-Claude Carrière și Umberto Eco

Titlu: Nu Speraţi Că Veţi Scăpa De Cărţi
Autor: Jean-Claude Carrière
,
Umberto Eco
An apariție : 2010
Editura: Editura Humanitas
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Andreea Corneanu
Publicată la 8.06.2017
Nota recenzorului: n/a

🔥 CARTEA NU SPERAŢI CĂ VEŢI SCĂPA DE CĂRŢI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Ce au în comun un semiotician și un scenarist? Dragostea pentru cărți pe care și-au arătat-o ca autori de romane, eseuri sau tratate academice și colecționari de cărți vechi și rare. În contextul actual, în care soarta cărții tipărite este incertă, Jean-Phillippe de Tonnac, jurnalist și eseist, a pus față-în-față doi iubitori de carte: pe Jean-Claude Carrière, autor și scenarist de renume mondial și pe Umberto Eco, gânditor contemporan și autor a numeroase bestseller-uri. Nu sperați că veți scăpa de cărți (Editura Humanitas, 2010) aduce în prim-plan importanța cărții tipărite și îi restabilește locul într-o lume a eBook-urilor și a informației găsite la un click distanță pe Internet.

În „Nu sperați că veți scăpa de cărți”, Umberto Eco și Jean-Claude Carrière te vor purta într-o lume a cărților vechi și noi, în istoria scrisului și cititului, a bibliotecilor antice, în cenzura cărții și a scriitorilor care au plătit cu viața pentru operele lor. Istoria cărții este atât de vastă, încât cartea nu poate dispărea niciodată, nici măcar în epoca modernă. Cei doi autori pleacă de la un set comun de cunoștințe și o pasiune incredibilă pentru cărți, iar convorbirile lor sunt echilibrate și foarte bine argumentate.

Incursiunea pe care cei doi o creează în lumea cărților este completată cu informații din domeniul literaturii, cinematografiei, religiei, a culturilor antice sau istoriei apropiate ori cu anecdote care pun cititorii pe gânduri. Se vorbește despre cărți citite, cărți necitite, cărți de colecție, cărți uitate, dispărute sau chiar inexistente. Chiar dacă discuțiile par să devieze câteodată de la subiect, Jean-Philippe de Tonnac reușește să readucă cu subtilitate conversația la subiectul principal: cartea.

În cele 15 capitole și 249 de pagini, cititorul primește răspuns la întrebările: De ce nu vor dispărea cărțile?, Cum schimbă Internetul modul în care oamenii privesc cărțile?, Cum am ajuns să citim anumite cărți și unde au dispărut altele?, Cum redescoperi plăcerea de a reciti o carte și care e importanța ei?, Care este satisfacția pe care o oferă colecționarea cărților rare?, Ce a însemnat cenzura pentru viitorul cărții? și multe altele.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Jean-Claude Carrière.

Dacă pasiunea ta este cititul, ești bibliofil sau pur și simplu nu știi ce să crezi despre viitorul cărților, „Nu sperați că veți scăpa de cărți” îți va oferi răspunsuri la întrebări la care poate nici nu te gândeai. Scrisă într-un ton lejer, în care dialogul decurge de la sine, plină de informații utile și de cultură generală, „Nu sperați că veți scăpa de cărți” readuce cartea tipărită în mijlocul atenției și îi clarifică importanța în lumea contemporană.

Eu cu siguranță o voi reciti. În încercarea de a vă stârni curiozitatea, am selectat câteva citate ale lui Umberto Eco și Jean-Paul Carrière:

„Din câte știu, nu s-a inventat un mijloc de transport al informației mai eficient decât cartea. Computerul […] trebuie conectat la o priză. Cartea n-are nevoie de priză.” – Umberto Eco

„Există actul în sine de a merge, de a alerga; la fel, există actul în sine de a citi.” – Jean-Claude Carrière

„Să fii înconjurat de toate ideile lumii, de toate sentimentele, de toată cunoașterea și toate rătăcirile posibile îți oferă un sentiment de securitate și de confort. În bibliotecă n-o să-ți fie niciodată frig. Oricum, ești protejat de primejdiile înghețate ale ignoranței.” – Jean-Claude Carrière

„Cartea este ca lingura, ciocanul, roata sau dalta. Odată inventate, nu pot fi ameliorate în mod semnificativ. Cartea a dovedit ce poate și nu vedem un alt obiect mai bun decât ea pe care l-am putea crea pentru aceeași întrebuințare.” – Umberto Eco

🔥 CARTEA NU SPERAŢI CĂ VEŢI SCĂPA DE CĂRŢI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.